avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate si pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate si pensie alimentara

Intentionez sa deschid proces de paternitate (eu-mama, copil de 5ani-nerecunoscut, rezultat dintr-o relatie extraconjugala, tatal-casatorit cu altcineva).
Pe scurt cum se procedeaza?
Il pot cita in acelasi timp la domiciliu (are 2, am ambele adrese) si la locul de munca sau pe rand daca nu raspunde la citatia anterioara?
Cum se demonstreaza paternitatea? Am fost destul de discreti, nu stiu cat pot proba cu martori iar testul ADN ar fi relevant. Pot folosi inregistrari videa si audio facute in casa mea cand discutam despre copil sau se joaca ocazional cu el?
Pt pensie alimentara, trebuie sa aduc eu dovezi ale venitului? Are 2firme, am datele de identificare ale acestora. Cum se calculeaza? Mai are un copil major, la scoala, in intretinere, copil infiat de mic.

Pt cine intreaba sau se intreaba, ma deranjeaza enorm discriminarea dintre copii (ma intreb cum poate dormi noaptea). Vine la noi doar cand are chef de mine (dimineata devreme sau noaptea tarziu), fara interactiune de vreun fel cu copilul, plateste neoficial o pensie alimentara care cred ca este sub 1/4 din veniturile lui. Nu m-ar interesa partea materiala daca eu nu m-as da de ceasul mortii in fiecare luna de cum sa fac rost de banii de terapie pt fiul meu (are autism dar e inalt functional sau Asperger) iar contributia lui este mica in raport cu nevoile lui. Parintii mei contribuie, eu, sora mea, alocatia de la stat si el...cu totii facem eforturi si el se plange ca nu poate mai mult nici financiar nici emotional (nimeni nu-i tine evidenta acasa ca timp si bani, recent a imprumutat ca persoana fizica 25000euro unei constructii ca sa fie terminata si i-a luat sotiei masina in leasing de 14500euro). Am fost timp de 7ani o doamna (fara amenintari, fara reprosuri, fara interdictii cu privire la vizitele la copil si pt ca inca tin la el, si cu vizite la mine) dar am obosit sa fiu cea care mediaza totul (amabilitate, caldura, liniste, informatii si poze cu privire la evolutia copilului doar eu le furnizez) si de 2ori am sugerat chiar despartirea noastra (alb sau negru, fara amenintari) si a evitat discutiile si intalnirile ulterioare pana s-a aplanat tensiunea. Inainte de a avea copilul spunea ca nu ar putea trai fara sa stie de copilul lui, dupa nastere ca nu se va renega de el ca apoi sa-mi spuna ca ar putea trai fara sa stie de el dar ca vrea sa-i fie cel mai bun prieten. Daca maine il loveste amnezia si uita ca are o responsabilitate financiara si morala (dupa mine) fata de acest copil? Nu si-a dorit copilul (asa spune dar nici nu a insistat sa-l avortez) dar asta nu-l absolva de responsabilitati. Intr-un moment de tensiune si nesiguranta, a spus ca daca il dau in judecata, plateste pensie alimentara dar rupe orice legatura cu noi de parca acum ar avea.
E plin de sfaturi dar cu practica e jalnic. As vrea drepturile copilului si atat dar mi-e teama si de ce anume inseamna aceasta. Intrebam de calcul pensie pt ca el nu are carte de munca fiind administratorul firmelor dar si actionar majoritar al lor si cum nevoile fiului meu sunt destul de mari, am nevoie de acei bani. Suna dur dar uneori ma simt ca si cum m-as prostitua pt banii aia desii sunt dreptul copilului.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 16:39, 5 Octombrie 2015
Copilul din afara căsătoriei poate fi recunoscut de tată (prin act autentic, testament sau prin recunoaștere direct la starea civilă). Dacă nu intervine recunoașterea, atunci singura soluție este formularea unei acțiuni pentru stabilirea paternității.
Obiectiv e destul de simplu ce ai de facut (mergi la un avocat si deschizi actiune petru stabilirea paternitatii, poti chiar incerca o mediere si cu rezultatul medierii mergeti in instanta si gata).
Subiectiv e mai complicat pentru ca ai creat si acceptat o situatie vreme de 7 ani si situatiile de fapt nu se schimba in mod pasnic. Problema (si rezolvarea ei) nu e la el, ci la tine. Asa ca incepe prin a sta cu sinceritate in fata ta si a decide care sunt prioritatile tale si ce esti dispusa sa sacrifici pentru ele.
Evident ca prioritate este copilul si viitorul lui (vreau sa aiba ocazia sa evolueze frumos). Ma doare si ca femeie dar pot trece peste. Eu nu i-am ingradit (nu vreau sa fac asta nici pe viitor) accesul tatalui la copil, mi-am dorit sa aiba o relatie si am facut tot ce se poate in acest sens. Nu vreau sa-i interzic sa vina, dimpotriva e liber sa vina oricand vrea el dar el nu vine si atunci practic relatia este inexistenta. In prezent copilul beneficiaza de la el de o "pensie" stabilita tacit cand copilul avea 1an si jumatate si nu cunosteam diagnosticul (doream sa-l inscriu la gradinita privata si cand tatal a intrebat care gradinita, eu am raspuns ca voi alege in functie de disponibilitatile financiare, ca le stiu pe-ale mele dar nu stiu cat este el dispus sa ofere si s-a oferit sa plateasca integral gradinita aleasa). Am primit-o luna de luna dar in prezent este cu mult sub nevoile copilului si eu ii povestesc ce greu e si el nu misca nimic in conditiile in care are un nivel de trai ridicat. In plus nu vorbeste de copil, ce crede, ce simte, cum si daca se gandeste la el, la viitorul lui, la o relatie dintre ei, cum vede el lucrurile...parca le lasa la voia intamplarii. Cum poti face abstractie ca ai un copil mic, al tau care are nevoie de sprijin sa se dezvolte frumos si celuilalt, major, infiat ii oferi totul? De ce o discrepanta atat de mare? Chiar e strigator la cer in conditiile in care i-am spus la nastere ca daca vrea sa nu ne mai cunostem, sa nu ne mai salutam, e in regula, ne strangem mainile fara scandal si ne vedem separat de vietile noastre si a refuzat. Cu s..a in c..r si cu sufletul in rai nu se poate!
Spune intruna ca-s probleme pe care eu mi le-am facut si ca e datoria mea sa le rezolv si ca de ce astept sa le rezolve altii. Da'ce-am facut singura copilul? Nu stia la ce se expune cand face sex neprotejat cu o femeie inafara casatoriei? Si daca nu vrea implicare, de ce nu o spune raspicat, de ce continua sa vina la mine de parca eu nu-s si mama copilului lui, de parca se asteapta sa fac abstractie de aceasta calitate? In plus, cica nu reproseaza dar aduce aminte de diverse dispute din relatie si-mi mai spune ca si-a pus, in trecut, intrebarea "cum ar fi daca eu m-as purta in asa fel incat sa il determin sa se desparta?"De ce baga batul prin gard? Atunci in trecut ce-a pazit? Mi-e teama ca las de la mine si pierd si eu si copilul si asta fara nici un beneficiu. Asa, prin proces, macar copilul are un nume, o pensie pre care este obligat s-o platesaca caci relatia dintre ei nu o construieste instanta iar daca el in timp de pace, nu o cladeste, in nici un caz nu cred ca o va cladi dupa dispute.
Incercati sa il convingeti sa il recunoasca.
Un proces in instanta echivaleaza cu o declaratie de razboi. Veti reusi sa obtineti un nume in certificatul copilului, sigur ca va avea acelasi drepturi cu celalalat copil- drept de mostenire in special, insa poate face ca pensia de care veti beneficia sa fie raportat la minim pe ec si copilul nu il va vedea nici cat il vede acum.
In urma procesului de stabilirea a paternitatii veti exercita ambii autoritatea parinteasca asa ca veti avea nevoie de acordul tatalui cu diferite ocazii in ce il priveste pe copil- terapii, scoala, excursii etc.
Asta e problema ca nu stiu cum are declarate veniturile. Ce pot spune sigur e ca am 2contracte de imprumut intre el (persoana fizica) si o societate (in care este asociat cu inca cineva, 50-50% cred), semnate si parafate (copii scanate) prin care el finanteaza, cu titlul de imprumut, pt 1an, acea societate. Primul contract e de 25000euro din 21 mai si cel de-al doilea de 10000euro 9septembrie, ambele anul curent. Nu ar trebui sa aiba justificare pt ei? Este totusi o suma maricica in decursul a 3luni si un pic...

Alte discuții în legătură

Copil nerecunoscut UtilizatorNou85 UtilizatorNou85 Am o minune de fetita de 9 luni, in urma unei relatii de scurta durata care nu a functionat - o relatie neformalizata. Mi-am dorit foarte mult un copil si ... (vezi toată discuția)
Infiere / adoptie propriul copil? CVioreanu CVioreanu Va supun atentiei urmatoarea situatie: In anul 2010 am divortat . Pe parcursul casatoriei noastre, acesta a avut o relatie extraconjugala cu fosta cumnata , ... (vezi toată discuția)
Inlocuirea liniutei din certificatul fetitei mele minaiolimpia minaiolimpia buna seara.am niste semne de intrebare pt ca nu stiu de unde sa incep si cum sa procedez.Precizez ca in urma unei relatii cu ex iubitul meu am ramas ... (vezi toată discuția)