avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... inlocuirea liniutei din certificatul fetitei mele
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

inlocuirea liniutei din certificatul fetitei mele

buna seara.am niste semne de intrebare pt ca nu stiu de unde sa incep si cum sa procedez.Precizez ca in urma unei relatii cu ex iubitul meu am ramas insarcinata ,ex-ul nu a fost de acord cu aceasta si prin urmare nu mi-a recunoscut fetita legal.Fetita are acum 10 luni si doresc sa il dau in judecata pt obtinerea numelui si a pensiei alimentare ,ideea este ca situatia mea financiara este precara si nu imi permit un avocat.Pot actiona in instanta si fara avocat cu sanse de izbanda?si cam ce demersuri ar trebui sa urmez?stiu ca se va ajunge la testul de paternitate,daca ex-ul nu va fi de acord cu acesta ce se poate intampla?va multumesc
Cel mai recent răspuns: eucandvacineva , utilizator 16:10, 9 Februarie 2013
Puteti actiona cu izbanda in instanta.
Nu conteaza ceea ce vrea el.
Conteaza daca este sau nu tatal copilului.
Precizez ca in urma unei relatii cu ex iubitul meu am ramas insarcinata ,ex-ul nu a fost de acord cu aceasta si prin urmare nu mi-a recunoscut fetita legal.Fetita are acum 10 luni si doresc sa il dau in judecata pt obtinerea numelui si a pensiei alimentare ,ideea este ca situatia mea financiara este precara si nu imi permit un avocat.


Poate ca va este greu din punct de vedere financiar in acest moment, copilul are dreptul la nume si sustinere financiara din partea ambilor parinit, dar ar trebui sa fiti pragmatica si sa analizati la rece situatie.

Pentru stabilirea paternitatii copilului aveti doua variante:
1. asteptati ca tatal sa recunoasca de buna voie copilul
2. il dati in judecata

Daca il dati in judecata, va trebui sa platiti testul de paternitate, iar daca el este tatal, veti avea un proces castigat, va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, daca le veti cere si daca paratul nu va fi de acord cu actiunea dv. Exista varianta ca tatal sa fie de acord cu actiunea dumneavoastra, situatie in care nu veti mai putea recupera cheltuielile de judecata.

Ce va aduce un astfel de proces castigat - un nume in certificatul de nastere si pensie alimentara. Numai ca, pe langa aceste doua ''castiguri'' vin implicit si autoritate parinteasca comuna, dreptul tatalui de a vizita / lua copilul la el, nu veti mai putea lua nico decizie referitoare la copil fara acordul tatalui.

Iar pensia alimentara, ar trebui sa analizati acest aspect din prisma a doua variante:
1. tatal are loc de munca.
2. nu are loc de munca
Varianta 1 - are loc de munca de munca stabil, pensia va fi stabilita in funcite de venituri si numarul de copii pe care acesta ii mai are, suma nu va putea depasi 1/3 din venituri pentru doi copii, 1/2 pentru trei sau mai multi. Daca aveti norocul ca fiica dv sa fie singurul sau copil, veti primi o suma sau procent de pana la 25 % din venitul sau. Veti putea cere poprirea veniturilor, angajatorul va fi obligat sa retina si sa va vireze suma.
Varianta nr 2 - nu are loc de munca - pensia va fi raportata la venitul minim pe economie si in functie de numarul de copii. Daca fata este singurul copil, pensia va fi undeva in jurul a maxim 175 lei (daca instanta se va raporta la salariul minim brut pe economie) sau maxim 132 (daca instanta se va raporta la salariul minim net). Si acum aveti doua variante: 1.plateste de buna voie,
2. nu plateste situatie in care, daca are bunuri pe numele sau, va trebui sa il executati silit pentru acesti bani sau ii puteti face plangere penala pentru neplata. Numai ca, daca se va constata ca intentia sa este de a plati, dar nu are de unde, neavand loc de munca, ba va mai da acolo, din cand in cand, cateva zeci de lei din suta aia datorata, nu va fi rea credinta din partea lui in achitarea obligatiilor fata de copil si nu va pati nimic.

Iar in ipoteza ca tatal are loc de munca, dar este angajat cu salariul minim pe economie, suma la care va fi obligat la plata va fi aceeasi ca si cand nu ar avea loc de munca. Singurul avantaj ar fi ca ii puteti popri veniturile.

Toate aceste demersuri necesita timp, stres, nervi de otel si drepturile tatalui.

In acest moment, lipsa recunoasterii copilului din partea tatalui si numele acestuia din certificatul de nastere, nu va creeaza niciun impediment, sunteti unicul reprezentant al copilului, puteti lua orice hotarare in ceea ce priveste copilul. Poate ar fi mai indicat sa asteptati ca tatal sa recunoasca de buna voie copilul. Macar pana atunci veti avea liniste.
In timp poate cunoasteti un alt barbat care va copilul ca pe al lui si va dori sa-l adopte, copilul dvs va avea sansa sa aiba un tatic care-l iubeste pe certificat nu doar un nume pe hartie.
As zice si eu sa mai asteptati
Va dau un sfat : nu conteaza greutatile materiale care le aveti momentan, conteaza sa aveti liniste si sa fiti fericita alaturi de copil. Eu regret ca l-am chemat sa declare copilul atunci cand am nascut, deoarece dupa 2 ani m-a dat in judecata ca vrea copilul la el acasa, fara sa plateasca pensie alimentara. Nu i-am cerut nimic, in schimb ma judec de 3 ani pt custodie si drept vizitare minor si am cheltuit pana acum 6.000 lei cu avocatii( va spun suma ca sa stiti cam ce va asteapta), bani care imi trebuiau pt copil. Pensia alimentara a fost stabilita la fond in februarie 2012 de 375 lei si tot nu o plateste. I-am facut plangere penala si nu s-a intamplat nimic. La ce imi foloseste ca-i poarta numele ?
Daca vreti dureri de cap o sa aveti destule, si mai ales traume pt copil cand va fi mai mare.
Poate va veti casatori si copilul va putea fi adoptat de viitorul sot foarte usor, in schimb daca veti face aceasta greseala probabil o sa va sicaneze toata viata si nici nu isi va da acordul pt adoptie pt ca asa fac toti.
Nu stiu daca vei citi acest mesaj, dar iti spun din propie experienta: nu se merta sa te lupti cu un"nimeni" care nu a fost in stare sa-si recunoasca fetita.Vei avra numai neplaceri si suferinta. Eu m-amt trezit ca dupa 21 de ani fostul sot sa ma dea in judecata ca el nu e tatal copilului. Asa ca...mai gandestete

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara sorana_g sorana_g buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns: ce sanse am sa obtin o pensie alimentara de la tatal copilului meu, daca nu am fost niciodata casatorita cu ... (vezi toată discuția)
Copil de 15 ani fara tata in certificatul de nastere - pensie de intretinere/dr. de mostenire olden olden Ma intereseaza ce drepturi are copilul in urma fiecarei variante de recunoastere (pensie alimentara, mostenire) (certificat de nastere deja intocmit dar cu ... (vezi toată discuția)
Cum se poate obține pensie de întreținere de la un tată care nu și-a recunoscut copilul? Mirabela15 Mirabela15 Buna as dori sa intreb si eu in legatura cu pensia alimentara pt bebe.Daca e trecut pe numele meu in certificat si tatal nu a vrut sa il recunoasca ce e de ... (vezi toată discuția)