Buna as dori sa intreb si eu in legatura cu pensia alimentara pt bebe.Daca e trecut pe numele meu in certificat si tatal nu a vrut sa il recunoasca ce e de facut ? Cum pot face sa primesc pensia alimentara? Trebuie trecut pe numele lui pt asta ? Ar avea vreun drept. ?
Păi...ca sa primiti pensie alimentară de la el, ar trebui să aibă calitatea de tată. Si sa apara in certificatul de nastere al copilului.
În sensul ăsta, fie ar trebui sa il recunoască (daca vrea), fie să îl dati in judecata pe baza unui test ADN.
Dacă se va stabili in mod legal ca e tatăl copilului, își va exercita autoritatea părintească împreună cu dvs, va avea dreptul de a păstra legăturile personale cu copilul, nu veti putea ieși din țară cu minorul fără acordul lui etc etc etc
Nu trebuie trecut pe numele lui, nu numele conteaza , ci daca ii e tata sau nu, in acte. Numai daca ii e tata, ii puteti pretinde pensie de intretinere.
Cum nu vrea sa il recunpasca, Va trebui sa va adresati instantei cu cerere in stabilirea paternitatii.
Va trebui sa probati cu martori sau inscrisuri, ca ati avut o relatie in perioada preconceptiei copilului si sa cereti sa faceti test adn, In aceasi cerere cereti sa plateasca pensie de la data depunerii cererii in caz ca se dovedeste ca el e tatal.
Veti plati destul pe testul adn, dar veti recupera sub foarma cheltuielilor de judecata, cereti acordarea cheltuielilor de judecata in aceeasi cerere.
Odata ce dobandeste calitatea de tata, va avea si drepturi, veti exercita autoritatea parinteasca in comun, va avea dreptul la vizite..
In realitate, de obligatii se prea poate sa se eschiveze, daca nu are venituri si bunuiri, nu prea aveti ce sa ii faceti, iar drepturile si le poate exercita cu rea credinta. E un risc.
Rar se intampla ca in urma acestor actiuni , tatal sa isi dea seama ca a gresit, sa il apuce dragostea, sa fie un parinte bun, sa platesca ce are de platit si sa se ocupe de copil...
Formulați o acțiune potrivit art 408, alin 3 Cod Civil pentru a se stabili filiația față de tată, calitate procesuală activă având copilul prin mamă.
Prin acțiune, solicitați inclusiv administrarea expertizei medico legale test ADN (cost 2000 lei).
În cadrul aceluași proces, instanța se va pronunța și cu privire la autoritate părintească și pensie.
Paternitate
Serbanflory
Buna seara Dupa o relatie de 2 ani am ramas insarcinata cind i am vorbit de acest lucru ma parasit spunindumi chiar ca copilul nu este al lui ceea ce nu este ... (vezi toată discuția)