Ce conditii trebuie indeplinite ca o conducta de incalzire sa treaca prin casa scarii iar fiecare apartament sa se branseze pe orizontala?Legea permite acest lucru?
nu stiu daca ati observat, dar "bransarea pe orizontala" de la coloanele comune de incalzire se fac pe traseul cel mai scurt pentru eficientizarea circulatiei agentului termic. pentru ridicarea randamentului termic al radiatorului (caloriferului) cu o lungime mai mare se recomanda conectarea in diagonala a acestuia, circulatia agentului termic prin radiator facindu-se uniform pe toata suprafata (daca tevile si caloriferul sint curate).
astfel, prin instalarea unor coloane pe casa scarii duce automat si la lungirea exagerata a legaturilor pina la calorifere, ceea ce poate duce la o functionare neconforma , randament scazut sau chiar nefunctionarea radiatorului.
nu stiu ce prevede legea, dar nu va recomand aceasta solutie
Este posibila aceasta solutie daca instalatia de distributie este de la inceput proiectata asa. De obicei la blocuri noi cu CT de imobil se poate face instalatia in acest mod putandu-se monta contorizare pentru agentul termic (diferita de repartitoare).
nu incercati sa ametiti oamenii prin comparatia unei instalatii cu CT de apartament cu incalzirea centrala contorizata separat. in cel de-al doilea caz, de la contorul de energie termica este necesara montarea unei pompe care sa asigure circulatia agentului termic pina la radiatoare, data fiind distanta apreciabila de la distribuitorul de dupa contor pina la calorifere. fara aceasta pompa nu veti avea in veci caldura, sau veti avea la parametri foarte scazuti, instalatia de incalzire fiind deficitara pentru schimbul de caldura necesar asigurarii confortului termic al apartamentului in cauza.
o CT de apartament are pompa de circulatie in componenta ei
nu am mentionat niciodata in postul meu CT de apartament. am spus de imobil. si am mai spus ca aceasta solutie este posibila in masura in care ea a fost prevazuta asa prin proiectul initial. Da, intr-adevar sunt necesare acele pompe, dar ele fac parte din solutia tehnica (ca si distribuitoarele, etc.). Nu vad unde am incercat sa ametesc pe cineva.
oricum, ne indepartam de subiectul topicului, si implicit si de raspunsul dorit de initiatoare. pentru ca este vorba despre un bloc vechi, iar ceea ce s-ar dori a se face in acel bloc ar implica niste modificari costisitoare ale instalatiei de incalzire, cu demolarile de rigoare pentru o eventuala distributie prin pardoseala, astfel incit sa si functioneze instalatia.
doamna maria, cel mai bine ar fi sa chemati un inginer de instalatii la fata locului, persoana care sa nu aiba nici o legatura cu firma care vrea sa faca acea modificare pe casa scarii (deci ar trebui sa fie obiectiv), persoana care sa va dea un raspuns sincer si la obiect, nu simple presupuneri (ceea ce facem noi aici) ;)
multa bafta !