Am un copil in urma unei relatii de concubinaj. Copilul este recunoscut de tata. Pensia alimentara nu este stabilita prin hotarare judecatoreasca dar a platit 300 lei lunar cu mici exceptii. Copilul a crescut, nevoile sunt mai mari, in special chetuielile cu scoala. Se apropie examenul de capacitate, doresc sa intre la un liceu bun si chiar daca este un elev bun are nevoie de meditatii in conditiile in care concureaza cu copii care fac pregatire inca din clasele V, VI. Am discutat acest aspect cu tatal fara rezultat.
Tatal este cetatean strain, are firma in RO, acum locuieste in aici in baza unui permis pe membru de familie, permis obtinut in urma declaratiilor mele ca prticipa la cresterea, educarea si pregatirea minorului, ceea ce este adevarat in proportie de 30% dar am facut acest lucru in ideea ca orict de putin s-ar implica e OK si asa decat deloc.
Anul acesta acesta cumparat un apartament si pentru ca mai aveam nevoie de 1000 euro (cheltuilei neprevazute) i-am solicitat ajutorul.
Mi-a dat acesti bani prin transfer bancar ca fiind "intretinere copil pana la 30.09.2016", deci nu mai plateste acum nici cei 300 lei
As dori sa deschid o actiune pentru stabilirea pensiei alimentare.
De ce acte am nevoie?
Este necesar un avocat? Daca nu imi permit un avocat cum pot obtine unul din oficiu? Cum?
Cat ar dura un astfel de proces?
Puteti introduce oricand actiune de stabilire a pensiei de intretinere in numele minorului dvs, la judecatoria de la domiciliul copilului. Cererea se timbreaza cu 20 lei. Trebuie sa indicati locul de munca al tatalui si eventual date despre bunurile pe care le detine. Depuneti certificatul de nastere al minorului.
Puteti apela la un avocat care sa va asiste, ori doar sa va redacteze cererea (pt a nu avea probleme cu regularizarea actiunii si alte termene procedurale). Daca venitul dvs este de sub 300lei/membru de familie puteti solicita instantei (dupa depunerea actiunii) sau baroului din localitate (inainte de depunerea actiunii) numirea unui avocat din oficiu.
Cu sau fara hotarare judecatoreasca, la dvs important este ca tatal sa isi achite obligatiile fata de minor pt ca daca nu va mai fi in tara va fi extrem de greu sa puneti in executare hotararea si sa i se plateasca pensia de intretinere cuvenita.
Ma puteti ajuta cu informatii privind actele de care am nevoie?
Lucrez de la 8-18 si imi este foarte greu sa imi iau libere, mi-ar fi mai usor sa merg cu toate actele sa nu am surpriza ca nu pot depune dosarul in lipsa unor acte.
Buna ziua,
Din motive financiare am decis sa nu apelez la un avocat in actiunea pentru stabilirea pensiei alimentare.
Exista o problema: tatal este unul din cei trei actionari ai firmei deci personal nu pot solicita o adeverinta privind veniturile. Cum procedez in acest caz?
Multumesc