avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare apartament cu pre contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare apartament cu pre contract

Buna seara,

Vreau sa vand apartamentul pe care-l detin dar cumparatorul imi ofera un avans in momentul incheierii pre contractului si restul la o data anume stabilita de comun acord.Ma intereseaza sa stiu ce ar trebui sa urmaresc in clauzele generale ale pre contractului si daca eu sunt de acord cu aceasta plata in 2 transe pot stipula in contract ca daca la data stabilita nu primesc restul de bani , cumparatorul isi va pierde avansul ?( bine stabilit in contract cu plus minus 5 zile lucratoare sa zicem).
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 08:32, 17 Iulie 2009
In precontract trebuie spus ca transferul de posesie si proprietate se face in momentul achitarii diferentei de pret, la data incheierii contractului. Adica nu ii dati cheile si tot Dvs. sunteti proprietar. Da, se poate stabili ca va pierde avansul.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
In antecontractul de vanzare-cumparare se poate trece si este uzual sa se treaca clauza ca in cazul in care nu se efectueaza tranzactia din vina promitentului cumparator acesta pierde avansul pe care l-a achitat. Insa daca acesta noteaza antecontractul in cartea funciara radierea nu se va putea face decat in baza unei hotarari judecatoresti!Chiar daca nu mai cumpara apartamentul !
Clauza pe care doriti sa o cuprindeti in contract este perfect legala (se numeste clauza de arvuna). Oricum, transferul dreptului de proprietate nu opereaza pe data incheierii antecontractului, ci pe data care va fi stabilita in contractul de vanzare/cumparare, antecontractul instituind in persoana dumneavoastra doar o obligatie de a face (de a incheia contractul in forma autentica, la data stabilita prin antecontract).

Notatia antecontractului se radiaza, potrivit Legii nr.7/1996 (legea cadastrului) dupa doua luni de la inscrierea antecontractului in CF. Fara vreo hotarare judecatoreasca, ci pur si simplu prin implinirea termenului.
MEA CULPA!:">
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 245 din 13 aprilie 2009 au fost publicate Ordinul nr. 133 din 26 martie 2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 633/2006 si Ordinul nr. 134 din 26 martie 2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 634/2006.
Se introduc noi articole privind radierea notarii antecontractului din cartea funciara. Astfel, radierea acestuia se va putea face din oficiu, la inscrierea contractului incheiat intre aceleasi parti. Daca acesta nu se incheie, radierea notarii antecontractului se poate face cu acordul partilor sau, in lipsa acestuia, in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile sau in baza incheierii de certificare de fapte intocmite de notarul public. Antecontractul se va putea radia si dupa trecerea unui termen de 3 ani de la implinirea termenului stabilit pentru incheierea contractului, daca cel in drept nu a cerut notarea litigiului privitor la executarea acestuia.
ASTEA SUNT PREVEDERILE LEGALE IN VIGOARE .:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract de vanzare/ cumparare cu "dileme" Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Anul trecut, in luna iulie am semnat un antecontract de vanzare/cumparare a unui teren.Cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Anulare promisiune vanzare-cumparare imobil mariana_aba mariana_aba Buna seara, urmeaza sa vand o locuinta prin credit si as vrea sa stiu care este procedura de anulare a promisiunii de vanzare in cazul in care cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Articol de lege Gabriela Negrut Gabriela Negrut Va rog, daca se poate sa ma ajutati cu un articol de lege, care sa precizeze exact procedura de notificare.unde este prevazut faptul ca in urma incheierii unui ... (vezi toată discuția)