avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare antecontract de vanzare/ cumparare cu "dileme"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare antecontract de vanzare/ cumparare cu "dileme"

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie:
Anul trecut, in luna iulie am semnat un antecontract de vanzare/cumparare a unui teren.Cumparatorul mi-a dat atunci, ca avans 10.000 de euro, urmand ca in termen de 3 luni sa se perfecteze actele de vanzare.De atunci si pana acum, ne-am intalnit la notariat din luna in luna, si am tot prelungit termenul deoarece cumparatorul nu aavut bani sa achite diferenta.
Acum 5 luni, mi-a dat jumatate din bani, drept ppt. care a fost dezmembratterenulsi i-am vandut jumatate din acesta.Totatnci s-asemnat un alt antecontract,cu acelasi cumparator, pentru cealalta jumatate de teren, cand el a dat un avas din suma ramasa de plata.In antecontract se specifica faptulca daca vanzarea nu se va putea incheia din vina cumparatorului acesta va pierde avansul dat, sau din vina vanzatorului - acesta va inapoia dublu,avansul primit, SAU PARTEA NECULPABILA SE POATE ADRESA INSTANTEI PENTRU A VALIDA PRINTR-O HOTARARE JUDECATOREASCA CONVENTIA DE VANZARE/CUMPARARE.
Avand in vedere faptul ca, la termen, cumparatorul nu s-a prezentat, eu am luat de la notar o "incheiere" in care se precizeaza ca nu s-a putut perfecta contractul de vanzare/cumparare, deoarece, cumparatorul nu s-a prezentat.
Va rog, sa imi spuneti ce am de facut in continuare.
1. Antecontractul este nul, din moment ce, cumparatorul nu s-a prezentat?
2. Cumscot terenul de sub sarcini?
3. Trebuie sa dau inapoi avansul primit?
4. Trebuie sa ma adressez instantei pentru a se anula antecontractul de vanzare/cumparare? Daca da, am nevoie de avocat, si cat dureaza aproximativ, aceasta procedura?

Va multumesc tare mult pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Negrut , Consultant resurse umane 22:48, 17 Iulie 2009
Antecontractul nu este nul. El poate fi desfiintat prin hotararea instantei.

Nu trebuie sa restituiti avansul, deoarece clauza de arvuna este in favoarea dumneavoastra.

Terenul nu este afectat de sarcini, asa ca nu aveti a va teme de acest aspect.


Daca ati respectat procedura de notificare a cumparatorului inainte de a solicita notarului o incheiere, nu vad ce ar impiedica instanta sa desfiinteze antecontractul.
As mai adauga doar un amanunt.
Ar putea fi notata in CF aceasta promisiune de vanzare a dvs.
Sigur acest aspect nu il puteti verifica decat la C.F solicitand un extras. Este la fel de posibil ca promitentul cuimparator sa nu fi solicitat notarea acestei conventii.
Daca a fost notata insa o puteti ”sterge” ca efect al desfiintarii antecontractului prezentand la C.F hotararea judecatoreasca.
In Ordinul nr.133 din 26.03.2009 privind modificarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara si a celui privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara sunt articole exprese privind radierea notarii antecontractului din cartea funciara. Astfel, radierea acestuia se va putea face din oficiu, la inscrierea contractului incheiat intre aceleasi parti. Daca acesta nu se incheie, radierea notarii antecontractului se poate face cu acordul partilor sau, in lipsa acestuia, in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile sau in baza incheierii de certificare de fapte intocmite de notarul public. Antecontractul se va putea radia si dupa trecerea unui termen de 3 ani de la implinirea termenului stabilit pentru incheierea contractului, daca cel in drept nu a cerut notarea litigiului privitor la executarea acestuia.
Deci dvs , in baza incheierii de certificare de fapte intocmite de notarul public puteti solicita cartii funciare radierea antecontractului din partea a treia a cartii , respectiv de la sarcini! NU ESTE NEVOIE DE NICI O JUDECATA DEOARECE LEGEA SPUNE CLAR "SAU" . Puteti alege!
=D>=D>=D>=D>=D>=D>
Va multumesc.Voi merge luni direct la Cartea Funciara cu ceea ce am de la notariat.Multumesc mult pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor. vanzare/cumparare cu amenintari Gabriela Negrut Gabriela Negrut BUNA SEARA, DIN NOU. Acum cateva seri,va prezentam urmatorul caz: \" Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Anul trecut, in luna iulie am semnat un ... (vezi toată discuția)
Prestatie tabulara patitul 2 patitul 2 Buna ziua, Am o problema majora si v-as cere niste sfaturi. Impreuna cu fratele meu am cumparat un apartament in anul 2007. La semnarea antecontaractului ... (vezi toată discuția)
Antecontract NagyCsZs NagyCsZs Traiesc in strainatate, dar m-am nascut in Romania. Cu surorile mele am mostenit un imobil nediviziat, si avem cote ideale separate pe care am vrut sa vandem ... (vezi toată discuția)