avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... copil cu autism.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

copil cu autism.

Ce drepturi banesti/alte drepturi am pt.copil cu TSA ?
Copilul acum are 3 ani si...luni.Pana la 2 ani a stat cu mama acasa,si a priimit 200 ron alocatie.Intre 2 si 3 ani a stat la bunica,iar alocatia a fost 42 ron care a devenit 84 ron. Cand sa incepem gradinita,o ducem la doctor si primim diagnostic:Tulburari din Spectrul Autist (TSA).Primim de la doctor certificat medical,cu care ne vom prezenta la un doctor de sector 6,care doctor ne va informa cand se va intruni Comisia medicala,ca sa primim certificat ca are handicap grad 1 .
Am inteles ca:
Pe baza acestui certificat mama va putea sa isi ia program scurt de 4 ore la serviciu ,sau sa isi ia concediu medical pt.ingrijire copil,cu idemnizatie=85 % din salariul brut calculat la ultimele 6 luni de munca (si cotizatie).
(Intrucat programul educational=terapie este costisitor,vom avea nevoie de toti banii posibili.)
SAU
va primi salariu minim pe economie=700 ron cu aproximatie,si mama lucreaza in continuare program normal.

Este corect,ca va primi 85% din salariu,si ca va putea primi concediu medical pt.crestere copil ?
Am auzit ca se va dubla si alocatia de la 100 la 200 ron (desi azi incasez 84 ron ) !?,ceea ce eu nu pricep....
Si am mai auzit ca ar exista si un "buget suplimentar" de 90 ron.Iar nu stiu de unde ar putea sosi si acesti bani ?

Intrebarile sunt:
ce este adevarat din aceste vorbe,si cui ma adresez ca sa primesc acesti bani ?

sunt bulversat de diagnostic,si "nu mai sunt om"...
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2015
ckristi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:22, 7 Octombrie 2015
Dupa o evaluare in cadrul unui centru abilitat -neuropsihiatre infantila- se intocmeste un dosar cu incadrare a copilului cu diagnosticul de TSA (Tulburari cu spectru autist), se elibereaza fisa A5, urmand apoi sa se depuna toate documentele necesare la Primaria de care apartineti, se face o ancheta sociala si mai apoi daca dosarul este acceptat, pt. postul de asistent personal al fiului Dvs,beneficiati de un venit de aprox.630 lei pe lună, la care se adaugă alocaţia dublă pe care o primeşte copilul – 84 lei.

Pentru mai multe informatii, puteti lua legatura cu diferitele ONG-uri (pentru a nu se considera reclama, nu pot posta denumiriile lor) care se ocupa cu tratamentul TSA (va spun din experienta proprie :stunned: ) si sigur va vor ajuta cu mai multe informatii.
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2015
franciscb, utilizator
franciscb

Puteti sa-i transmiteti adresele ONG pe mesaj privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie si indemnizatie crestere copil libo22 libo22 Buna ziua. Am si eu o neclaritate referitoare la primirea alocatiei pt. copil pana la 2 ani si indemnizatia de crestere a copilului. Am inteles in urma ... (vezi toată discuția)
Calcul salar la prelungire ingrijire copil la 3 ani bianca maria bianca maria Buna ziua! Va rog frumos daca poate sa imi spuna si mie cineva in cazul in care se prelungeste ingrijirea copil la 3 ani , de ce venit beneficiaza mama? tot ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil pentru parinte cu handicap ContSters288681 ContSters288681 Buna ziua! Prezint urmatoarea situatie: Mama are handicap accentuat, copilul are 2 ani. Cat vom primi de acum? Din extras am vazut ca pe ultima luna ... (vezi toată discuția)