avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile mamei naturale
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile mamei naturale

Buna ziua!

Am o problema delicata. Un copil a fost adoptat si mama adoptiva (necasatorita) a decedat. Dupa ce a devenit major, copilul adoptat si-a regasit mama naturala. Au fost impreuna o perioada de timp, iar copilul a suferit un accident in urma caruia a decedat. la momentul desesului, nu era casatorit , fara copii. Cum poate mama naturala, sa reintre in drepturi, pentru a putea recupera bunurile pe care le detinea copilul defunct. cat au fost impreuna nu au reglementat prin nici-un act situatia lor.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:59, 6 Octombrie 2015
Nu poate. Copilul va fi moștenit de rudele sale dacă aredin partea mamei adoptive, dacă nu, ia statul, dacă are ce.
Mama naturala a recunoscut vreodata copilul?Conform art.415(3) NCC "Dupa moartea copilului ,acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti." In cazul in care dovada filiatiei fata de mama nu se poate face prin certificatul constatator al nasterii ,filiatia fata de mama se poate stabili printr-o actiune in stabilirea matremitatii conform art.423 NCC,fara indeplinirea acestor proceduri mama naturala nu are nici un drept.
Mama naturala l-a recunoscut la nastere. a avut si certificat de nastere unde era mentionata. A fost nevoita sa ajunga la un centru de plasament, avea 17 ani, familia i-a intors spatele si nu a sustinut-o. se intampla in perioada anilor 1977-1978. Cand ea incerca sa-l recupereze din plasament , copilul a fost dat spre adoptie. Nu stiu ce acte a semnat. Ideea este ca l-a pierdut la 1 an si la regasit cand avea 23 de ani. Atunci era singur. Mama adoptiva murise de cand el avea 16 ani. In toate actele lui, acum figureaza mama adoptiva.
Odată adoptat , nici nu cred ca are vreo importanta dacă a fost recunoscut sau nu. Acuma ce sa mai recunoască mama-sa dacă copilul avea o mama deja? Mama a decedat și apoi și copilul.Adoptia ni e desfăcuta ca a murit maica-sa.
Intre copil și mama naturala nu exista niciun grad de rudenie asa ca mama nu e moștenitorul copilului.
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare tutela minor cu mama decedata robert_brates robert_brates buna seara: ma numesc carmen si sunt din fetesti, ialomita. Situatie este infelul urmator: in urma cu 2 ani am cunoscut un baietel caruia tocmai ii murise mama ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil adus in ograda de tatal zburdalnic si primit de la nastere de sotie. toderut toderut Situatie reala: O familie nu are copii. Dupa 20 de ani de casatorie, sotul are o relatie extraconjugala pasagera, din care rezulta un copil care va fi luat ... (vezi toată discuția)
Mostenitori emil1702 emil1702 Cine este mostenitorul/mostenitorii defunctului care nu are sotie, nu are copii, are parintii adoptivi decedati dar traiesc mama naturala si fratii naturali? (vezi toată discuția)