avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chitanta de mana despagubire frate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chitanta de mana despagubire frate

Buna ziua, parintii mei mi-a facut act de vz-cu cu uzufruct pe casa care o detin.
Fratelui meu, iau facut donatie in aceeasi zi si la acelasi notar (actele sunt autentificate) pe suma care a primito de la mine pe casa (pretul trecut in act).
Eu vreau sa-i mai dau o suma de bani fratelui drept diferenta din despagubirea care ne-am inteles noi.
Problema este cum ii dau banii ?
Ce act sa facem ?
Si, binenteles, credeti ca mai poate sa ma atace si sa castige ceva din aceasta casa dupa moartea parintilor?
Chitanta de mana are vreo valoare ?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 13:06, 17 Iulie 2009
Cert este ca nu puteti consemna in act ca banii reprezinta o despagubire pentru bunurile primite de la parinti.
In fond, mie imi suna a pact pentru o succesiune nedeschisa inca.
Poate ca mai indicat ar fi sa ii dea tot parintii dvs. sub forma donatiei. Inconvenientul ar fi insa in acest caz ca suma de bani apare ca fiind de la parinti iar nu de la dvs.
Daca poate sa atace actul prin care v-a fost vanduta casa? Desigur .. orice act este atacabil. Intrebarea este nu daca poate sa il atace .. ci care sunt sansele de castig.
Valoarea chitantei de mana este data de textul art.1191 C.civ. care ne spune ca dovada actelor .. al caror obiect depaseste suma de 250 lei .. nu se poate face decat prin act autentic sau prin act sub semnatura privata.
Legea recunoaste deci valoare chitantei de mana.
Colegului themis ii pare a fi un astfel de pact?

Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
Alin Paidiu, Avocat
Pe mine nu ma deranjeaza sa-i faca tot parintii actul de donatie, vreau sa ma asigur ca semneaza de primirea lor si ce semneaza sa fie cat de cat o proba impotriva lui.
Daca ii face parintii donatie la notar este bine sa faca prin transfer bancar?
Proba impotriva lui in sensul ca ......... ce .... ?
Ca a primit bani in schimbul partii din casa pe care v-au vandut-o parintii?
Da, totusi donatia aceea pe care o are se presupune o proba, nu?
Pentru evitarea oricaror probleme faceti actul respectiv (de donatie) la notariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie de renuntare la drept GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, vreau sa-l despagubesc pe fratele meu pentru casa care ne va ramane noua dupa moartea parintilor. Ce fel de acte trebuie sa facem? O sa-i dau o ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana despagubire frate GAGIU1982 GAGIU1982 Buna dimineata, parintii mei traiesc, si vreau sa-l despagubesc pe fratele meu cu o suma de bani, ca sa nu mai vina la drept dupa moartea lor. Ne gandeam sa ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie bani GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza si pe mine cum se poate anula o donatie de bani dupa un an de zile? Problema sta in felul urmator : parintii iau donat fratelui meu ... (vezi toată discuția)