Recent mi-am depus demisia cu preaviz de 20 zile lucratoare, la o soc cu activitate de productie, eu avand functia de contabil pe materiale;in urma unor negocieri purtate ma razgandisem, urmand sa trec pe alta functie in cadrul aceluiasi serviciu financiar; in cursul aceleiasi zile am aflat ca nu mai este valabila negocierea, ca urmare am anuntat ca nu intentionez sa ma mai prezint la birou. Am fost contactata telefonic si amenintata ca se va aplica legea daca nu ma prezint sa predau lucrarile aflate in executie (respectiv: introducere nir-uri si bonuri de consum materiale, o situaite financiara pe o lucrare anume). toate aceste situatii se afla in pc-ul pe care imi desfasuram activitatea iar in momentul in care am preluat functia nu am semnat niciun document de predare-primire, nici macar fisa postului. In contractul colectiv de munca exista un paragraf in care se stipuleaza faptul ca salariatului i se imputa contravaloarea a 12-15 salarii daca activitatea sa defectuoasa sau lipsa nejustificata de la serviciu aduce prejudicii materiale societatii.
Intrebarea mea este : cum ma poate afecta pe mine acest paragraf, intrucat nu imi desfasor activitatea direct in productie, materialale intra si ies din magazie in baza documenteler intocmite manual de catre gestionari, in contabilitate, inregistrarile efectuandu-se in baza acelor documente, nu invers,lipsa mea de la serviciu neafectand procesul de elibereare a materialelor din magazie pt procesul de productie ? :(
Multumesc,
Cristiana
1. Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
2. Principalele modalitati de recuperare a prejudiciului cauzat unui angajator sunt : actiunea in instanta si acordul partilor.
3. Mi se pare corect ca pana la data incetarii unui c.i.m., salariatul sa-si predea lucrarile si/sau bunurile aflate in gestiunea sa.
la data angajarii am semnat: CIM si ca am luat la cunostinta despre continutul ROI si al CCM, atat;
activitatea mea se rezuma la introducerea in programul de evidenta a materialelor, a unor NIR-uri si bonuri de consum materiale, intocmite de catre gestioanari;
activitatea de productie nu este tinuta pe loc de lisa unui operator date sau contabil; materialele intra si ies pe baza de documente care sunt ulterior introduse in program.
nu vad obiectul raspunderii patrimoniale.