avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcularea corecta a penalizarilor in cadrul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcularea corecta a penalizarilor in cadrul asociatiilor de proprietari

Buna ziua tuturor,

Deschid acest topic in speranta de a lamuri o chestiune controversata pe marginea interpretarii unui art din legea 230/2007 care se refera la modul de calcul al penalizarilor in asociatie.
In asoc noastra, tinand cont de art 49, com ex a adoptat un sistem de penalizari, care este insa contestat de catre unii locatari.

Va reproduc mai jos interpretarea comitetului executiv, intr-un raspuns dat locatarului reclamant:

"Legea 230, art 49 stipuleaza :
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, [...]
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Astfel, in spiritul si litera legii, la elaborarea sist de penalizari s-au luat in considerare urmatoarele notiuni:
1) termen de plata = intervalul de timp stabilit in care trebuie platita intretinerea pt a nu suporta penalizari (maxim 20 zile de la data afisarii)
2) data scadenta = ultima zi in care se poate plati fara a suporta penalizari
3) perioada de gratie = perioada de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, in care se mai poate plati fara a suporta penalizari.
Pana aici cred ca este clar.
La fel si procentul de 0.2%/zi de intarziere.
De aici inainte incepe controversa, dar daca ne concentram asupra exprimarii din art respectiv si interpretam ad literam, constatam urmatoarele:
1) textul zice "penalizarile se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată".
Atentie!!! Se spune ca "se vor aplica", NU ca "se vor calcula"!
Deci exista deja un "termen stabilit de plata" (maxim 20 zile de la data afisarii) in care ar trebui platita factura pt a nu avea penalizari.
Atat timp cat exista un termen stabilit de lege pt plata - maxim 20 zile de la data afisarii, acesta trebuie respectat. Nu se respecta? Debitorul este penalizat!
Legiuitorul insa mai prevede un ragaz de 30 zile de la data scadenta (asa zisa perioada de "gratie, termenul nu-mi apartine) pt a veni in sprijinul celor care, din diverse motive, nu se pot incadra in termenul de plata. Deci in total sunt 50 zile de la data afisarii in care se poate plati fara a suporta penalizari. O perioada rezonabila de timp, dupa parerea mea si a legiuitorului, deoarece in acest interval se incaseaza pensia/salariul.
Nerespectarea acestui interval presupune rea-vointa sau neglijenta, de aceea se penalizeaza - nu pt ca fondul de rulment nu ar acoperi suma datorata. Adica se pedepseste, prin calcularea penalizarilor pt toata perioada "care depăşeşte termenul stabilit pt plata", dar, ATENTIE!!! SE VOR APLICA "numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată".
Este si logic si corect. Altfel ce rost ar fi avut notiuni precum termen stabilit de plata, data scadenta, perioada de gratie? (Perioada de gratie este un termen imprumutat din limbajul financiar-bancar si care se refera la perioada in care debitorul este scutit de la plata creditului+dobanzi)
In interpretarea ta - si nu numai, art. 49 ar fi trebuit sa contina un singur paragraf, care ar fi sunat cam asa: "penalizarile, in cuantum de max 0.2%/zi de intarziere, se aplica incepand cu cea de-a 51-a zi de la data afisarii listei".
Se pare insa ca art 49 nu este corect inteles - ca multe altele, din moment ce sunt atatea discutii pe marginea lui si pe internet, in care sunt implicati administratori, cenzori, avocati si juristi. Faptul ca sunt pareri pro si contra chiar in randul unor specialisti in domeniu, cea mai rezonabila solutie este ca sist de penalizari sa fie stabilit prin reguli clare de catre com ex, respectandu-se notiunile, termenii si sensul acestora prevazute de lege. Exact asa am si procedat."

In continuare va reproduc raspunsul locatarului:

"In opinia mea, nu se sustine o astfel de interpretare din mai multe motive. Iti scriu pe scurt de ce consider acest lucru.
Termenul de plata si termenul dupa care pot fi aplicate penalizari nu sunt unul si acelasi lucru. Despre termenii de data scadenta sau perioada de gratie nu vorbesc pt ca ei nu se regasesc nicaieri in lege.
Astfel, legea a stabilit un termen de plata la 20 de zile dupa afisare. Acest termen marcheaza momentul din care plata intretinerii se poate considera restanta. El reprezinta utilitate pt aplicarea mai multor articole printre care si cele care se refera la calcularea termenului de la care pot fi aplicate penalitati (cel de 30 de zile de la momentul in care datoria devine restanta) sau termenului dupa care se poate actiona proprietarul restant in judecata (la 90 de zile de la data cand o datorie este restanta).
Acest termen de plata nu se confunda cu termenul de la care pot fi aplicate penalitati (data scadenta cum ai numit-o tu) .
Astfel penalitatile ca institutie juridica nu insotesc orice obligatie neexecutata. Ele trebuie sa fie expres prevazute fie intr-un contract fie in lege impreuna cu termenul de la care pot fi aplicate (sau calculate cum spui tu - este acelasi lucru).
Penalitatile sunt in general prevazute atunci cand neexecutarea unei obligatii produce celeilalte parti pierderi, prejudicii. In cazul asociatiei de proprietari acest lucru se intampla cand nu isi mai poate plati facturile sau inregistreaza ea insasi penalitati la furnizori. Avand in vedere ca pt fiecare ap. exista un fond de rulment tocmai pt a acoperi potentiale intarzieri la plata legea a prevazut cele 30 de zile.
De asemenea, sa consideri ca un proprietar nu isi plateste in cele 20+30 de zile intretinerea din rea credinta sau neglijenta este putin abuziv. Fiecare are propriile contexte cu care se confrunta si ca urmare isi prioritizeaza cheltuielile. In situatia cand acest lucru poate atinge interesele colectivitatii (asociatia de proprietari) prin modalitatile pe care le-am expus mai sus aceasta este indreptatita sa penalizeze individul, insa nu mai devreme.
In general, legea nu prezuma nici reaua credinta si nici neglijenta. Ele trebuie demonstrate pt fiecare caz in parte. De altflel, legea prevede cum ar trebui aplicate penalitatile (termenul de la care pot fi aplicate, faptul ca nu pot fi mai mari de 0.2% pe zi de intarziere si ca nu pot depasi cuantumul sumei restante) tocmai pt a proteja proprietarii de diferitele sisteme de penalizare pe care diverse asociatii le pusesera in practica.

A stabili un termen de penalizare mai avansat, fortand o interpretare a legii (incalcand-o in opinia mea), depaseste mandatul comitetului executiv.

In concluzie, am rugamintea de a solicita in calitate de presedinte si opinia unor institutii/persoane avizate (ma refer aici la serviciul din cadrul primariei care se ocupa de asociatiile de proprietari sau organizatiei asociatiilor de proprietari) si de a adapta sistemul de penalizari in consecinta."

Raspuns presedinte:

"Dupa parerea mea, legea ofera un cadru si cateva limitari in care se poate incadra acest sistem de penalizari. In al 2-lea rand, exprimarea poate face diferenta intre 2 situatii. Deci "se aplica" nu inseamna "se calculeaza". Daca asa ai inteles tu si altii nu inseamna ca este si corect. Pe de alta parte, eu nu tin neaparat sa am dreptate, dar si varianta mea (si a altora) poate fi corecta daca se tine cont de faptul ca a "aplica " nu este totuna cu a "calcula". Din moment ce exista ambiguitati, iar in practica se intalnesc 2 modalitati diferite de abordare de catre entitati cu acelasi statut juridic (recte asoc de proprietari), inseamna ca legea este neclara si interpretarea acesteia devine total subiectiva, in functie de interese sau de capacitatea de procesare a informatiilor. Astfel, un locatar care isi plateste la timp intretinerea va fi de acord cu orice sistem de penalizare pt ca nu-l va afecta in nici un fel, in timp ce un restantier il va contesta folosindu-se de ambiguitatile legii si de tot felul de "chichite avocatesti" (de ex: ba ca nu-i semnata lista de catre cenzor/presedinte, ba ca nu s-a mentionat data scadenta, ba ca fondul x este ilegal, ba ca cutare coloana nu este pusa unde trebuie in tabel etc.) De aceea ramane la latitudinea asociatiilor - respectiv a com ex, sa stabileasca un "sistem propriu de penalizari" in cadrul limitarilor impuse de lege. "

Cum comentati? Credeti ca cineva din primarie ar fi mai abilitat sa-mi raspunda?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2015
prettydaniola, utilizator
Cel mai recent răspuns: RaDracones , utilizator 13:26, 28 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) .........

APLICÁRE, aplicări, s. f. Acțiunea de a aplica și rezultatul ei. – V. aplica.
sursa: DEX '09 (2009)

A aplica, verb
Sinonime: a pune, a aşeza, a fixa, a potrivi, a prinde, a lipi; a folosi, a întrebuinţa, a administra, a pune in practică (ceva).

Cu alte cuvinte punerea in practica, in speta calcularea penalitatilor, se face incepand cu prima zi dupa scadenta + perioada fixa (undeva intre 30 si 50 de zile).
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
RaDracones, utilizator
prettydaniola a scris:

Altfel, ce sens ar mai avea notiunile de termen de plata si data scadenta??? Nici una


In articolul 49 este scris cat se poate de clar "se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată".

Scadent (scadentă), adjectiv
Sinonime: (despre datorii, obligații) ajuns la termenul de plată, ajuns la termenul prevăzut, care trebuie achitat, care trebuie onorat.

scadenta = termen de plata

Din moment ce legiuitorul lasa la alegerea asociatiei un termen de plata de maxim 20 de zile, adica intre 0 si 20, a mai adaugat 30 de zile (termen fix) pentru a se asigura ca nu vor exista abuzuri de genul scadenta (termen de plata ) la data afisarii listei de plata.
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
RaDracones, utilizator
"se aplica" nu este totuna cu "se calculeaza", nici macar semantic. Daca omul plateste in 1-20 zile de la afisare, nu se aplica penalizare pt ca s-a incadrat in termenul de plata (de max 20 zile, sau cel stabilit de asociatie). Daca plateste in 20+10 zile, nu se aplica penalizare, desi a depasit data scadenta cu 10 zile. Daca plateste in 20+20 zile, tot nu se aplica penalizare, desi a depasit data scadenta cu 20 zile. Daca plateste in 20+30 zile, tot nu se aplica penalizare, desi a depasit data scadenta cu 30 zile. Daca insa plateste in 20+31 zile, se aplica penalizare, dar calculata incepand din ziua 21 (deci pt fiecare zi care a depasit data scadenta). Asa calculeaza si furnizorii, asa este si logic, asa este si sensul legii, care prevede un termen de plata si o perioada aditionala in care se mai poate plati fara penalizare. Altfel ce sens ar mai avea cele 30 zile aditionale daca se statueaza un termen fix de plata (1-20 zile)? In lege ar fi scris: termenul de plata este de max 31 zile de la data afisarii. In orice tara, in orice limba si in orice contract, data scadenta este ultima zi in care se mai poate plati fara penalizare. Aveti abonament la tel mobil? Scrie pe factura data scadenta? Scrie in contract ca daca nu platiti pana la data scadenta vi se calculeaza o penalizare pt fiecare zi de intarziere ? Fiecare zi care depaseste data scadenta se constituie intr-o restanta de plata care se penalizeaza cu un procent stipulat in contract. Insusi termenul "penalizare" inseamna pedepsire pt ca nu v-ati conformat unui termen de plata convenit prin contract, nu pt ca firma ar da faliment daca dv nu va platiti la timp factura. La fel si in asoc de proprietari, chiar daca exista un fond de rulment suficient, tot se calculeaza si se aplica penalizari.
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
prettydaniola, utilizator
Cateva "vorbe":
Dupa cum stiu mai multi forumisti sunt administrator la o asociatie de locatari.
Dvs. ziceti asa:
..."se aplica" nu este totuna cu "se calculeaza", nici macar semantic.

Bun, limba noastra romana este frumoasa si nu trebuie acum sa inventam nush ce interpretari; mai este cazul sa-l citez pe @RaDracones sau va uitati dvs. un pic mai sus?

Ce vreau sa zic? Ca tocmai eu, printre alte sarcini de serviciu, trebuie sa aplic penalitati la un proprietar care a depasit termenele stabilite pentru plata intretinerii. Deci trebuie sa aplic
, adica trebuie sa purced la calcularea acelor penalitati, da? Am alta scapare?
Rog sa ne spuneti unde este problema ca a aplica este diferit de a calcula in cazul nostru, cand insus DEX-ul din 2009 ne spune ca:
APLICÁRE, aplicări, s. f. Acțiunea de a aplica și rezultatul ei. – V. aplica.
sursa: DEX '09 (2009)

Cum trebuie sa procedez eu sa "ies" bine, cand seful meu zice - dl Grecu, aplica penalitati la... sau tre' sa zica dl. Grecu, calculeaza penalitati la... Adica sa aplic cui si sa calculez cui?
Noroc ca, acum, folosesc un program pentru gestiunea as. prop., pe care l-am set-at confom dispozitiilor com. ex.(cand s-a decis Sistemul propriu de penalizari) si hot. AG (cand s-a hotarat procentul de penalizare, dar va informez ca am calculat penalitati folosind un simplu calculator de birou, mai apoi am folosit Excel-ul,iar acum las masina sa lucreze.
Acum ce face masina aceasta de pe biroul meu, aplica sau calculeaza penalitati?
.................................................
Pana la urma, dvs. personal, @prettydaniola, ati inteles cum sta treaba ? Este corect cum procedam sau vorba aia - " saracul, a murit prin decedare" !!!
Stiti din ce cauza va intreb? Pentru ca dvs. incercati sa ne explicati in ultimul post,ceea ce noi v-am aratat inca de la inceputul topicului initiat de catre dvs., da?
Noi mergem in instanta cu astfel de calcule, acolo, nu toti, dar o parte dintre proprietarii chemati in instanta, solicita expertiza judiciara pentru verificarea situatiilor inaintate de catre as. de proprietari. Expertii sunt experti - vorba ceea, sunt oameni care stiu ce inseamna acest lucru. Expertizeaza situatiile si pentru acest lucru sunt si remunerati. Costurile sunt suportate de cate cel care pierde procesul...
Pana acum, nu am pierdut niciun proces din cauza situatiilor cu penalizarile prezentate in dosarul proprietarului...
Mult succes!
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Adam Grecu, utilizator
Raspunsul meu anterior a fost o replica la mesajul lui RaDracones, care sustine ca este corect sa "aplice" penalizarile incepand din ziua 51 (20 + 31), pt ca a aplica este totuna cu a calcula, sustine dansul....adica, daca locatarul plateste in ziua 51 de la afisarea listelor, penalizarea va fi calculata doar pt 1 zi. Pai atunci de ce sa nu plateasca toti incepand din ziua 51, ce mai conteaza cativa lei penalizare?? Ca sa se inteleaga de ce este bine ca majoritatea sa plateasa in cele 20 zile si nu dupa 50 zile (pt ca nu risca o penalizare mare), voi da un exemplu:

in ianuarie se consuma niste utilitati/servicii care se factureaza in febr, cu termen de plata pana la jumatatea lui martie...intretinerea pe ian va fi afisata spre sfarsitul lui febr cu termen de plata 20 zile + 30 zile (perioada fara penalizari)...sa presupunem ca cele 50 zile expira pe 15 aprilie si ca toti vor incepe sa plateasca incepand cu acea data. Pana la acea data insa a trecut si luna febr cu consumuri facturate in martie, care trebuie platite pana la jumatatea lui aprilie. Deci pana sa inceapa lumea sa plateasca intretinerea pe ianuarie, deja asoc tb sa fi platit facturile pe ianuarie si pe februarie. DIN CE BANI daca nu a incasat nici macar intretinerea pe ianuarie???? Din fondul de rulment, daca exista, dar acesta acopera doar o luna de plata.

Iata de ce exista un termen de plata de maxim 20 zile, iar cele 30 zile acordate in plus fara penalizari tb privite ca pe o bunavointa din partea asoc, nu ca pe un drept de care sa se profite la maxim doar pt ca penalizarea ar fi insignifianta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Februarie 2018
prettydaniola, utilizator

Alte discuții în legătură

Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice'' dddgab dddgab In asociatia noastra s-a redeschis o discutie mai veche pe tema modului de calcul al penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere. De aceea va ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)