Cateva "vorbe":
Dupa cum stiu mai multi forumisti sunt administrator la o asociatie de locatari.
Dvs. ziceti asa:
..."se aplica" nu este totuna cu "se calculeaza", nici macar semantic.
Bun, limba noastra romana este frumoasa si nu trebuie acum sa inventam nush ce interpretari; mai este cazul sa-l citez pe @RaDracones sau va uitati dvs. un pic mai sus?
Ce vreau sa zic? Ca tocmai eu, printre alte sarcini de serviciu, trebuie sa aplic penalitati la un proprietar care a depasit termenele stabilite pentru plata intretinerii. Deci trebuie sa
aplic
, adica trebuie sa purced la calcularea acelor penalitati, da? Am alta scapare?
Rog sa ne spuneti unde este problema ca a aplica este diferit de a calcula in cazul nostru, cand insus DEX-ul din 2009 ne spune ca:
APLICÁRE, aplicări, s. f. Acțiunea de a aplica și rezultatul ei. – V. aplica.
sursa: DEX '09 (2009)
Cum trebuie sa procedez eu sa "ies" bine, cand seful meu zice - dl Grecu, aplica penalitati la... sau tre' sa zica dl. Grecu, calculeaza penalitati la... Adica sa aplic cui si sa calculez cui?
Noroc ca, acum, folosesc un program pentru gestiunea as. prop., pe care l-am set-at confom dispozitiilor com. ex.(cand s-a decis Sistemul propriu de penalizari) si hot. AG (cand s-a hotarat procentul de penalizare, dar va informez ca am calculat penalitati folosind un simplu calculator de birou, mai apoi am folosit Excel-ul,iar acum las masina sa lucreze.
Acum ce face masina aceasta de pe biroul meu, aplica sau calculeaza penalitati?
.................................................
Pana la urma, dvs. personal, @prettydaniola, ati inteles cum sta treaba ? Este corect cum procedam sau vorba aia - " saracul, a murit prin decedare" !!!
Stiti din ce cauza va intreb? Pentru ca dvs. incercati sa ne explicati in ultimul post,ceea ce noi v-am aratat inca de la inceputul topicului initiat de catre dvs., da?
Noi mergem in instanta cu astfel de calcule, acolo, nu toti, dar o parte dintre proprietarii chemati in instanta, solicita expertiza judiciara pentru verificarea situatiilor inaintate de catre as. de proprietari. Expertii sunt experti - vorba ceea, sunt oameni care stiu ce inseamna acest lucru. Expertizeaza situatiile si pentru acest lucru sunt si remunerati. Costurile sunt suportate de cate cel care pierde procesul...
Pana acum, nu am pierdut niciun proces din cauza situatiilor cu penalizarile prezentate in dosarul proprietarului...
Mult succes!