avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcularea corecta a penalizarilor in cadrul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcularea corecta a penalizarilor in cadrul asociatiilor de proprietari

Buna ziua tuturor,

Deschid acest topic in speranta de a lamuri o chestiune controversata pe marginea interpretarii unui art din legea 230/2007 care se refera la modul de calcul al penalizarilor in asociatie.
In asoc noastra, tinand cont de art 49, com ex a adoptat un sistem de penalizari, care este insa contestat de catre unii locatari.

Va reproduc mai jos interpretarea comitetului executiv, intr-un raspuns dat locatarului reclamant:

"Legea 230, art 49 stipuleaza :
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, [...]
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Astfel, in spiritul si litera legii, la elaborarea sist de penalizari s-au luat in considerare urmatoarele notiuni:
1) termen de plata = intervalul de timp stabilit in care trebuie platita intretinerea pt a nu suporta penalizari (maxim 20 zile de la data afisarii)
2) data scadenta = ultima zi in care se poate plati fara a suporta penalizari
3) perioada de gratie = perioada de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, in care se mai poate plati fara a suporta penalizari.
Pana aici cred ca este clar.
La fel si procentul de 0.2%/zi de intarziere.
De aici inainte incepe controversa, dar daca ne concentram asupra exprimarii din art respectiv si interpretam ad literam, constatam urmatoarele:
1) textul zice "penalizarile se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată".
Atentie!!! Se spune ca "se vor aplica", NU ca "se vor calcula"!
Deci exista deja un "termen stabilit de plata" (maxim 20 zile de la data afisarii) in care ar trebui platita factura pt a nu avea penalizari.
Atat timp cat exista un termen stabilit de lege pt plata - maxim 20 zile de la data afisarii, acesta trebuie respectat. Nu se respecta? Debitorul este penalizat!
Legiuitorul insa mai prevede un ragaz de 30 zile de la data scadenta (asa zisa perioada de "gratie, termenul nu-mi apartine) pt a veni in sprijinul celor care, din diverse motive, nu se pot incadra in termenul de plata. Deci in total sunt 50 zile de la data afisarii in care se poate plati fara a suporta penalizari. O perioada rezonabila de timp, dupa parerea mea si a legiuitorului, deoarece in acest interval se incaseaza pensia/salariul.
Nerespectarea acestui interval presupune rea-vointa sau neglijenta, de aceea se penalizeaza - nu pt ca fondul de rulment nu ar acoperi suma datorata. Adica se pedepseste, prin calcularea penalizarilor pt toata perioada "care depăşeşte termenul stabilit pt plata", dar, ATENTIE!!! SE VOR APLICA "numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată".
Este si logic si corect. Altfel ce rost ar fi avut notiuni precum termen stabilit de plata, data scadenta, perioada de gratie? (Perioada de gratie este un termen imprumutat din limbajul financiar-bancar si care se refera la perioada in care debitorul este scutit de la plata creditului+dobanzi)
In interpretarea ta - si nu numai, art. 49 ar fi trebuit sa contina un singur paragraf, care ar fi sunat cam asa: "penalizarile, in cuantum de max 0.2%/zi de intarziere, se aplica incepand cu cea de-a 51-a zi de la data afisarii listei".
Se pare insa ca art 49 nu este corect inteles - ca multe altele, din moment ce sunt atatea discutii pe marginea lui si pe internet, in care sunt implicati administratori, cenzori, avocati si juristi. Faptul ca sunt pareri pro si contra chiar in randul unor specialisti in domeniu, cea mai rezonabila solutie este ca sist de penalizari sa fie stabilit prin reguli clare de catre com ex, respectandu-se notiunile, termenii si sensul acestora prevazute de lege. Exact asa am si procedat."

In continuare va reproduc raspunsul locatarului:

"In opinia mea, nu se sustine o astfel de interpretare din mai multe motive. Iti scriu pe scurt de ce consider acest lucru.
Termenul de plata si termenul dupa care pot fi aplicate penalizari nu sunt unul si acelasi lucru. Despre termenii de data scadenta sau perioada de gratie nu vorbesc pt ca ei nu se regasesc nicaieri in lege.
Astfel, legea a stabilit un termen de plata la 20 de zile dupa afisare. Acest termen marcheaza momentul din care plata intretinerii se poate considera restanta. El reprezinta utilitate pt aplicarea mai multor articole printre care si cele care se refera la calcularea termenului de la care pot fi aplicate penalitati (cel de 30 de zile de la momentul in care datoria devine restanta) sau termenului dupa care se poate actiona proprietarul restant in judecata (la 90 de zile de la data cand o datorie este restanta).
Acest termen de plata nu se confunda cu termenul de la care pot fi aplicate penalitati (data scadenta cum ai numit-o tu) .
Astfel penalitatile ca institutie juridica nu insotesc orice obligatie neexecutata. Ele trebuie sa fie expres prevazute fie intr-un contract fie in lege impreuna cu termenul de la care pot fi aplicate (sau calculate cum spui tu - este acelasi lucru).
Penalitatile sunt in general prevazute atunci cand neexecutarea unei obligatii produce celeilalte parti pierderi, prejudicii. In cazul asociatiei de proprietari acest lucru se intampla cand nu isi mai poate plati facturile sau inregistreaza ea insasi penalitati la furnizori. Avand in vedere ca pt fiecare ap. exista un fond de rulment tocmai pt a acoperi potentiale intarzieri la plata legea a prevazut cele 30 de zile.
De asemenea, sa consideri ca un proprietar nu isi plateste in cele 20+30 de zile intretinerea din rea credinta sau neglijenta este putin abuziv. Fiecare are propriile contexte cu care se confrunta si ca urmare isi prioritizeaza cheltuielile. In situatia cand acest lucru poate atinge interesele colectivitatii (asociatia de proprietari) prin modalitatile pe care le-am expus mai sus aceasta este indreptatita sa penalizeze individul, insa nu mai devreme.
In general, legea nu prezuma nici reaua credinta si nici neglijenta. Ele trebuie demonstrate pt fiecare caz in parte. De altflel, legea prevede cum ar trebui aplicate penalitatile (termenul de la care pot fi aplicate, faptul ca nu pot fi mai mari de 0.2% pe zi de intarziere si ca nu pot depasi cuantumul sumei restante) tocmai pt a proteja proprietarii de diferitele sisteme de penalizare pe care diverse asociatii le pusesera in practica.

A stabili un termen de penalizare mai avansat, fortand o interpretare a legii (incalcand-o in opinia mea), depaseste mandatul comitetului executiv.

In concluzie, am rugamintea de a solicita in calitate de presedinte si opinia unor institutii/persoane avizate (ma refer aici la serviciul din cadrul primariei care se ocupa de asociatiile de proprietari sau organizatiei asociatiilor de proprietari) si de a adapta sistemul de penalizari in consecinta."

Raspuns presedinte:

"Dupa parerea mea, legea ofera un cadru si cateva limitari in care se poate incadra acest sistem de penalizari. In al 2-lea rand, exprimarea poate face diferenta intre 2 situatii. Deci "se aplica" nu inseamna "se calculeaza". Daca asa ai inteles tu si altii nu inseamna ca este si corect. Pe de alta parte, eu nu tin neaparat sa am dreptate, dar si varianta mea (si a altora) poate fi corecta daca se tine cont de faptul ca a "aplica " nu este totuna cu a "calcula". Din moment ce exista ambiguitati, iar in practica se intalnesc 2 modalitati diferite de abordare de catre entitati cu acelasi statut juridic (recte asoc de proprietari), inseamna ca legea este neclara si interpretarea acesteia devine total subiectiva, in functie de interese sau de capacitatea de procesare a informatiilor. Astfel, un locatar care isi plateste la timp intretinerea va fi de acord cu orice sistem de penalizare pt ca nu-l va afecta in nici un fel, in timp ce un restantier il va contesta folosindu-se de ambiguitatile legii si de tot felul de "chichite avocatesti" (de ex: ba ca nu-i semnata lista de catre cenzor/presedinte, ba ca nu s-a mentionat data scadenta, ba ca fondul x este ilegal, ba ca cutare coloana nu este pusa unde trebuie in tabel etc.) De aceea ramane la latitudinea asociatiilor - respectiv a com ex, sa stabileasca un "sistem propriu de penalizari" in cadrul limitarilor impuse de lege. "

Cum comentati? Credeti ca cineva din primarie ar fi mai abilitat sa-mi raspunda?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2015
prettydaniola, utilizator
Cel mai recent răspuns: RaDracones , utilizator 13:26, 28 Iulie 2018
Ei, in practica curenta nu se intampla chiar asa, mai ales la noi in asociatie, unde majoritatea proprietarilor sunt persoane in varsta. Grija lor ce-a mai mare este sa-si achite intretinerea cat mai repede (dupa zia de incasare a pensiei). Sunt constienti ca daca nu si-au achitat intretinerea la timp si raman cu restanta pe luna curenta, este deja tragedie...
Sigur, avem si exceptii.
La noi in asociatie termenul de plata este de 1 zi + cele 30 = 31 de zile. Practic, proprietarul trebuie sa-si achiteintretinerea pe luna curenta atata timp cat este afisata la avizier Lista de plata curenta. Procentul de penalizare este de 0,1% /zi intarziata.
Bun, va doresc multa sanatate!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


prettydaniola

1. Faceti o confuzie intre parerea dumneavoastra raportata la o situatie ipotetica si Lege.
Este corect pentru ca asa este scris in Lege, altfel spus, nu numai ca este corect dar este si LEGAL in comparatie cu ceea ce sustineti dumneavoastra.

2. Ipotetic vorbind, daca aveti o Asociatie in care toti platesc in ziua 50... aveti o problema de organizare, solutia e simpla: modificati termenul. Tot ipotetic, daca nu se doreste asa ceva iar Asociatia se afunda in datorii... uitati un lucru esential si anume ca Asociatia nu este nici Presedintele si nici Administratorul ci toti la un loc, nu doresc modificari... suporta consecintele.
E simplu.

3. A citi un articol de lege este una, al interpreta si al intelege este alta. Legile au la baza Principii si atat timp cat nu se coroboreaza Lega cu Principiile apar interpretarile eronate.
La fel cum pe de alta parte o Lege poate fi "proasta" in sensul ca ori nu satisface in totalitate ori are scapari sau "cate o usa de urgenta".

4. Discutiile de aici sunt foarte importante atat timp cat in urma lor cei care au o nelamurire pot intelege ceea ce spuneam la punctul de mai sus.
Faptul ca vi se pare incorect un anume lucru nu inseamna ca aveti dreptul sa schimbati modul in care se aplica Legea sau felul in care Legiuitorul a gandit-o.
Ce spuneti dumneavoastra se aseamana cu principiul unor proprietari care sustin ca daca ei nu locuiesc in apartament nu au de platit nimic (ca asa li se pare corect ca doar nu consuma nimic) sau idea ca ingrijitorul trebuie platit in functie de numarul de persoane.
Ceea ce poate sa ni se para noua corect nu este si Drept. Drept este doar ceea ce este Legal.
@RaDracones, revazand toate discutiile, trag concluzia ca cei care aplica principiul cu care eu sunt de acord sunt mai multi decat cei care aplica principiul dv. Cineva a spus la un moment dat ca a avut si un proces - castigat de asociatie - iar calculul penalizarilor s-a facut cf principului pe care il aplicam si noi in asociatie. Cenzorul mi-a dat dreptate, iar el este economist expert in instante pt asemenea spete. De unde se poate trage concluzia ca este o lege interpretabila in 2 moduri, iar cei care o aplica o fac dupa cum li se pare ca este corect.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Principiul de care vorbiti dumneavoastra nu are baza legala.
Cineva a spus ca a castigat un proces... as prefera sa merg pe concret nu pe niste vorbe.
Cezorul v-a dat dreptate, e economist, expert... dati-mi voie sa ma indoiesc ca este si jurist.
Legea nu este deloc interpretabila, este cat se poate de clara in acest caz.

Va doresc sa nu aveti parte de vreun proprietar informat care stie cum se atace asa ceva in instanta. O sa aveti o surpriza.
Judecatorii judeca pe documente. Decizile luate sunt urmare a documentelor depuse si a felului cum este formulata cererea in instanta. Nu stau ei sa purice toata legislatia, cauta doar ce trebuie pentru a putea motiva decizia in functie de cerere.

Faceti cum credeti dumneavoastra, noi am incercat sa analizam si sa va dam o concluzie la cerere... dar nu suntem judecatori. Succes.
Nu am avut nici un proces pana acum, sper sa nici nu avem, procesul castigat de care am vb este unul in care expert tehnic a fost solicitat cenzorul nostru. Chestiunea este simpla: exista un termen scadent, prevazut de lege, in care trebuie sa te incadrezi cu plata pt a nu fi penalizat. Orice factura neplatita pana la data scadenta, atrage dupa sine penalizari, corect??? altfel ce rost ar mai avea notiunea de scadenta?? am plati cand am avea chef. Perioada introdusa dupa scadenta este o aberatie, care nu exista la alti furnizori, dar hai sa zicem ca legiuitorul a vrut sa vina in ajutorul locatarilor care poate nu au banii necesari in 3 sapt sa plateasca. Dar daca nici in 50 zile nu platesti, deja nu mai esti acoperit de fondul propriu de rulment, iar penalizarea (care inseamna pedepsire) este logic sa se calculeze dupa data scadenta, pt ca ai dovedit reavointa (neplatind nici in 50 zile). Asa procedeaza si furnizorii care au un termen scadent fara "prelungiri". Daca penalizarea ar trebui aplicata dupa 30 zile de la scadenta, ce sens are sa mai stii ca de fapt trebuie sa platesti in cele (max) 20 zile??? Data scadenta este data de referinta de la care trebuie calculate penalizarile.

Alte discuții în legătură

Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice'' dddgab dddgab In asociatia noastra s-a redeschis o discutie mai veche pe tema modului de calcul al penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere. De aceea va ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)