Buna seara, as dori a stiu, care ar fi pasii de urmat in urmatoarea
.locuiesc la tara, si pe strada mea avem un vecin, care are 2 caini, din care unul este permanent pe strada, iar celalalt ocazional, cand scapa din curte si care ne dispera zilnic, copii nu pot trece la si de la scoala, noi adultii la fel, am facut o se sizare verbala politiei, si nu sa rezolvat nimic, suntem mai multe persoane in situatia asta, am rugat vecinul sa rezolve situatia, si nu doreste deoarece spuen ca nu este violent cainele, nu musca!
daca ati putea sa ne indrumati, pasii legali pe care ar trebui sa ii urmam !
multumesc
Buna seara. Din cele mentionate de dumneavoastra, spuneti ca sunt cainii unui vecin care fac probleme trecatorilor si vecinul nu ii supravegheaza. In aceste cazuri cand un caine este agresiv si proprietarul (cu acte pentru caini - carnet veterinar ) nu face nimic ca sa rezolve situatia, eventual permite explicit aceste conditii ale cainilor, poate fi chemat in instanta si obligat legal sa respecte legile tarii pentru directia veterinara si anume pe scurt, cainele sa poarte botnita daca este un caine mai mare si sa fie ingrijit corespunzator pentru a nu face probleme (hrana, apa, acces la servicii medicale, vaccinare periodica etc.). Daca nu se poate face dovada ca acei caini sunt cu stapan atunci se considera ca sunt fara stapan si in cazul in care fac probleme sunt luati de catre autoritati si ingrijiti in afara comunitatilor respectand legile in vigoare. Oricare animal daca nu este deranjat si are toate conditiile ca si cele naturale nu face prtobleme. Doar in cazurile cand sunt imbolnaviti , loviti ca oricare fiinta au instinctul de a se apara si este normal ca la fiecare dintre noi. Nu avem noi dreptul sa luam viata unei vietati daca nu deranjeaza, ba din contra ar trebui sa protejam natura si toti sa avem conditiile pentru a trai in armonie. Daca aceste animale au fost luate din mediul lor si au fost lasate fara hrana, cum se pot linisti daca nu cer sau se fac simtite ca si prezenta? Propunerea pentru primarie si pentru localnici este sa ii scoateti din localitate la marginea localitatii si sa ii hraniti acolo (cu resturile alimentare) daca nu au stapani. Vor ramane acolo asteptand sa le aduceti de mancare si in cazul in care nu au, vor reveni si ii scoateti iarasi din localitate. Oricum costurile sunt mult mai mici si va pazesc si imprejurimile, padurea, natura. Sper sa rezolvati.
multumesc pentru raspuns
noi nu vrem sa se ajunga in instanta, nici sa facem ceva rau cainelui, ar fi fost usor, doar ca proprietarul, nu intelege ca acel caine este agresiv, avem copii care se sperie cand trec pe langa locuinta acestuia , acte are doar la unul dintre caini, unul il tine si hraneste la poarta locuintei, celelalt este liber in curte, dar care din cand in cand mai scapa si este mare si care chiar musca , noi am solicitat politiei locale verbal sa rezolve situatia, si deoarece persoana respectiva lucreaza la politie, nu sa facut nimic, si dorim sa facem o plangere politiei judetene, mentionez ca primaria din localiatatea noastra (o mica comuna) nu are serviciu de hingheri , si doream sa stiu in baza carei legi sa putem face plangerea, care lege ne protejeaza de asemenea persoane si cum putem actiona pentru ca problema sa fie rezolvata!
multumesc anticipat!
Nu am pregatire juridica si nu pot sa va spun acum despre numerele legilor dar in cazul prezentat proprietarul trebuie sa faca in asa fel incat sa nu permita cainii sa scape si sa aiba toate actele la zi pentru caini (vacinarile sunt importante). Va pot recomanda sa cautati despre protectia animalelor, caini fara stapan , deranjarea linistii publice, hartuire persoane, agresivitate animala, pericole publice, acte caini si sa depuneti o sesizare scrisa la politiaromana.ro (va vor cere date de identificare) sau scrisa prin posta Romana in care sa specificati ca acei caini sunt deranjanti si sperie trecatorii si tot ceea ce va deranjeaza.