avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer Proprietate operat de primarie in rol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer Proprietate operat de primarie in rol

Doresc sa ma adresez instantei de judecata pentru urmatoarea situatie pe care voi incerca sa o detaliez cat mai exact.
Bunicul meu, care a decedat in anul 2011, in cursul anului 2007 a intocmit un ANTECONTRACT - PROMISIUNE DE VANZAR CUMPARARE(expirat la finele anului 2007) pe o suprafata de teren si a vandut deasemenea o alta suprafata unei alte persoane, de aceasta data cu un Inscris sub semnatura privata.
Precizez ca de la aceasta data nici unul dintre cei doi beneficiari nu a intreprins nici un demers pentru perfectarea actelor.
Problema este ca in baza celor doua inscrisuri, Primaria a transferat cele doua suprafete de teren din rolul bunicului meu in rolul celor doua persoane.
As dori sa stiu daca Primaria avea dreptul legal sa transfere terenul.
Ce posibilitati exista in instanta pentru indreptarea situatiei?
Precizez ca nu pot face demersurile pentru intocmirea certificatului de mostenitor deoarece intre masa succesorala si certificatul fiscal exista diferente in ce priveste suprafata de teren.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: marinpreda , utilizator 23:24, 9 Octombrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Deci pot sa cer in instanta indreptarea situatiei si deasemenea ca hotararea sa tina loc de act autentic?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sa va adresati instantei si sa cereti anularea actelor primariei prin care s-a facut transferul rolurilor fiscale deoarece,nu au existat acte de proprietate ptr.transferul rolurilor,si,dupa aceea, dezbaterea succesiunii notariala sau,in instanta.
1. Ambele inscrisuri sunt promisiuni de vanzare-cumparare, ele nu sunt translative de proprietate, chiar daca unul este autentificat la notar. Ca atare, promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare nu are ca efect transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului, dand nastere doar unei obligatii de a face - aceea de a incheia in viitor contractul de vanzare-cumparare - astfel incat, in caz de nerespectare a ei de catre una dintre parti, cealalta parte poate cere doar despagubiri (art.1075 C. civ.vechi). Actiune inadmisibila, intrucat vanzarea terenurilor din extravilan se poate face doar urmand procedura impusa de L. nr. !7/2014 si a normelor de aplicare (art. 5).
Posibil ca in ambele inscrisuri, bunicul dvoastra a cedat "folosinta" terenului in favoarea cumparatorului, astfel ca doar obligatia platii impozitului pe teren a fost transferata cumparatorului si nu dreptul de proprietate. Pentru primul inscris a intervenit prescrierea dreptului material la actiune (3 ani C.civ.vechi). Pentru al doilea nu ati specificat data.
2. Pentru deschiderea succesiunii solicitati la primarie anexa 24 (masa succesorala impozabila si succesorii legali). "Certificatul Fiscal" se elibereaza pentru datoriile pe care le are bunicul catre bugetul local (impozite, taxe, amenzi, etc.) si nu are relevanta in stabilirea masei succesorale. Deci, anexa 24 cuprinde bunuri imobile si mobile impozabile ale bunicului: terenuri din intravilan si extravilan (conform titlui de proprietate), casa (in lipsa actului de proprietate solicitati anexa 5 si 6) si, eventual, alte bunuri mobile impozabile (masina, utilaje, etc.). Masa succesorala totala, pe langa cele descrise in anexa 24, mai cuprinde si alte bunuri: conturi, actiuni si obiecte casnice.
Cu anexa 24, cu actele de proprietate mentionate mai sus, insotite de C.Fiscal (indiferent ce scrie in el) eliberat odata cu anexa 24, mergeti la notar sau la instanta.
3. Daca in anexa 24 secretarul primariei refuza sa va treaca terenurile respective, pe orice motiv, fara dovada existentei unui act translativ de proprietate, este abuz in serviciu, fals in inscrisuri, ..., deci infractiune prevazuta si pedepsita in ncp. Eu nu cred ca poate sa mai existe in 2015 un secretar al unei primarii care sa-si permita asa ceva
4. Mergeti la un notar si acesta va va da un biletel cu ce acte trebuie sa va prezentati. C.Fiscal este ultimul si, dupa cum v-am spus, nu are nicio relevanta ce scrie in el (datorii sau nu). Inteleg ca si parintii dvoastra sunt decedati, caci altefel dvoastra nu sunteti mostenitor!?
Imi pare rau, dar trebuie sa va contrazic. Nu exista sintagma "transfer rol fiscal". Anumite bunuri imobile sau mobile impozabile se pot radia din rolul unic fiscal.
Se poate deschide un "rol agricol" pentru folosinta unui teren si pentru care impozitul va putea fi platit de acesta din urma la solicitarea proprietarului. Nu confundati folosinta cu posesia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rol de pamant-explicatie mayaandreea mayaandreea Va rog daca ma puteti ajuta cu o explicatie la ,,rol de pamant,,! Adica o persoana are ,,rol de pamant,, atunci cand am fost sa ma interesez la impozit. Si ... (vezi toată discuția)
Succesiune-anexa 24 UXI UXI Buna ziua, Vreau sa stiu, va rog, daca Primaria e obligata sa-mi elibereze ,la cerere, Anexa 24 pentru a vedea ce are pe rol tatal meu (decedat in decembrie ... (vezi toată discuția)
Caracterul rol-ului fight_for_justice fight_for_justice Buna ziua! Va prezint urmatoarea situatie. Printr-un act de vanzare-cumparare am devenit proprietar al casei bunicilor mei. In ROL-ul de la primarie sunt ... (vezi toată discuția)