avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incadrarea juridica a faptei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incadrarea juridica a faptei

Care este incadrarea juridica a urmatoarelelor fapte?

1. De pe calculatorul personal, o persoana contacteaza o alta persoana prin intermediul calculatorului folosind aplicatia yahoo messenger si a determinat-o sa trimita prin e-mail datele cardului bancar (poze fata/verso) spunandu-i ca vor fi folosite intr-un anumit scop. Aceasta a fost de acord si a trimis acele poze. Insa, ulterior datele cardului au fost setate ca metoda de plata pe un site, efectuandu-se mai multe plati pe respectivul site.
In situatia prezentata mai sus, procurorul de caz a retinut urmatoarele:
utilizarea neautorizata in sistemul bancar online a datelor de identificare ale instrumentului electronic de plata apartinand persoanei vatamate, (...) prin ordinele de plata initiate online (...) transmise serverelor bancii emitente a cardului, realizeaza continutul constitutiv al infractiunii de acces ilegal la un sistem informatic prevazut de art. 360 alin. 1 si 3. C.p.

2. Partea vatamata declara ca i s-a accesat adresa de e-mail prin faptul ca a observat ca in setarile contului de e-mail a fost configurata o adresa suplimentara de recuperare a parolei, adresa pe care aceasta nu o recunostea, parola contului de e-mail ramanand neschimbata.
In aceasta situatie procurorul de caz a retinut urmatoarele:
faptele...de logare neautorizata in contul de e-mail ... realizeaza accesul ilegal la un sistem informatic prev de disp. art. 360 alin. 1 si 3 C.p.

In ambele situatii prezentate mai sus, nu s-au accesat nici calculatorul persoanei vatamate, nici adresa de e-mail, nu s-au utilizat programe speciale pentru niciuna dintre infractiunile mentionate mai sus.

Va rog sa analizati si sa-mi spuneti care este incadrarea juridica corecta a faptelor descrise mai sus, avand in vedere ca nu s-a accesat sistemul informatic al persoanei vatamate (calculatorul acesteia) si nici sistemul informatic al bancii (cel putin asa cred).

As dori un raspuns cat mai urgent si cu privire la faptul daca pentru aceste fapte se poate incheia un acord de mediere cu partea vatamata, avand in vedere ca dosarul se afla pe fond.

M-ar interesa colaborarea atat cu un avocat specialist in cauze penale, cat si cu un mediator (tot in cauze penale).

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Acord de mediere se poate incheia cu partea civila pentru daunele materiale/morale solicitate dar asta nu va conduce la incetarea procesului penal, poate fi retinut eventual ca circumstanţa atenuanta judiciara.

Pe lângă infracțiunea menționată de organul de cercetare penala, s-ar mai putea încadra în infracțiunile de fraudă informatica și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos din Codul penal, cu precizarea că depinde foarte mult care este situația de fapt care rezultă din materialul de urmărire penală.

Dacă s-au efectuat plăți online, s-a utilizat serverul băncii.

Art. 249: Frauda informatică
Introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, restricţionarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

lArt. 250: Efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos
(1) Efectuarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronică sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează efectuarea uneia dintre operaţiunile prevăzute în alin. (1), prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare sau prin utilizarea de date de identificare fictive.
(3)Transmiterea neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare, în vederea efectuării uneia dintre operaţiunile prevăzute în alin. (1), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

În latura penală a procesului, dispoziţiile privind medierea se aplică numai în cauzele privind infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Nu este cazul infracțiunilor de mai sus, nu se aplică procedura medierii dacă prin procedura medierii doriți să scăpați de răspunderea penală.

Acordul de mediere se poate incheia cu privire la latura civilă pentru daunele materiale/morale solicitate de partea civilă în dosar.
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2015
Ionita Loredana Avocat, Avocat
Doamna avocat Ionita, in ceea ce priveste medierea cititi cu atentie:

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 9/2015: Art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator (M. Of. nr. 406/9.06.2015) :)

Cat despre elementele unui sistem informatic, avem:

1. prin sistem informatic se înțelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate în relație funcțională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor cu ajutorul unui program informatic.
2.prin prelucrare automată a datelor se înțelege procesul prin care datele dintr-un sistem informatic sunt prelucrate prin intermediul unui program informatic. (2)
3. prin program informatic se înțelege un ansamblu de instrucțiuni care pot fi executate de un sistem informatic în vederea obținerii unui rezultat determinat.(3)
4.prin date informatice se înțelege orice reprezentare a unor fapte, informații sau concepte într-o formă care poate fi prelucrată printr-un sistem informatic. În această categorie se include și orice program informatic care poate determina realizarea unei funcții de către un sistem informatic.

Deci imi da si mie cineva un raspuns corect?


Interventie moderator: pentru a nu incalca Regulamentul de forum, va rog sa combateti ideea si nu persoanele care au postat. Deasemenea va rog sa retineti ca este interzis un comportament ofensator sau ironic, care poate provoca userii participanti la discutie. (Art.2.1 si art. 2.2) Multumesc pentru intelegere.


Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2015
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Stimata Doamna,

Cu tot respectul pentru dumneavoastra, apreciez ca modul in care ati raspuns este cel putin nepoliticos.

Consider ca pentru infractiunile indicate de mine(cele trei) nu se poate incheia un acord de mediere cu privire la latura penala pentru ca Codul penal nu prevede posibilitatea retragerii plângerii prealabile sau faptul ca împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. In Decizia ICCJ nu se specifica infractiunile pentru care se poate incheia un acord de mediere cu privire la latura penala.

În latura penală a procesului, dispoziţiile privind medierea se aplică numai în cauzele privind infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Prin urmare, acordul de mediere cu privire la latura penala astfel incat sa fie inlaturata raspunderea penala se poate incheia doar in cazul anumitor infractiuni prevazute de Codul penal.

Va multumesc pentru extrasul din Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, insa, personal, nu imi foloseste.

Intr-un caz similar in care s-a facut plata electronic fara drept si s-a schimbat parola unui cont yahoo, organul de urmarire penala a propus incadrarea juridica de care scriam mai sus.

Pe de alta parte, consider ca intr-adevar stapaniti mai bine ca mine situatia de fapt, modul cum s-au intamplat lucrurile, desi, nici pe aia foarte bine. Citez: ... nici sistemul informatic al bancii(cel putin asa cred).

Va rog sa apreciati faptul ca am precizat ca incadrarea juridica depinde foarte mult de situația de fapt care rezultă din materialul de urmărire penală.

Prin urmare, nu cred ca ar trebui sa faceti aprecieri asupra cunostintelor altor persoane in conditiile in care acestea nu au acces la documente, ci doar la o descriere sumara a unor fapte, si aceea incompleta.

O seara frumoasa.
Doamna avocat Ionita, imi cer scuze daca raspunsul meu vi s-a parut nepoliticos. Nu asta a fost intentia mea.
Dar, referitor la mediere, am vazut ca nu se precizeaza infractiunile pentru care se aplica, Decizia specificand medierea ca fiind o cauza sui generis, distincta de impacare, lasand astfel loc de interpretare. Si aici este problema...

Cu privire la infractiuni, asa cum am mentionat, nu s-au accesat nici calculatorul persoanei vatamate, nici adresa de e-mail, nu s-au utilizat programe speciale. Pur si simplu s-au setat datele cardului pe un site, ca si metoda de plata si s-au efectuat cateva plati pe acel site.

Alte discuții în legătură

Acord mediere in caz de furt pauldorin87 pauldorin87 In ce conditii pot face un acord de mediere,pt un dosar furt ajuns in instanta?.ma intereseaza daca cu aceasta mediere trebuie sa fie de acord si partea ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere Gabriel_28 Gabriel_28 Buna ziua. Am fost chemat la DIICOT unde mi-a fost adus la cunostinta faptul ca acum doi ani am intrat pe mailul firmel la care lucram si am sters mailurile ... (vezi toată discuția)
Impacarea complicei puncuskaa puncuskaa intr un dosar de inselaciune complicele poate sa primeasca o incetare a procesului daca se impaca cu partile vatamate? se poate separat sau neaparat trebuie sa ... (vezi toată discuția)