avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incadrarea juridica a faptei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incadrarea juridica a faptei

Care este incadrarea juridica a urmatoarelelor fapte?

1. De pe calculatorul personal, o persoana contacteaza o alta persoana prin intermediul calculatorului folosind aplicatia yahoo messenger si a determinat-o sa trimita prin e-mail datele cardului bancar (poze fata/verso) spunandu-i ca vor fi folosite intr-un anumit scop. Aceasta a fost de acord si a trimis acele poze. Insa, ulterior datele cardului au fost setate ca metoda de plata pe un site, efectuandu-se mai multe plati pe respectivul site.
In situatia prezentata mai sus, procurorul de caz a retinut urmatoarele:
utilizarea neautorizata in sistemul bancar online a datelor de identificare ale instrumentului electronic de plata apartinand persoanei vatamate, (...) prin ordinele de plata initiate online (...) transmise serverelor bancii emitente a cardului, realizeaza continutul constitutiv al infractiunii de acces ilegal la un sistem informatic prevazut de art. 360 alin. 1 si 3. C.p.

2. Partea vatamata declara ca i s-a accesat adresa de e-mail prin faptul ca a observat ca in setarile contului de e-mail a fost configurata o adresa suplimentara de recuperare a parolei, adresa pe care aceasta nu o recunostea, parola contului de e-mail ramanand neschimbata.
In aceasta situatie procurorul de caz a retinut urmatoarele:
faptele...de logare neautorizata in contul de e-mail ... realizeaza accesul ilegal la un sistem informatic prev de disp. art. 360 alin. 1 si 3 C.p.

In ambele situatii prezentate mai sus, nu s-au accesat nici calculatorul persoanei vatamate, nici adresa de e-mail, nu s-au utilizat programe speciale pentru niciuna dintre infractiunile mentionate mai sus.

Va rog sa analizati si sa-mi spuneti care este incadrarea juridica corecta a faptelor descrise mai sus, avand in vedere ca nu s-a accesat sistemul informatic al persoanei vatamate (calculatorul acesteia) si nici sistemul informatic al bancii (cel putin asa cred).

As dori un raspuns cat mai urgent si cu privire la faptul daca pentru aceste fapte se poate incheia un acord de mediere cu partea vatamata, avand in vedere ca dosarul se afla pe fond.

M-ar interesa colaborarea atat cu un avocat specialist in cauze penale, cat si cu un mediator (tot in cauze penale).

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Dar, referitor la mediere, am vazut ca nu se precizeaza infractiunile pentru care se aplica, Decizia specificand medierea ca fiind o cauza sui generis, distincta de impacare, lasand astfel loc de interpretare. Si aici este problema...

Cititi art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator si va lamuriti.
Da, d-le Patrascu Razvan, m-am informat si tocmai acest articol a facut obiectul Deciziei ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 9/2015: Art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator (M. Of. nr. 406/9.06.2015) si exact cum am spus, este interpretabila.
Cu toate ca stiu ca nu se poate face mediere in astfel de situatii, in decizia amintita se mentioneaza:
în aplicarea dispozițiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, încheierea unui acord de mediere constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală, distinctă de împăcare;

Tocmai de aceea am cerut sfatul in ceea ce priveste medierea...
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2015
Cristina1974, utilizator
Din punct de vedere al incadrarii juridice a faptei cred ca sunt intrunite elementele constititive ale infractiunii prevazute de art 360.
In privinta negocierii unei intelegeri cu partea vatamata, cred ca ar fi fost ideal pentru dvs. sa va ganditi la Acordul de mediere in faza de cercetare, astfel incat procurorul sa poata dispune in temeiul art 318 din CPP, renuntarea la urmarirea penala pentru o perioada de 3 luni, maxim 9 luni, timp in care dvs. indeplineati obligatiile asumate in acord...fara stres si fara teama de cazier.

Intrucat sunteti deja in fond, incheierea unui Acord de mediere, care ar solitiona latura civila si cea penala (in sensul practicii restaurative care presupune un dialog intre partea vatamata si faptuitor), cred ca ar aduce beneficii . Cel mai mult incurca al.3 din art 360, intrucat pedeapsa este de maxim 7 ani, astfel ca instanta nu poate renunta la aplicarea pedepsei conform art 80 CP, ori amanarea aplicarii pedepsei art 83 CP.
Totusi aveti sperante pentru o pedeapsa cu suspendare art.91
d) in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea pedepsei este suficienta si, chiar fara executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infractiuni, insa este necesara supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

Acordul de mediere este dovada ca ati depus eforturi pentru inlaturarea consecintelor faptei, ca regretati fapta si doriti sa va indreptati, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord mediere in caz de furt pauldorin87 pauldorin87 In ce conditii pot face un acord de mediere,pt un dosar furt ajuns in instanta?.ma intereseaza daca cu aceasta mediere trebuie sa fie de acord si partea ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere Gabriel_28 Gabriel_28 Buna ziua. Am fost chemat la DIICOT unde mi-a fost adus la cunostinta faptul ca acum doi ani am intrat pe mailul firmel la care lucram si am sters mailurile ... (vezi toată discuția)
Impacarea complicei puncuskaa puncuskaa intr un dosar de inselaciune complicele poate sa primeasca o incetare a procesului daca se impaca cu partile vatamate? se poate separat sau neaparat trebuie sa ... (vezi toată discuția)