avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Notificare scadenta anticipata
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Notificare scadenta anticipata

Buna ziua,

In 2008 am accesat un credit PF de nevoi personale cu garantie ipotecara in CHF de la banca X. Din luna februarie a.c. nu am mai achitat din motive financiare.
Garantia ipotecara - un apartament- care este doar al tatalui meu. Acum cateva zile, tatal meu, a primit pe numele lui, o notificare de scadenta anticipata din care rezulta ca el are datorie fata de banca, nu eu...singurul debitor din contractul de credit!!!- si ca ii vor fi executate toate bunurile si veniturile..repet, sigura garantie a fost un apartament a carui valoare acoperea la momentul acordarii peste 120% din credit. Este posibil asa ceva? mentionez ca tatal meu mai detine si alte imobile, dar neipotecate... Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2015
CristinaMunteanu83, utilizator
Cel mai recent răspuns: CristinaMunteanu83 , utilizator 19:03, 9 Octombrie 2015
Notificarea este în mod evident eronată. Debitorul ipotecar nu garantează decât cu imobilul pe care s-a pus ipoteca. Nu garantează cu alte bunuri. Nu aveți de ce să vă faceți griji, în afară de imobil, tatâl dvs nu va pierde și un alt bun, dacă nu a semnat și un contract de fidejusiune sau alt fel de garanție.
Nu a semnat decat contractul de ipoteca,la notar. Nu este fidejusor, codebitor sau girant... in notificare i se aduce la cunostiinta inclusiv ca ii va fi executat tot patrimoniul si veniturile si ca va fi raportat si la Biroul de credite..
Va sfatuiesc sa cititi cu atentie capitolul "Garantii" din contractul de credit. De obicei contractele mentioneaza faptul ca fideiusorul (garantul) garanteaza atat cu imobilul asupra caruia s-a instituit ipoteca, cat si cu toate veniturile, bunurile mobile si imobile, prezente si viitoare. In acest caz, evident ca si garantul trebuie notificat despre scadenta anticipata, conditie esentiala pentru inceperea executarii silite.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2015
Iulia Blaja, Avocat
In contract se face mentiune doar la imobilul ipotecat. Nu am regasit ”garanteaza atat cu imobilul asupra caruia s-a instituit ipoteca, cat si cu toate veniturile, bunurile mobile si imobile, prezente si viitoare”.
Chiar dacĂ ar fi existat o astfel de mențiune în contractul de ipotecă, ea este NULĂ. garanția ipotecară este o garanție reală, nu una personală.

Există astfel de clauze inepte în anumite contracte de ipotecă, dar nu au niciun efect juridic.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, poate fi executat un bun imobiliar ipotecat in baza ... doinatruica doinatruica Buna ziua, Poate fi executat un bun imobiliar ipotecat in baza unui contract de fidejusiune semnat cu un alt creditor? Apartament luat prin credit ipotecar ... (vezi toată discuția)
Executare fidejusor TudorHR TudorHR Buna ziua, Am contractat un credit pe firma (SRL) si am girat cu un bun care este in patrimoniul personal (pe persoana fizica), la acest credit am semnat si ... (vezi toată discuția)
Contract de fidejusiune glsys100 glsys100 Buna ziua, Un contract de fidejusiune presupune garantarea unui credit cu un imobil care nu apartine direct debitorului ci a unei terte persoane. In cazul in ... (vezi toată discuția)