avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului-extrem de urgent
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului-extrem de urgent

Buna ziua,

Am si eu o problema. O ruda de-a mea e casatorita de 3 ani si are impreuna cu sotul ei un copil de 2 ani jumate.
Acum ea vrea sa se desparta de sotul ei datorita faptului ca acesta impreuna cu parintii lui o tortureaza psihic. Ii adreseaza jigniri, viata pe care o duce e insuportabila.
Nu o lasa sa iasa sau sa mearga sa-si ajute mama, bani nu are pe mana. Ea nu a lucrat niciodata.
Cum necum o lasa duminica sa mearga la mama ei pt o zi dar i s-a spus ca daca ramane sa o ajute sa nu se mai intoarca. Ea ar vrea sa ramana definitiv mai ales ca mama ei e singura. Stiu ca ar insemna abandon de domiciliu
Daca asa s-ar intampla ce sanse ar avea ca tatal sa obtina custodia copilului? Ei ii este foarte frica sa nu i-l ia dar nu mai poate sa stea cu el. A ajuns sa-si doreasca moartea.
Mentionez ca dupa casatorie au facut o casa impreuna dar cum ea nu a muncit ce drepturi are asupra ei?

Va rog mult sa ma ajutati cu niste sfaturi ca nu as vrea sa o vad imbolnavindu-se sau facand vre-o prostie.

Multumim anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:43, 17 Iulie 2009
Daca traiul in comun nu mai este posibil, atunci solutia este divort.
Prietena d-voastra se poate muta impreuna cu copilul la mamei ei si , totodata , sa incerce sa-si gaseasca ceva de munca (bineinteles, daca mama ei este dipusa sa stea cu nepotul in perioada cat mama e la serviciu).
Si in cazul actiunii de divort sa solicite ca minorul sa-i fie incredintat ei spre crestere si educare. Si daca tot doriti sa o ajutati puteti sa fiti martor in procesul de divort. Totusi, consider ca este nevoie de un avocat pentru a reusi ca copilul sa-i fie incredintat, mai ales daca tatal isi ia avocat.
In ceea ce priveste casa, chiar daca sotia nu a muncit, aceasta a fost facuta impreuna , deci este un bun comun care se va partaja.
Nu mai exista abandon de domiciliu, ca a murit dictatoru' cu idei asa imbecile! Amin!

Sa se duca la mama, sa se angajeze si, daca vrea, sa introduca divort. Sau sa astepte sa introduca el, cum vrea. E important sa munceasca, altfel poate pierde copilul ca nu are venituri. Nu conteaza cat de mult sau putin castiga, sa fie venit legal.
Drept la casa are numai daca a contribuit cu ceva: munca la casa, munca in gospodarie, mancare la muncitori, banii din nunta, donatii de la mama... Altfel, nu.

Spuneti-i sa plece de acolo cat mai repede, sa aiba martori pe situatia cu sotul si gata! Indicat ar fi sa mearga la un avocat sa stea de vorba, atat. IN cunostinta de cauza, e mult mai simplu sa iei o decizie, sa contracarezi argumentele abuzive ale celuilalt, sa pleci chiar. E mereu mai usor cand iti cunosti drepturile.
Ii doresc succes! Sa ne tineti la curent.
Prietena dvs. are dreptul la jumatate din bunurile comune, conform legii.Chiar daca nu a lucrat , se apreciaza ca si munca femeii in gospodarie si cresterea copiiilor este una importanta , asa incat , chiar daca poate legea , i n eventualitatea unui partaj, ii va atribui mai mult sotului, totusi, ii va reveni si ei o anumita cota. Daca isi ia si copilul cu ea , nu este o problema, apoi, daca isi va gasi un loc de munca si va putea dovedi ca are mijloace pentru a-si intretine copilul, va primi si custodia copilului. Daca lucrurile stau asa cu m ni le prezentati, nu are sens ca prietena dvs. sa se mai complaca, astfel incat, poate intenta o actiune de divort , va trebui sa faca si dovada motivelor invocate , prin proba cu martori in special.
Martori ar fi destui problema e ca sunt cam toti rude cu sotul. Ei nu prea isi vorbesc si o apreciaza mult pe ea dar nu stiu in ce masura vor veni la proces ca martori.
Am auzit ca exista o expertiza psihologica care se poate face dar nu stiu daca este reala informatia pe care o am.
In gospodarie ea a muncit facand de toate, mai ales ca locuiesc la tara si ca au stat pana acum cateva luni in casa cu socrii.
La casa au contribuit si fratii ei, ei au zidit-o, au tencuit-o, au acoperit-o. O mica parte din acesta contributie e afost platita deoarece familia lui a considerat ca e un drept al lor sa fie ajutati de rudele ei.
Un avocat in caz de divort isi ia oricum.

Cam cat costa deschiderea procesului de divort? Nu de alta dar ea nu are bani pe mana iar mama ei desi e pensionara nu are o pensie stralucita.

Multumesc frumos pentru raspuns.
Pentru introducerea cererii de chemare in judecata la divort este nevoie sa achitati o taxa de timbru de 39 lei si timbru judiciar de 0.30 lei. Cat destre onorariul avocatului... fiecare avocat are propriile onorarii.
In cazul partajului , taxa s-a modificat si este de 3% din valoarea bunurilor.

Alte discuții în legătură

Divort si incredintare minori cristina888 cristina888 Buna seara. Verisoara mea D., domiciliata in orasul G. vrea sa divorteze de sotul ei. (motive: neintelegere, infideliatate). Mentionez ca exista 2 copii ... (vezi toată discuția)
Divort urat cristinnaX cristinnaX va scriu in numele mamei, si cer ajutor. tatal meu bea de zeci de ani, eu doar asa mi-l aduc aminte. noi am fost 4 frati la parinti, iar acum toti suntem ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va deranjez cu cateva intrebari pentru o buna prietena. ... ELENUSALINUTZA ELENUSALINUTZA buna ziua! va deranjez cu cateva intrebari pentru o buna prietena. A fost casatorita dar casa este pe numele sotului pentru ca in momentul construirii ... (vezi toată discuția)