avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sanctiune nerespectare art. 221 (4) C.P.P. ... ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sanctiune nerespectare art. 221 (4) C.P.P. ... ?

art.221(4) CPP ; ,, Cand prin savarsirea unei infractiuni s-a produs o paguba uneia din unitatile la care se refera art. 145 CP ( unitati publice ) , unitatea pagubita este obligata sa sesizeze deindata organul de urmarire penala , sa prezinte situatii explicative cu privire la intinderea pagubei , date cu privire la faptele prin care paguba a fost pricinuita si sa se constituie parte civila . ``
In cazul unitatilor publice devalizate de propriile conduceri - in cazul in care s-ar stabili savarsirea unei infractiuni in acest sens , pentru nesesizarea organului de urmarire penala de catre cei ce au stiut , care este sanctiunea incalcarii art. 221(4) ?
Cel mai recent răspuns: Bonix , utilizator 13:53, 23 Iulie 2009
Vdeti daca nu va incadrati in una dintre:
Art. 262. - Nedenuntarea unor infractiuni

Omisiunea de a denunta de îndata savârsirea vreuneia dintre infractiunile prevazute în art. 174, 175, 176, 211, 212, 2151 , 217 alin. 2 - 4, art. 218 alin. 1 si art. 276 alin. 3 se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Fapta prevazuta în alin. 1, savârsita de sot sau de o ruda apropiata, nu se pedepseste.
Nu se pedepseste persoana care, mai înainte de a se fi început urmarirea penala pentru infractiunea nedenuntata, încunostinteaza autoritatile competente despre acea infractiune sau care, chiar dupa ce s-a început urmarirea penala ori dupa ce vinovatii au fost descoperiti, a înlesnit arestarea acestora.

Art. 263. - Omisiunea sesizarii organelor judiciare

Fapta functionarului public care, luând cunostinta de savârsirea unei infractiuni în legatura cu serviciul în cadrul caruia îsi îndeplineste sarcinile, omite sesizarea de îndata a procurorului sau a organului de urmarire penala, potrivit legii de procedura penala, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 5 ani.
Daca fapta este savârsita de catre un functionar public cu atributii de conducere sau de control, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 7 ani.
insa aceasta obligatie nu subzista si in cazul celor care au participat la savarsirea faptei, intrucat exista dreptul de a nu se autoincrimina, neexistand obligatia de autodenuntare.
Sesizarea trebuie facuta de persoane care au cunostinta de savarsirea infractiunii , nu de participantii la aceasta (indiferent de natura acestora: autori , instigatori , complici).
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stoica Ioana a scris:

Sesizarea trebuie facuta de persoane care au cunostinta de savarsirea infractiunii , nu de participantii la aceasta (indiferent de natura acestora: autori , instigatori , complici).



si care este diferenta fata de ceea ce am spus eu???:foottap:
Asa scrie doctrina insa daca art. 262 cp foloseste termenul de ``a denunta `` - trimitand deci in mod clar la un mod specific de sesizare a organelor de stat , mod de sesizare care presupune intr-adevar `` incunostiintarea facuta de o persoana (...) despre savarsirea unei infractiuni `` , art. 263 c.p.nu distinge in nici un mod conform textului din cod - prin instrumentul juridic prin care se poate sesiza , ori prin limitarea subiectilor ce au obligatia de sesizare .
Art. 263 c.p. ``Omisiunea sesizării organelor judiciare
Fapta funcţionarului public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală, potrivit legii de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani.(...) ``
Acest articol vorbeste clar de ``sesizare ` - deci nu limiteaza la denunt si de asemenea nu limiteaza sfera subiectilor infractiunii .

Alte discuții în legătură

Obligatia de a aduce la cunostinta o posibila infractiune leusan leusan Care este baza legala prin care o persoabna este obligata sa aduca la cunostinta organelor judiciare o posibila infractiune,? de aemenea intr-un proces ... (vezi toată discuția)
Esti obligat sa faci plangere? Tessa_2 Tessa_2 Exista o lege care te obliga sa faci o plangere daca ai aflat ca sa intamplat o infractiune? Multumesc (vezi toată discuția)
Sesizare organe judiciare in cazul violului georgiana.td georgiana.td Lucrez la un compartiment de stare civila , iar in ultimul timp vin la declararea nasterii tot mai multe mamici minore (13,14, 15 ani), iar tatal copilului, in ... (vezi toată discuția)