avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obligatia de a aduce la cunostinta o posibila ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obligatia de a aduce la cunostinta o posibila infractiune

Care este baza legala prin care o persoabna este obligata sa aduca la cunostinta organelor judiciare o posibila infractiune,?

de aemenea intr-un proces civil de asemenea care este temeiul legal prin care o persoana este obligata sa aduca la cunostinta instantei ca probele pe care se sprijina actiunea sunt false prin contrafacere sub semnatura privata dar inscrisuri oficiale eliberate si ca urmare a unor declaratii mincinoase(facute pe propria raspundere)

Ce art de lege se poate invoca? .
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:57, 12 Mai 2012

Art. 262-Nedenunţarea unor infracţiuni
Omisiunea de a denunţa de îndată săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile prevăzute în art. 174, 175, 176, 211, 212, 2151, 217 alin. 2-4, art. 218 alin. 1 şi art. 276 alin. 3 se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Fapta prevăzută în alin. 1, săvârşită de soţ sau de o rudă apropiată, nu se pedepseşte.
Nu se pedepseşte persoana care, mai înainte de a se fi început urmărirea penală pentru infracţiunea nedenunţată, încunoştinţează autorităţile competente despre acea infracţiune sau care, chiar după ce s-a început urmărirea penală ori după ce vinovaţii au fost descoperiţi, a înlesnit arestarea acestora.

Art. 263, C. pen- Omisiunea sesizarii organelor judiciare , consta in fapta functionarului public care, luand cunostinta de savarsirea unei infractiuni in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile, omite sesizarea de indata a procurorului sau a organului de urmarire penala, potrivit legii de procedura penala.
In procesul civil poate fi declansata procedura falsului, de catre partea care invoca un inscris falsificat -art. 177-184 cod procedura civila .

Va puteti inscrie in fals in procesul civil sau puteti sesiza organul de politie.
Insa, daca faceti plangere la politie este posibil sa se suspende procesul civil pentru cativa ani...
Luati legatura cu un avocat ca sa fiti bine informat mai inainte de a lua o decizie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune nerespectare art. 221 (4) c.p.p. ... ? Bonix Bonix art.221(4) CPP ; ,, Cand prin savarsirea unei infractiuni s-a produs o paguba uneia din unitatile la care se refera art. 145 CP ( unitati publice ) , unitatea ... (vezi toată discuția)
Spalarea banilor gabriela.raileanu gabriela.raileanu daca am cunostinta de o persoana care a vandut o proprietate cu mai mult decat a declarat si a incasat prin banca si din ce a incasat "la negru" cash a ... (vezi toată discuția)
Esti obligat sa faci plangere? Tessa_2 Tessa_2 Exista o lege care te obliga sa faci o plangere daca ai aflat ca sa intamplat o infractiune? Multumesc (vezi toată discuția)