avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Esti obligat sa faci plangere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Esti obligat sa faci plangere?

Exista o lege care te obliga sa faci o plangere daca ai aflat ca sa intamplat o infractiune?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:21, 31 Decembrie 2016
Legal, nu!
... dar moral/constiinta ... ar trebui ! ... dar, cine mai are constiinta in ziua de azi :( ... toti sunt dupa principiul strutului!
depinde de ce infractiune este vorba.
Art. 266
Nedenunţarea
(1) Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Nedenunţarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.
(3) Nu se pedepseşte persoana care, înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unei persoane pentru săvârşirea faptei nedenunţate, încunoştinţează autorităţile competente despre aceasta sau care, chiar după punerea în mişcare a acţiunii penale, a înlesnit tragerea la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.

Detalii: [ link extern ]
sau daca aveti calitatea de functionar public si vb de fapte penale la serviciu.
Art. 267
Omisiunea sesizării
(1) funcţionarul public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Când fapta este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a aduce la cunostinta o posibila infractiune leusan leusan Care este baza legala prin care o persoabna este obligata sa aduca la cunostinta organelor judiciare o posibila infractiune,? de aemenea intr-un proces ... (vezi toată discuția)
Sanctiune nerespectare art. 221 (4) c.p.p. ... ? Bonix Bonix art.221(4) CPP ; ,, Cand prin savarsirea unei infractiuni s-a produs o paguba uneia din unitatile la care se refera art. 145 CP ( unitati publice ) , unitatea ... (vezi toată discuția)
Sesizare organe judiciare in cazul violului georgiana.td georgiana.td Lucrez la un compartiment de stare civila , iar in ultimul timp vin la declararea nasterii tot mai multe mamici minore (13,14, 15 ani), iar tatal copilului, in ... (vezi toată discuția)