avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... PRIMA CASA CU ACT DE DONATIE
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

PRIMA CASA CU ACT DE DONATIE

Buna ziua,

Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Am urmatoarea situatie : doresc sa achizitionez prin programul prima casa un apartament detinut de 2 proprietari in cote parti. Primul l-a obtinut prin ctr de vanzare-cumparare iar al doilea prin act de donatie de la fiul sau. Mentionez ca fiul a dobandit apartamentul tot prin vanzare-cumparare. Fiul are un copil.

Credeti ca va fi o problema la punerea ipotecii pe aparmament deoarece o parte din el a fost dobandit prin donatie? Credeti ca donatia e revocabila? Si daca da, de catre cine?

Multumesc frumos!
Teoretic, nu ar trebui sa existe niciun impediment la instituirea ipotecii, pentru ca ipoteca se pune in momentul incare deveniti Dvs. proprietar.
Cat despre donatii, da, ele sunt revocabile, insa revocarea poate fi ceruta doar de eventuali mostenitori carora prin aceasta donatie li s-a incalcat cota succesorala.
Dvs. insa, in calitate de cumparator de buna-credinta, respectiv de subdobanditor al apt., sunteti aparat de acest principiu de o eventuala anulare a actului dvs. de cumparare.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Eu personal nu am auzit de banca care sa accepte creditare pentru dobandirea unui apartament obtinut prin donatie.
Poate colegii de pe site cunosc astfel de situatii!
marik79 a scris:

apartament detinut de 2 proprietari in cote parti. Primul l-a obtinut prin ctr de vanzare-cumparare iar al doilea prin act de donatie de la fiul sau. Mentionez ca fiul a dobandit apartamentul tot prin vanzare-cumparare. Fiul are un copil.

Fiul asta AVEA un copil la momentul facerii donatiei (data actului de donatie) sau i s-a nascut copilul dupa data actului de donatie? Pentru ca donatia este revocabila pentru surveninta de copil.
Fiul avea cpoilul la data actului donatiei.
Dar donatia este de la fiu la mama. In ipoteza mortii donatorului, copilul tot ar fi mostenitor. Si copilul este minor(6 ani).

Alte discuții în legătură

Donatie versus contract de vanzare cumparare bea_iza bea_iza parintii mei doresc sa imi lase un apartament . mentionez faptul ca mai am un frate. care din cele doua contracte ar fi mai bine sa aleg donatia sau contractul ... (vezi toată discuția)
Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am act de donatie Mary_1980 Mary_1980 Buna ziua, Sunt la ultima etapa a vanzari, incheierea contractului de vanzare-cumparare dar cumparatorul nu mai doreste sa cumpere findca a auzit ca ... (vezi toată discuția)
Donatie sau vanzare - cumparare belgico belgico Buna ziua, am si eu o intrebare/caz :) Sunt unicul copil al parintilor mei, care sunt divortati de 6 ani, fara sa faca partaj; sunt student, necasatorit. ... (vezi toată discuția)