Buna ziua,
Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatorul aspect. Anul trecut am avut dreptul la 24 de zile de concediu de odihna. Din acestea, am efectuat doar 10. Precizez ca nu am avut motive speciale pentru care nu am efectuat restul concediului, de 14 zile si nici nu mi s-a impus sa nu le efectuez anul trecut. Doresc sa stiu daca pot solicita, legal, acum cele 14 zile de concediu neefectuate anul trecut. Multumesc.
In conformitate cu prevederile art 141 alin 3 din codul muncii:
Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Art.60 alin.2 din CCMN dispune : Cand din motive neimputabile salariatului acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.
Va multumesc mult. Citisem si eu in Codum Muncii art. 141 alin. 3, dar mi se pare ca este oarecum interpretabil. Adica nu face referire expresa la acordarea concediului restant ci la acordarea concediului, ceea ce ar putea fi interpretat - cred - si ca obligatia de a acorda concediul pe anul in curs. Asadar, in cererea pe care o formulez de acordare a concediului restant pe anul 2008 pot face referire la art. 141 alin 3 din Codul Muncii si la Art. 60 alin. 2 din CCMN? Nu exista riscul ca cele 14 zile sa mi se ia din concediul pe acest an? Pe de alta parte, as vrea sa stiu daca prevederile CCMN se aplica la orice angajat, indiferent de societatea unde lucreaza? Eu lucrez la o institutie mica, care editeaza o publicatie. Nici angajatii nu fac parte din vreo structura sindicala, nici angajatorul nu face parte din vreo structura patronala. In acest caz, CCMN se aplica si aici? Multumesc mult
CCMN se aplica cu precadere angajatilor din sectorul privat .
În situatia în care la nivelul unui angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.