avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somer cu autorizatie pf?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somer cu autorizatie pf?

Buna ziua!
As dori sa ma lamuriti daca somera fiind,am dreptul sa obtin o autorizatie persoana fizica necesara pentru colaborarea cu firma Provident.Se pierde somajul sau se pastreza 30% din el?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 21:02, 17 Iulie 2009
Daca va autirazati PFA, somajul va acorda o perioada de gartie de 3 luni, duap care in momentul in care depasiti un venit impozabil de 500 lei pe luna, va inceteaza dreptul la somaj.

Cei 30% de care stiti se acorda doar daca va angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata.
1. Legea 76/2002:
Art. 44. - incetarea platiiii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
b) la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
La aceasta data valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei.

2. Norme metodologice la Legea 76/2002.
Art. 15. - (2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
Art. 24. (2) incetarea platii indemnizatiilor de somaj pentru motivul prevazut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de intai a lunii in care beneficiarul a realizat venituri mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta.

3. Daca nu va inregistrati ca PFA nu este vorba de o activitate autorizata potrivit legii ci de o colaborare, o conventie civila. Dar sa nu obtineti venituri mai mari de 500 lei.

In cazul somerilor deja inregistrati se palica art 44 lit c:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:

c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacă realizează venituri lunare mai mari decât indicatorul social de referinta

veniturile realizate ca persoana fizica (simplu cetatean neautorizat) in baza unor contracte civiel de colaborare nu mai sunt cuantificate ca limita duap ultimele modificari ale legii de anul acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri in perioada de somaj ContSters74221 ContSters74221 spuneti-mi va rog ,daca un somer are si alte venituri in perioada in care se afla in somaj,mai primeste ajutorul de somaj? (vezi toată discuția)
Contract de colaborator- somaj kinga79 kinga79 Buna, sunt somera, pot sa inchei un contract de colaborator fara sa pierd indemnizatia? O alta intrebarea: acest contract de colaborator, va fi considerat ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala - angajare ContSters93108 ContSters93108 Buna, Numele meu este Mihai. Recent am infiintat o intreprindere individuala iar, mai nou, sunt somer cu acte!!! Intrebare: pot deveni angajat in toata regula ... (vezi toată discuția)