Buna seara! Doi frati, impreuna cu mama lor - dupa decesul tatalui,respectiv sotului -merg la notar pt. eliberarea certificatului de mostenitor. Masa succesorala : o casa construita de soti in timpul casatoriei si un teren mostenit de catre sotul decedat de la parintii sai. Unul dintre frati renunta la partea sa. Celalalt frate primeste 3/4 din teren si 3/8 din casa, iar mama primeste 1/4 din teren si 5/8 din casa. Dupa 2 ani fratele renuntator cumpara partea mamei lui. Dupa inca 2 ani fratii fac o tranzactie cu obiectul "partaj succesoral"pt. a iesi din indiviziune.. Unul vine cu bunurile din succesiune si celalalt cu bunurile din contractul de vanzare-cumparare. Instanta emite o hotarare de expedient, avand ca dispozitiv tranzactia (partajul succesoral). Eu cred ca instanta a gresit neobservand ca bunurile cumparate nu mai faceau parte din drepturile reale ale defunctului(masa succesorala). Intr-un fel e de inteles pt. ca instanta nu judeca ci doar consfinteste tranzactia. Cred ca tranzactia cu acest obiect -partaj succesoral- este nula pt. ca legea spune ca "tranzactia se margineste numai la obiectul ei", adica, in acest caz ,la partajul succesiunii. De altfel, fratele renuntator nu mai avea de ce sa dispuna pt. ca nu avea nimic din mostenire.Ori, legea spune ca "tranzactie pot face numai acei care pot dispune de obiectul cuprins in ea". Dvs. credeti ca se poate cere anularea acestei tranzactii? Multumesc frumos!
Nu este nici o problema, s-a procedtr la iesirea din indiviziune, instanta a luat act de tranzactia partilor.Nu are nici o relevanta provenienta bunurilor.
Cum interpretati" Tranzactia se margineste numai la obiectul ei"? Obiectul tranzactiei este partajul succesoral nu un oarecare partaj, bunurile cumparate nefacand parte din masa succesorala. La momentul incheierii tranzactiei, unul din frati avea mostenire, iar celalalt nu avea nimic, renuntase. Multumesc!
Dubla succesiune
SinzianaN
Buna ziua. Incerc sa fiu cat mai succinta. Bunicul meu (care traieste) a fost casatorit de doua ori. Din fiecare casatorie a rezultat cate un copil. Acum e ... (vezi toată discuția)