Renuntarea la mostenire in favoarea fratelui sau a parintelui supravietuitor se poate face doar pentru un anumit procent/un anumit bun (teren, casa, etc) din partea ce imi revine?
Speta este urmatoarea:
In urma decesului tatalui au ramas pentru dezbaterea mostenirii mama si cei trei fii. Doi dintre frati doresc renuntarea la mostenire in favoarea mamei , urmand ca si mama sa renunte la "tot" in favoarea celui de al treilea frate.
Precizez ca obiectul renuntarii este reprezentat de o casa si terenul aferent curtii- il denumesc in continuare ca fiind "Obiectul 1".
Pana aici totul imi este clar, dar tata nu a dezbatut mostenirea parintilor lui, adica bunicii mei (decedati),precizez ca el mai are doi frati. Mostenirea respectiva cuprinde : o casa si terenul curtii plus o suprafata de teren extravilan-iar partea ce i se cuvine tatalui meu o denumesc in continuare "Obiectul 2".
Practic eu sunt de acord in ceea ce priveste renuntarea la "Obiectul 1" dar NU sunt de acord cu renuntarea si la "Obiectul 2" ce ii va reveni tatalui meu dupa dezbaterea mostenirii parintilor lui.
Renuntarea , din cate stiu, se face sub forma unei declaratii - formular standard.
Intrebarea este : Renuntare a la mostenire in favoarea mamei, se poate face doar pentru o anumita parte a masei succesorale? Sau se poate face doar in privinta "Obiectului 1"?
nu....renuntarea este unilaterala si neconditionata.......ce te impiedica pe urma cand faci partajul sa renunti la partaj facut prin tranzactie in fata instantei sau la notar la respectivele bunuri.
Renuntarea la mostenire inseamna sa nu primesti nimic.
Eu te sfatuiesc sa nu renunti la mostenire , ci ulterior prin tranzactie de partaj in fata instantei sau la notar ai sa fii de acord sa nu primesti respectivele bunuri care ti-ar reveni si sa la primeasca cine vrei tu.
Nu renunta la drepturile tale de mostenitor la succesiune.
Prin renuntare, nu mai dreptul la nimic, in conditiile in care exista un ascendent (mama) si alti descendenti (frati, surori), pentru alte mase succesorale.
Eu m-am intors la notar.
Cine renunta la cea mai mica parte, nu mai are dreptul la nimic.
Intelegerile pot fi ulterioare prin act de V/C si nu prin donatie, care poate fi atacata de alti succesori.
In primul rand, nu se poate renunta doar in favoarea unuia dintre ceilalti mostenitori (in cazul dvs., mama), se renunta pur si simplu, iar partea celui care a renuntat revine tuturor celorlalti mostenitori, in mod egal. Apoi, nu puteti renunta doar la unul dintre bunurile din masa succesorala, renuntarea este totala, adica sunteti strain de mostenire si nu mai primiti nimic, inclusiv daca ulterior mai apar bunuri si se suplimenteaza certificatul de mostenitor.
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
take it or leave it
Acceptati mostenirea (si sunteti mostenitor) ori renuntati la ea (si sunteti la fel de strain de mostenirea tatalui dvs. precum sunt si eu).
A fi sau a nu fi mostenitor. Asta-i diferenta.
Renuntarea e o idee gresita. (ati renuntat = ati renuntat la TOT).
Pentru a ramane cu ceea ce vreti (zis "obiectul 2") acceptati mostenirea, dezbateti succesiunea la notar si obtineti certificatul de mostenitor pe care il puteti suplimenta apoi cu tot ce mai gasiti ca ar fi avut tata de pe unde ar fi avut, dupa care IMPARTITI. (partaj voluntar sau judiciar).
Partaj succesoral
Statescu
Buna seara! Doi frati, impreuna cu mama lor - dupa decesul tatalui,respectiv sotului -merg la notar pt. eliberarea certificatului de mostenitor. Masa ... (vezi toată discuția)