Buna ziua. Incerc sa fiu cat mai succinta. Bunicul meu (care traieste) a fost casatorit de doua ori. Din fiecare casatorie a rezultat cate un copil. Acum e vaduv (de 17 ani). In timpul celor doua casatorii a extins casa si a mai construit si alte anexe. El vrea sa-si vanda proprietatea (casa, teren aferent) catre cei doi copii, dar trebuie mai intai sa faca succesiunea dupa cele doua sotii. Intrebari:
1. In masa succesorala pentru prima succesiune intra si ceea ce avea el inainte de prima casatorie (respectiv tot terenul actual+o parte din casa) sau numai ceea ce a construit impreuna cu prima sotie?
2. La a doua succesiune ia parte ca mostenitor si copilul din prima casatorie? Daca da, care este cota sa?
Mai am multe intrebari in aceasta problema, dar deocamdata acestea sunt cele mai importante. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
1. Bunurile dobandite inaintea casatoriei sunt bunuri proprii prin interpretarea a contrario a regelementarilor imperative referitoare la bunuriele comune, deci in masa succesorala intra doar partea sotiei decedate din bunurile comune. Cel mai simplu ar fi, ca copilul rezultat din prima casatorie renunta la succesiune in favoarea bunicului.
2. Fiindca a decedat sotia, deci mama, copilul rezultat din prima casatorie este strain succesiunii respective, daca nu este mentionat expres in testament (adica NU este mostenitor legal si/sau rezervatar). In acest caz se poate proceda la fel, adica copilul care este mostenitor legal si rezervatar, renunta la partea lui in favoarea bunicului.
3. Dupa discutarea celor doua succesiuni se poate face actul de vanzare-cumparare fara nici o limitare legala.
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului. Problema e ca nici un copil nu vrea sa renunte in favoarea tatalui sau. Intrebare: avand in vedere ca in discutie este o casa care s-a extins de-a lungul celor doua casatorii, cum se va face iesirea din indiviziune? Adica un copil ia un dormitor, altul bucataria s.a.m.d.? Ei vor sa imparta casa si terenul ei pe din doua si, practic se poate face acest lucru, dar nu vor sa renunte la partea lor de mostenire pentru a nu mai face ulterior act de vanzare cumparare si pe aceste parti care le revin oricum. In concluzie, cum se imparte o casa intre trei mostenitori?
Multumesc si scuze pentru limbajul neprofesional.
In cazul descris deci va exista o indiviziune. Iesirea se poate face prin intelegere amiabila (cum ati scris Dvs. sau prin vanzarea imobilului si impartirea pretului) sau in fata instantei, daca nu se poate amiabil, insa aceasta varianata este una impovaratoara.
Se poate face insa si altfel: Ei se inteleg si imparte imobilul intre ei cu toate actele in regula (ati scris, ca acest lucru este si parctic posibil), iar bunicul primeste un drept de abitatie viagera in schimbul renuntarii la partea lui (adica are dreptul sa locuiasca acolo cat traieste).
1. se poate dezbate succesiunea la notar .
ulterior se poate face un partaj voluntar, tot la notar .
cadastru + intabulare .
2. daca partile nu se inteleg se poate investi instanta de judecata cu o actiune avand ca obiect partajul succesoral si iesirea din indiviziune .
in conditiile in care imobilul este comod partajabil in natura ( pot locui trei familii separat ) , instanta va dispune partajarea imobilului in acest sens.
in caz contrar, imobilul poate fi atribuit unuia dintre ei cu obligatia platii sultei catre ceilalti doi .
sau se poate vinde imobilul, urmand ca pretul rezultat sa se imparta succesorilor , proportional cotei detinute din dreptul de proprietate.
La partaj voluntar ne-am gandit si noi. Numai ca dorim sa impartim toata casa. Avand in vedere ca aproape jumatate din ea, precum si tot terenul aferent erau detinute de bunicul meu inaintea primei casatorii (deci nu intra in masa succesorala), se poate rezolva acest partaj voluntar pentru toata casa ?
Mostenire
adina77
buna seara
cum se face mostenirea?cat revine fiecarui mostenitor? in cazul unei a doua casatorii, sotii ambii decedati, nu sunt copii din a doua casatorie, ... (vezi toată discuția)