avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihna

Buna ziua,

Vin catre dumneavoastra cu o situatie recenta de la locul de munca. Lucrez intr-o firma de IT si recent am solicitat si mi s-au aprobat 2 zile de concediu la scurt timp dupa ce am efectuat o parte din concediul la care aveam dreptul pe anul acesta.
Cele 2 zile de concediu au fost solicitate pentru a participa la un eveniment in care ar fi avut si firma interes, insa pentru ca am ales sa particip la eveniment in nume propriu si nu prin firma, nu am un act doveditor prin care sa demonstrez ca in fapt, participarea la evenimentul respectiv a ajutat si firma in ideea de vizibilitate pe piata de IT. Dupa acest eveniment, intr-o discutie mai aprinsa cu seful meu, mi s-au reprosat ca mi-am luat acele 2 zile de concediu fara sa anunt din timp (mentionez ca am anuntant cu o saptamana inainte iar cererea de concediu a fost facuta cu 3 zile inainte de a beneficia de cele 2 zile si a fost si aprobata). Mai mentionez si ca in firma nu exista un regulament intern care sa specifice in ce conditii si cum trebuie sa ne programam concediile.
Reprosul a fost legat si de faptul ca eu nu am intrebat, inainte de a solicita cele 2 zile de concediu, daca sunt probleme urgente de rezolvat care necesita prezenta mea la serviciu. Dupa care seful meu a continuat precizandu-mi ca angajatul are dreptul la 21 de zile de concediu anual si ca aceste zile nu se pot lua dupa bunul plac, oricand si oricum.
As vrea sa stiu daca si in ce conditii are dreptul angajatorul sa limiteze acest drept. Ar putea sa intre cele 2 zile la concediu de formare profesionala, avand in vedere ca in cele 2 zile am participat la niste training-uri? Cum as putea sa previn astfel de situatii in conditiile in care la noi in firma nu exista nici regulament intern si nici nu este precizat in vreun document intern sau adus pur si simplu la cunostinta prin viu grai cu cat timp inainte trebuie sa ne programam concediile.

Va multumesc.
Andreea
Cel mai recent răspuns: andreeachi , utilizator 11:59, 15 Octombrie 2015
Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari , se dispune in art.144 alin.2 C.mun.

De asemenea, salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională care se pot acorda cu sau fără plată.

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Vedeti si:
art.144 - 158 C.mun.
Va multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avertizari Srb Srb Sunt angajat la o firma franceza situata in Bucuresti. Ceea ce presupune ca seful meu direct este un team leader(patronul fiind in franta), avand aici si HR. ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna costas2828 costas2828 Se poate stabili prin ROF si cel de ordine interioara perioada de concediu de odihna? Perioada de concediu de odihna se poate limita? Ex: Lucrez in ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Marton Marton angajatorul are dreptul (obligatia) sa ma trimite la concediu de odihna pe o perioada de 10 zile? (vezi toată discuția)