avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu lauzie

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca decizia de intrare in concediu de Lauzie cu 1 luna mai devreme ( la 6 luni ) nu este a mea ci a sefului meu care a justificat acest lucru prin faptul ca doreste sa angajeze pe locul meu pe altcineva ca pana in luna decembrie cand activitatea in firma creste aceea persoana sa stapaneasca cat de cat ce are de facut,ma influenteaza pe mine direct din punct de vedere a banilor pe care ii voi primi in concediu de crestere a copilului ? si ma refer la legea 158/2005. cand specifica ca " dupa luna a 7-a de sarcina sa intru in condediu maternitate .Acesta este de 126 zile si le distribuie fiecare femeie cum ii convine ,singura restrictie fiind ca minim 42 de zile din cele 126 sa fie dupa nastere.Dorinta mea a fost sa plec pe 1 decembrie deoarece termenul care il am pentru a naste este 23 .01.2016 cu posibilitatea sa fie si dupa aceasta adata in contextul in care din cate am inteles baietei se pot naste si mai tarziu ...ziua in care am ramas practic insarcinata fiind data de 27.04.2015.Doresc sa va mai intreb ,in cazul in care decizia de a intra in acest concediu nu este a mea ci a sefului meu nu ar trebui sa fie platit 100 % ? Este mai bine sa accept varianta de a intra in acest concediu ( daca ar fi platit 100 % ) sau sa aleg sa mai stau 1 luna pana intru in concediu meu de drept ( din a 7-a luna ) ? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru a lua cea mai buna decizie pentru mine .

Cu stima si respect ,
Andreea K.
Cel mai recent răspuns: AndreK , utilizator 12:07, 15 Octombrie 2015
1. - Nu seful dvs. este cel care acorda concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si care decide cand sa intrati in acest concediu.
- Asa cum spune si OUG 158/2005 decizia apartine medicului curant ginecolog si dvs.

2. Procentul de indemnizatie pentru concediul de maternitate este de 85%.

3. - Daca medicul este de acord puteti intra in concediu de sarcina cu 84 de zile de nastere si apoi va mai raman 42 de zile pentru concediul de lauzie.
- Dar aici exista riscul ca nasterea sa aiba loc mai tarziu si apoi nu mai aveti zile deajuns pentru concediul de lauzie.
Va multumesc pentru raspuns !

Cu respect !
O zi buna va doresc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical si de odihna gravide 2011 Nicoleta 24 Nicoleta 24 buna ziua va rog sa imi spuneti mentionand si legea ( nr.,articol) :cate zile de condediu de odihna si medical beneficiaza o gravida incepand cu anul ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate 2014 magdama magdama Buna dimineata, Am si eu o mare nelamurire privind concediul de maternitate, iar cei de la resurse umane nu mi-au putut da un raspuns clar. Eu trebuie sa nasc ... (vezi toată discuția)
Concediu de lauzie tiberiuborsa tiberiuborsa buna ziua, sotia a ramas in concediu pentru sarcina la data de 01 martie 2015, in data de 31 martie a nascut, iar din data de 01 aprilie a ramas in concedie ... (vezi toată discuția)