avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SPETTZA PERSONALA ,SUCCESIUNE LEGALA ,PARTAJ ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SPETTZA PERSONALA ,SUCCESIUNE LEGALA ,PARTAJ SUCCESORAL,PROCEDURA STEP BY STEP

scuze ,explicarea situatiei este cam lunga :)
Situatia juridica se prezinta astfel :
Inaintea anilor 80-90 bunicul (tatal tatalui meu )decedeaza ,defunctul lasa o succesiune legala( din cate stiu eu, nu stiu exact de (in)existenta vreunui testament!). Defunctul are 4 descendenti plus sotia supravietuitoare (mama tatalui meu),sotie care devine si tutorele si administratorul bunurilor mostenirii, cei 4 descendenti fiind minori la data respectiva. mostenirea ramane neimpartita.

Inainte de '92 au loc discutii referitoare la impartirea terenurilor si bunurilor mostenite, asa cum le fusesera stabilite verbal de catre defunct ,insa fara vreo relevanta juridica ,intre cei 4 ivindu-se dezacorduri referitoare la partajarea bunurilor.

In 1992 ,unul dintre cei 4 descendenti ,respectiv tatal subsemnatului, decedeaza lasand in urma, la randul sau,3 descendenti(3 fii) plus sotia nelegitima(relatie consensuala). Cei 3 descendenti fiind minori, vin la succesiunea tatalui lor ( a celor 4 de dinainte de '92) prin reprezentare de catre mama lor (sotia nelegitima). Atat sotia, cat si fii nu cunosc care sunt toate bunurile/proprietatile supuse partajului succesoral.

Ulterior, cu ocazia vanzarii de catre unul dintre coproprietari/descendenti a unei parti dintr un teren, se obtine si certificatul de mostenitor, asupra caruia exista unele banuieli in privinta conformitatii cu realitatea , bunurile supuse partajarii ca posibil sa nu fie toate cele detinute de bunicul defunct .

Mentionez, ca din discutiile purtate de catre mama si tatal subsemnatului se afirma posibila existenta a unor terenuri al caror act de proprietate nu se mai afla in posesia familiei, precum si lipsa unor acte de proprietate asupra unor terenuri forestiere care au fost confiscate de catre sistemul comunist...nu shtiu exact care este realitatea daca exista sau nu, daca au facut obiectul unor revenidicari etc .

Asadar, am indoieli in privinta mentionarii tuturor bunurilor in certificatul de mostenitor ,precum si a suprafetelor existente in sensul ca unul din descendentii fratelui tatalui meu a recunoscut ca la masurarea unui teren s a descoperit o suprafata mai mare care nu a fost mentionata exact in actele de proprietate .

De asemenea, s a incercat o asa -zisa negociere in 1998, bazata pe necunoasterea de catre noi a tuturor bunurilor partajabile , incercandu- se obtinerea de catre ceilalti frati ai tatalui de semnaturi notariale in schimbul a 3 terenuri mentionate pe certificatul de mostenitor nu foarte mari, sa se acorde noua celor 3 mostenitori doar un teren din cele mentionate chiar in certificat si plata unei sume de 15 milioane lei vechi ( apoi a nici uneia pe motiv ca respectivii achita cheltuieli de intabulare care stiu ca sunt necesare, doar in caz de dorinta de instrainare a terenului obtinut prin succesiune, dar nu si in caz de pastrare in proprietate), ceea ce este evident dubios!..( shtiu ca anumite armistitii, negocieri ptr realizarea loturilor fiecarui succesor sunt posibile dar nu atat de disproportionat, fapt ptr care l a momentul respectiv am refuzat orice semnare a vreunui act fara a verifica anumite scripte si dorind obtinerea exacta a cotelor de bunuri prevazute de lege , nicidecum obtinerea unui singur teren anume , deoarece valoarea terenurilor respective ,situate intr o zona turistica, in diverse locatii, este diferita .

O alta mentiune importanta , shtiu ca s au facut tot felul de demersuri din partea rudelor ptr a trece pese lege in atribuirea bunurilor , de exemplu incercari ale bunicii de a isi adopta (nepoata) fiica unuia dintre descendenti ptr a o aduce la mostenirea ei sau a bunicului ( nu shtiu exact) practic de 2 ori ,odata ca reprezentanta a fratelui tatalui meu decedat si acesta de curand si apoi ca fiica adoptiva ) desi nu este posibila adoptia intre rude de sange si cu siguranta nu a fost posibila o astfel de adoptie .. posibil sa existe si alte situatii juridice poate izbutite
nu cunosc exact situatia !

Parerea mea este, ca ar trebui sa verific certificatul de mostenitor lasat anterior, in urma decesului bunicului ...care probabil se afla la nivelul primariei locale, sa verific registrele de inscriptiuni transcriptiuni de carte funciara care il vizeaza pe bunicul proprietar sa obtin copii sau duplicate si in functie de constatari ce sa fac ?????step by step pleaseee !!! fie merg la notar sa obtin exactul certificat de mostenitor sau completarea lui cu un supliment la certificat , in cazul in care certificatul nu este complet ...... sau in caz de neintelegere cu rudele sa ma adresez instantei cu o actiune in partaj succesoral ......

Vorbiti mi va rog si despre procedurile de cadastru si costurile pe care le implica sau recomandati mi institutii ale dreptului succesoral pe care ar trebui sa le parcurg mai atent cu privire la spetza in cauza!


Cu caracter pur informativ, as dori sa stiu daca in urma decesului mamei tatalui meu, care s a si produs de curand ,exista drepturi succesorale si ptr cei 3 descendenti ca urmasi ai unuia din cei 4 fii ? desi speculez ca raspunsul este afirmativ


Cerandu mi scuze pentru anumite parti cu un caracter poate cam subiectiv desi eu tind sa cred ca am tratat cu maximul de obiectivitate posibil spetza , va rog frumos pe cei care aveti mai multe cunostiinte de ordin juridic si de practica de tipul acesta sa va exprimati punctul de vedere ..am o curiozitate deosebita ptr situatia aceasta, lesne de inteles de ce ...se pare ca lacomia unora este mai importanta decat respectarea memoriei celor care le au fost rude si chiar frati . VA MULTUMESC MULT PTR TIMPUL ACORDAT CITIRII ACESTEI SPETZE :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
4law, utilizator
Cel mai recent răspuns: 4law , utilizator 12:53, 20 Iulie 2009
Prea lung, intr-adevar mesajul. Ca student la drept, invatati sa fiti concisa si la obiect. VA trebui sa faceti arborele genealogic pentru fiecare mostenire, cu stabilirea cotelor ce se cuvin fiecarui mostenitor.
Multumesc pentru atentionare,TOTUSI TONUL DUMNEAVOASTRA PARE A INSINUA UN USOR CRETINISM PE CARE MI-L ATRIBUITI VOIT SAU NU , ACEL' INVATZATI " PARE TENDENTIOS ,am preferat sa nu fiu concis, eu consider ca orice detaliu aparent minor poate schimba o situatie juridica si deci prefer sa nu sintetizez, dar recunosc ca am introdus voit si anumite aspecte care nu au mare relevanta juridica.
Nu ma preocupa stabilirea cotelor, faptul acesta constituie "cireasa de pe tort' in conditiile, in care mai important este in momentul acesta sa stabilesc toate drepturile mostenite ....per a contrario, ma voi trezi stabilind cotele fiecaruia dintre mostenitori numai pe parte din bunuri :D , NU I ASA CA AM DREPTATE ? Din nefericire imi lipseste inca o buna perioada de practica juridica si realizare de acte procedurale, astfel tind sa complic lucrurile mai mult decat necesar :P

Multumesc mult ptr. ajutorul acordat :) fiecare noua parere imi este de ajutor , ma bucur nespus de mult ca am descoperit aceasta comunitate online :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral, succesiune legala 4law 4law Spetza in cauza are caracter personal si totodata mentionez ca am si studii juridice , incerc sa obtin alte pareri, care sa fie total detasate de ... (vezi toată discuția)
In vederea stabilirii proprietatilor apartinand defunctului? askabout askabout In urma decesului ambilor bunici, au ramas 2 succesiuni, avand in vedere necunoasterea proprietatilor apartinand acestora precum si situatia juridica a acestor ... (vezi toată discuția)
Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)