avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PARTAJ SUCCESORAL, succesiune legala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PARTAJ SUCCESORAL, succesiune legala

Spetza in cauza are caracter personal si totodata mentionez ca am si studii juridice , incerc sa obtin alte pareri, care sa fie total detasate de subiectivismul propriu, referitoare la aceasta situatie juridica.
Situatia se prezinta astfel :
Inaintea anilor 80-90 bunicul (tatal tatalui meu )decedeaza ,defunctul lasa o succesiune legala( din cate stiu eu, nu stiu exact de (in)existenta vreunui testament!). Defunctul are 4 descendenti plus sotia supravietuitoare (mama tatalui meu),sotie care devine si tutorele si administratorul bunurilor mostenirii, cei 4 descendenti fiind minori la data respectiva. mostenirea ramane neimpartita.
Inainte de 92 au loc discutii referitoare la impartirea terenurilor si bunurilor mostenite asa cum le fusesera redate de catre defunct ,insa fara vreo relevanta juridica ,intre cei 4 ivindu-se dezacorduri referitoare la partajarea bunurilor.
In 1992 ,unul dintre cei 4 descendenti ,respectiv tatal subsemnatului, decedeaza lasand in urma la randul sau,[b]3 descendenti(3 fii) plus sotia nelegitima(relatie consensuala). Cei 3 descendenti vin la succesiunea tatalui lor ( a celor 4 de dinainte de '92) prin reprezentare de catre mama lor (sotia nelegitima). Atat sotia cat si fii nu cunosc care sunt toate bunurile/proprietatile supuse partajului succesoral.
Ulterior cu ocazia vanzarii de catre unul dintre coproprietari/descendenti a unei parti dintr un teren se obtine si certificatul de mostenitor, asupra caruia exista unele banuieli asupra conformitatii cu realitatea in privinta bunurilor supuse partajarii ca nefiind toate.
Mentionez ca din discutiile purtate de catre mama cu tatal subsemnatului se afirma posibila existenta a unor terenuri al caror act de proprietate nu se mai afla in posesia familiei precum si lipsa unor acte de proprietate asupra unor terenuri forestiere care au fost confiscate de catre sistemul comunist...nu shtiu exact care este realitatea daca exista sau nu, daca au facut obiectul unor revenidicari etc .
Asadar am indoieli in privinta mentionarii tuturor bunurilor in certificatul de mostenitor ,precum si a suprafetelor existente in sensul ca unul din descendentii fratelui tatalui meu a recunoscut ca la masurarea unui teren s au descoperit o suprafata mai mare care nu a fost mentionata exact in actele de proprietate .
De asemenea s a incercat o asa -zisa negociere in 1998 bazata pe necunoasterea de catre noi a tuturor bunurilor partajabile , incercandu- se obtinereade catre ceilalti frati ai tatalui de semnaturi notariale in schimbul a 3 terenuri mentionate pe certificatul de mostenitor nu foarte mari, sa se acorde noua celor 3 mostenitori doar un teren din cele mentionate chiar in certificat si plata unei sume de 15 milioane lei vechi ( apoi a nici uneia pe motiv ca respectivi fac cheltuieli de intabulare care stiu ca sunt necesare doar in caz de dorinta de instrainare a terenului obtinut prin succesiune dar nu si in caz de pastrare in proprietate), ceea ce este evident dubios!..( shtiu ca anumite armistitii, negocieri ptr realizarea loturilor fiecarui succesor sunt posibile dar nu atat de disproportionat, fapt ptr care l a momentul respectiv am refuzat orice semnare a vreunui act fara a verifica anumite scripte si dorind obtinerea exacta a cotelor de bunuri prevazute de lege , nu obtinerea unui singur teren anume deoarece valoarea terenurilor respective situate intr o zona turistica in diverse locatii este diferita .


Parerea mea este ca ar trebui sa verific certificatul de mostenitor lasat anterior in urma decesului bunicului ...care probabil se afla la nivelul primariei locale, sa verific registrele de inscriptiuni transcriptiuni de carte funciara care il vizeaza pe bunicul proprietar sa obtin copii sau duplicate si in functie de constatari CE MASURI JURIDICE SA INTERPRIND ?????step by step pleaseee !!! fie merg la notar sa obtin exactul certificat de mostenitor sau completarea lui in cazul in care certificatul nu este complet ...... sau in caz de neintelegere cu rudele sa ma adresez instantei cu o actiune in partaj succesoral ......vorbiti mi va rog si despre procedurile de cadastru si costurile pe care le implica sau recomandati mi institutii ale dreptului succesoral pe care ar trebui sa le parcurg mai atent cu privire la spetza in cauza!


Cu caracter pur informativ, as dori sa stiu daca in urma decesului mamei tatalui meu care s a si produs ,exista drepturi succesorale si ptr cei 3 descendenti ca urmasi ai unuia din cei 4 fii ? desi speculez ca raspunsul este afirmativ


VA MULTUMESC MULT PTR TIMPUL ACORDAT LECTURARII SPETZEI.
Cel mai recent răspuns: 4law , utilizator 17:02, 18 Iulie 2009
In legatura cu ultima intrebare adresata.....cei 3 descendenti veniti la mostenirea bunicii prin reprezentare pentru tatal decedat. Adica bunurile lasate mostenire de catre bunica se impart la 4 (cei 3 fii in viata si mostenitorii fratelui decedat-adica d-voastra si fratii d-voastra).
In ceea ce priveste certificatul de mostenitor emis dupa decesul bunicului....daca descoperiti ca uinele bunuri care au apartinut acestuia nu au fost trecute in masa succesorala si nu se regasesc in acel certificat de mostenitor, puteti cere notarului care a emis acel certificat sa emita un supliment la acel certificat in care se vor mentiona bunurile respective.
Am inteles referitor la succesiunea legala a bunicului , ulterior mentionarii tuturor bunurilor in certificat respectiv daca va fii cazul in supliment ; se va realiza partajul ,de comun acord sau prin iintermediul instantei, si apoi individualizarea cotelor fiecaruia prin actele de cadastru .

Referitor la succesiunea bunicii, posibil sa existe un testament , doream sa stiu daca numai cei 3 fii in viata ai bunicii vin la culegerea succesiunii excluzand pe cel de al 4 lea fiu decedat ???( tatal meu care ar veni la succesiunea mamei lui prin reprezentarea de catre cei 3 fii ai sai dintre care fac parte si eu ) ! Desi stiu ca exista dreptul la rezerva succesorala ,iar o exheredare a fiului decedat ar fii fost imposibila . in acest caz nu cunosc prevederea exacta a legii .
in acest caz probabil trebuind sa procuram si certificatul de mostenitor din partea bunicii .
De asemenea au existat incercari ale rudelor si ale bunicii inclusiv , ca bunica sa -si adopte nepoata de 28 de ani ( fiica celui de al doilea frate al tatalui meu ) ptr ca aceasta sa vina la mostenire de 2 ori :

-o data ca reprezentanta a tatalui ei la succesiunea bunicii ( cel de al doilea frate al tatalui decedand de asemenea imediat dupa bunica in 2007)
- si a doua oara ca fiica adoptiva a bunicii
Situatie care nu a fost reusita din informatiile detinute si avand in vedere ca legea nu permite suprapunerea unei legaturi de rudenie civila peste cea de sange , deja existenta, din cunostiintele juridice pe care le am.
Din nefericire am si indoieli asupra corectitudinii autoritatilor locale din zona, vbim despre culoarul RUCAR-BRAN ,unde fostul primar are la activ destul de multe fraude in acte de proprietate cu terenuri ,inclusiv cu material lemnos :) iar una dintre rude a facut prostia de a recunoaste ca a platit anumite servicii a caror natura nu o cunosc :)
VA MULTUMESC FOARTE MULT PENTRU RASPUNSURILE ACORDATE SI PENTRU TIMPUL ACORDAT ACESTEI SPETZE!!!! VA SUNT DEOSEBIT DE RECUNOSCATOR:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
4law, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spettza personala ,succesiune legala ,partaj succesoral,procedura step by step 4law 4law scuze ,explicarea situatiei este cam lunga :) Situatia juridica se prezinta astfel : Inaintea anilor 80-90 bunicul (tatal ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral - iesire din indiviziune 4law 4law [b]Speta se prezinta astfel [/b] Bunicii mei au avut 4 fii. Bunicul a decedat in 1966 de pe urma sa ramanand : 200mp arabil, 6000mpfanete, ... (vezi toată discuția)
Succesiunea aaannn aaannn As dori sa stiu daca o succesiune facuta acum 20 de ani se mai poate redeschide si daca se poate face doar dupa o parte din mostenire,in cazul de fata este ... (vezi toată discuția)