avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sarcina si contractul pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sarcina si contractul pe perioada determinata

Buna!
De ceva vreme tanjesc dupa minunea de a avea un copil. Eu lucrez de 1 an la o companie nationala si am contract de munca pe perioada determinata (2 ani).... sunt angajata in locul unei colege care este in concediu de maternitate (in decursul acestui an *de perioada determinata* m-am transferat dupa 5 luni la un alt departament, din aceeasi institutie..... aici am 7 luni vechime).
Eu si sotul meu ne dorim fffff mult un copil, mai ales ca avem amandoi 30 de ani si..... a cam sosit momentul! Care sunt riscurile la care este supus contractul meu de munca ;) in cazul in care raman insarcinata.... fie ca nasc inaintea terminarii contractului de 2 ani sau dupa? Exista posibilitatea de prelungire a contractului sau de transformare a lui in perioada nedeterminata in cazul sarcinii? Mentionez ca am mai lucrat in aceasta companie in urma cu 6 ani (contract pe per. nedeterminata) cand mi-am dat demisia :pleasantry:
Multumesc pentru atentie!
Sa aveti o zi frumusica!:wave:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:36, 14 Aprilie 2010
Buna ziua, intamplator am avut o situatie similara- contractul meu de munca a expirat pe 6 decembrie 2007, iar eu am nascut pe 18 februarie 2008, dupa expirarea contractului mi-am depus dosarul de somaj si doamna de acolo mi-a calculat ca de la 1 aprilie intru in concediu crestere copil. Inainte de 1 aprile am mers din nou la fortele de munca pentru adv cu cotizatia, mi-am completat dosarul si l-am depus pentru indemnizatie. Singurul impediment a fost plimbatul pentru acte, viza carnet somer, s.a. Puteti ramane insarcinata fara grija, calculat-va doar ca in momentul in care expira cele 126 de zile sa fiti inca in somaj.Cele 126 de zile de concediu pre si post natal au fost de fapt cu indemnizatie de somaj, nu mi-a trebuit certificat de lehuzie de la medic pentru ca nu avea cine sa-l plateasca.Daca mai aveti nelamuriri intrebati si va impartasesc din propria experienta.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Aprilie 2010
ContSters135976, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns.
Mai am cateva intrebari:
Somajul se calculeaza la valoarea salariului? Sau este o suma fixa?
Cele 126 de zile le pot lua dupa ce nasc? Nu inteleg cum sa calculez cele 126 zile....Ati mentionat ca, inainte de 1 aprilie ati mers la fortele de munca pentru adv cu cotizatia? Ce este aceasta cotizatie?
Multumesc inca odata si imi cer scuze daca v-am stresat cu intrebarile.
Da, asta-i marele dezavantaj somajul este in jur de 500ron, este o suma fixa care se da in functie de vechime, daca aveti vechime mai multa va da 1 an sau 9 luni, daca nu va da minim 6 luni, eu atat am luat la 4 ani si ceva vechime pe cartea de munca.Cele 126 de zile sunt concediul prenatal si postnatal care este obligatoriu daca ati lucra si cred ca se poate lua si dupa ce nasteti, poate ne ajuta specialistii care cunosc legea.
Penru a beneficia de indemnizatie crestere copil trebuie depus un dosar, la primarie l-am depus eu, care trebuie sa contina printre altele si o adv cu cotizatia cas pe ultimile 12 luni, ori eu cand mi-a expirat contractul de munca am primit una de le servici pe care am depus-o la fortele de munca pt a primi somaj, iar la dosarul pt indemnizatie o da ultimul angajator, in cazul de fata eu fiin in somaj.
Mai revin, acu sunt la munca si nu prea tin firul.
1. Va redau ce spun Normele de aplicare a OUG 158/2005, despre concediul de maternitate:
Art. 43. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilaţii acestora.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(4) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(5) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 44. - Concediul medical pentru maternitate se acordă numai pentru sarcină şi nu pentru afecţiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fără legătură cu aceasta.
Art. 45. -
(1) Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30 de zile calendaristice de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care ia în evidenţă şi urmăreşte pe parcursul sarcinii gravida, până la durata maximă prevăzută de lege.
(2) Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul curant de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege se face de medicul de familie care are în urmărire lăuza.
Art. 46. - În situaţia în care survine decesul mamei, la naştere sau imediat după aceasta, tatăl beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă, în condiţiile Legii concediului paternal nr. 210/1999, certificatul fiind eliberat de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, după caz.
Art. 47. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate se determină conform art. 25 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
Art. 48. - Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

2. La expirarea CIM pe perioada determinata puteti intra in somaj si, aici fiind, puteti beneficia si de concediu de maternitate si de CCC pana la 2 ani.
3. Adeverinta necesara pentru CCCpana la 2 ani este o adeverinta tip pe care o procurati de la Primarie si o completeaza angajatorul dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Aprilie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Maternitate la contract pe perioada determinata Honey32 Honey32 Buna, Ce spune legea in cazul in care angajata are contract pe perioada determinata, iar contractul expira inainte ca aceasta sa nasca? Mai are drept la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil florinacpordos florinacpordos Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa Nasc in jurul datei de 8 octombrie 2015. Muncesc cu contract de munca pe perioada determinata de la 1 septembrie ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil plus indemnizatie Emicka Emicka Buna ziua, am si eu o nelamurire si sper din suflet sa primesc raspuns la intrebare...pentru inceput sa prezint situatia: eu lucrez ca profesor pe perioada ... (vezi toată discuția)