freeelis a scris:
In art.18 alin.7 din OUG nr.148/2005 este prevazut faptul ca, perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
Tocmai, intrucat concediul si indemnizatia pt. cresterea copilului pana la 2 ani se acorda in baza OUG 148/2005 si se mentioneaza clar ca acesta perioada
constituie vechime in munca SI IN SERVICIU, perioada care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta perioada, si participarea la concursul organizat in vederea promovarii este un drept, precum si concediul pt cresterea copilului este un drept. Aici nu vorbim de bun simt, aici vorbim despre un drept, conform legislatiei in vigoare. Oug 148/2005 este o lege cu caracter social care protejeaza familia si copilul, sau cel putin asa se vrea, sau asa ar trebui sa fie si constitie o exceptie de la regula vechimii in munca asa cum e def. in codul muncii. Aceasta perioada (crestere copil pana la 2 -3 ani) considerata ca si vechime in specialitate studiilor (??? cine si unde defineste acest termen de vechime in specialitatea studiilor) genereaza doar dreptul de a participa si a te prezenta la un examen, nu inseamna ca il si vei promova. In perioada in care-mi cresc copilul ce sunt? femeie de serviciu, bona, bucatareasa, daca ma intreaba cineva ce pregatire am spun babby- sitter, nu jurist, economist, contabil, profesor etc? In legea 188/99 nu se face nici o referire la vechime in specialitate ci la vechime in specialitatea studiilor, deci daca am studii superioare inaintea suspendarii raportului de serviciu, in timpul suspendarii nu mai am studii superioare? Cred ca diploma nu ti-o poate lua nimeni, chiar daca o tii acasa in dulap. Iar conditia participarii la examenul de promovare in gard superior, asa cum este definita in legea 188/99 este `"cel putin 4 ani vechime in gradul profesional al fct publice" - nu scrie nicaieri ca cel putin 4 ani lucrati efectiv in sepcialitate- gradul profesional se refera la ierarhizarea, in functie de vechimea in specialitatea studiilor. Pai daca legitorul a considerat ca
perioada de concediu pt cresterea copilului este vechime in munca si in seviciu, ba mai mult,
acesta perioada se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acesta perioada, cum ramane??? probabil in coada de peste!
Mutumesc tuturor celor care au avut amabilitatea sa formuleze un punctul de vedere, indiferent de sensul acestuia, ar fi ideal daca am putea trage o concluzie. Poate ne ajuta un jurist.. un avocat...un judecator, care este adevarul?
O mama, dupa ce sta acasa sa-si alapteze copilul , dc nu are voie sa invete pt a promova un examen. De ce unei mame cu copil mic nu i se acorda sansa de a se inscrie la un concurs?.Pprobabil pt a nu-si neglija copilul noaptea invatand.