avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

concediu pentru cresterea copilului

Buna ziua, as dori sa stiu daca perioada in care functionarul public are suspendat raportul de munca in conf cu prevederile L188/1999- Statul functionarilor publici- art. 95, alin (1), lit.a - concediu pt. cresterea copilului in varsta de pan la 2 ani sau in cazul copilului cu handicap pana la 3 ani, in conditiie legii, coroborat cu OUG 148/2005, art.18, alin(7)-perioada concediului pentru cresterea copilului CONSTITUIE VECHIME IN MUNCA SI IN SERVICIU, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acesta.
Institutia publica, prin reprezentantii compartimentului resurse umane, sustine ca acesta perioada constituie vechime in munca insa NU este VECHIME IN SPECIALITATE, motiv pt care, personei in cauza, ii este refuzata cererea de participare la concursul organizat in vederea promovarii in grad profesional superior.
Conf. L188/1999- art.65 alin. (2)- pt participarea la examenul de promovare in grad superior celui detinut, fct public trebuie sa indeplineasc cumulativ ":
a. sa aibe cel putin 4 ani vechime in gradul profesional al functiei publice din care promoveaza...
b...
c...
d..

OUG 148/2005- aprobata prin Legea 7/2007- privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului- este o lege cu caracter social menita sa protejeje familia- cum? ingradindu-i anagajatului participarea la un concurs pe care-l poate promova doar invatand o legislatie vasta si sustiand un examen scris, nu facand figuratie la examen, doar atunci cand ministerul permite organizarea acestor concursuri, in concordanta cu prevederile bugetare.

Conf. art 36 din Legea 188/1999- statul functionarului public- in perioada concediului pt cresterea copilului raportul de munca nu poate inceta si nici nu poate fi modificat decat din initiativa anagajatului, se suspenda prezenta la locul de munca din motive temeinice, nu se suspenda gradul profesional al functionarului public generand o intrerupere al acestuia. Ba mai mult in locul tau poate fi anagajata o persona care indeplineste conditiile postului pt. o perioada detereminata, pana la revenirea titularului.

Multumesc, astept pareri pro si contra, argumentate pertinent sau daca cineva are o solutie concreta legala si poate sa o expuna, in sensul de-a te preleva de ea, as fi recunoascatoare, intrucat in unitatea respectiva se parctica mai multe abuzuri, un altul ar fi ca la revenirea din concediu pt ingrijirea copilului pana la 2-3 ani ,daca anterior suspendarii raportului de serviciu, ai efectuat integral concediu de odihna, in anul revenirii nu ai dreptul sa beneficizi de CO corespunzator timpului de munca efectiv lucrat. Ba mai mult, daca nu ai efectuat integral CO inaintea suspendarii, in anul revenirii, ti se permite sa efectuezi doar acele zile de CO neefctuate din anul in care a intervine suspendarea pt cresterea copilului, insa zilele care se cuvin pt anul curent, corsp timpului efectiv lucrat, iti sunt refuzate.
De parca stai acasa de placere, pt 8 milioane (sit in spetza), iar la revenire, asa considera unii angajatori sa sustina familia si cresterea copiilor,care sunt cea mai de pret avutie a acestei tari, ingradind dreptul mamelor de a participa la un concurs pt care trebuie sa te pregatesti, nu cumva sa ai un salar mai mare cu 50 de lei sa mai cumperi 2 pulpe de pui copilului.
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
Delia Popescu, Contabil
Cel mai recent răspuns: Delia Popescu , Contabil 19:39, 18 Iulie 2009
Pe www.contractdemunca.ro veti gasi un articol publicat de doamna Ana Cioriciu, a carei opinie este ca aceasta perioada poate fi considerata vechime in specialitate.

Desi sunt prima care critica abuzurile din institutiile publice, de aceasta data sunt de parere ca perioada in care un functionar public este suspendat din functie la cerere, conform art. 95, alin. (1) din Legea nr. 188/1999, nu constituie vechime in specialitate ci vechime in munca.

Argumentul meu are legatura, mai degraba, cu logica dar si cu faptul ca legislatia specifica functiei publice mi-e foarte cunoscuta si nu am gasit nicio "portita" pana acum: chiar daca postul este rezervat, asta nu inseamna ca, pe perioada suspendarii, functionarul public desfasoara activitati specifice functiei publice in care a fost numit.

Sper sa gasiti si opinii contrare celei exprimate de mine! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Subscriu celor afirmate de doamna Gabriela Pintea....perioada concediului pentru cresterea copilului constituie vechime in munca, dar nu si vechime in specialitate.
De acord cu Dna Pintea si dna 2007_rozy: CIC e asimilat vechimii in munca, dar NU si celei in specialitate; e logic si de bun simt; ca si activitate specifica nu pot fi echivalate cele doua activitati: cresterea copilului cu specialit in funct publ, fara nici o suparare, stand stramb si judecand drept.
In art.18 alin.7 din OUG nr.148/2005 este prevazut faptul ca, perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
freeelis a scris:

In art.18 alin.7 din OUG nr.148/2005 este prevazut faptul ca, perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.

Tocmai, intrucat concediul si indemnizatia pt. cresterea copilului pana la 2 ani se acorda in baza OUG 148/2005 si se mentioneaza clar ca acesta perioada constituie vechime in munca SI IN SERVICIU, perioada care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta perioada, si participarea la concursul organizat in vederea promovarii este un drept, precum si concediul pt cresterea copilului este un drept. Aici nu vorbim de bun simt, aici vorbim despre un drept, conform legislatiei in vigoare. Oug 148/2005 este o lege cu caracter social care protejeaza familia si copilul, sau cel putin asa se vrea, sau asa ar trebui sa fie si constitie o exceptie de la regula vechimii in munca asa cum e def. in codul muncii. Aceasta perioada (crestere copil pana la 2 -3 ani) considerata ca si vechime in specialitate studiilor (??? cine si unde defineste acest termen de vechime in specialitatea studiilor) genereaza doar dreptul de a participa si a te prezenta la un examen, nu inseamna ca il si vei promova. In perioada in care-mi cresc copilul ce sunt? femeie de serviciu, bona, bucatareasa, daca ma intreaba cineva ce pregatire am spun babby- sitter, nu jurist, economist, contabil, profesor etc? In legea 188/99 nu se face nici o referire la vechime in specialitate ci la vechime in specialitatea studiilor, deci daca am studii superioare inaintea suspendarii raportului de serviciu, in timpul suspendarii nu mai am studii superioare? Cred ca diploma nu ti-o poate lua nimeni, chiar daca o tii acasa in dulap. Iar conditia participarii la examenul de promovare in gard superior, asa cum este definita in legea 188/99 este `"cel putin 4 ani vechime in gradul profesional al fct publice" - nu scrie nicaieri ca cel putin 4 ani lucrati efectiv in sepcialitate- gradul profesional se refera la ierarhizarea, in functie de vechimea in specialitatea studiilor. Pai daca legitorul a considerat ca perioada de concediu pt cresterea copilului este vechime in munca si in seviciu, ba mai mult, acesta perioada se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acesta perioada, cum ramane??? probabil in coada de peste!
Mutumesc tuturor celor care au avut amabilitatea sa formuleze un punctul de vedere, indiferent de sensul acestuia, ar fi ideal daca am putea trage o concluzie. Poate ne ajuta un jurist.. un avocat...un judecator, care este adevarul?
O mama, dupa ce sta acasa sa-si alapteze copilul , dc nu are voie sa invete pt a promova un examen. De ce unei mame cu copil mic nu i se acorda sansa de a se inscrie la un concurs?.Pprobabil pt a nu-si neglija copilul noaptea invatand.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
Delia Popescu, Contabil

Alte discuții în legătură

Promovare functionari publici alina_ung alina_ung Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: indeplinesc conditiile sa particip la examenul de promovare in grad? Sunt expert asistent din ... (vezi toată discuția)
Promovare functionar public VICTORIA012 VICTORIA012 Va rog sa-mi spuneti de ce nu se tine cont de prevederile OG 148/2005 si OG 124/2011 atunci cand mamicilor care s-au intors din concediul pt cresterea ... (vezi toată discuția)
Daca am nascut in iunie 2009, perioada de ccc se considera vechime in specialitate? rodika_mj rodika_mj Am nascut in luna iunie 2009, vreau sa stiu daca cei doi ani de CIC mi se vor considera vechime in specialitatea studiilor, pentru examenul de promovare in ... (vezi toată discuția)