avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua!

Va rog sa-mi spuneti, pentru o vechime de 5 ani in Italia, pe ce perioada am dreptul sa primesc somajul si ce suma? Mentionez ca am lucrat ca batanta, cu un salariu de 800 euro, contributia fiind de 328 euro trimestrial.
Am in Romania o vechime in munca de 34 ani si sunt pensionara din 2007. Am 65 ani. As mai dori sa stiu la ce varsta pot primi pensie pentru perioada de 5 ani in Italia?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 17 Octombrie 2015
Cetăţenii comunitari care muncesc în Italia şi varsă regulat contribuţii la INPS, au dreptul la prestaţii de pensie (pensie pentru limită de vârstă, anticipată, de boală şi pensie de urmaş) în aceleaşi condiţii de vârstă şi de contribuţie prevăzute pentru cetăţenii italieni.

Vărsămintele efectuate la INPS de către angajator permit muncitorului domestic să aibă acces la serviciile de asigurare şi pensionare mai jos enumerate, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de lege.

În cazul în care muncitorul se întoarce în propria ţară, sau se mută în altă ţară europeană, înainte de a fi îndeplinit condiţiile necesare, aceste condiţii pot fi îndeplinite şi continuând să muncească şi să verse contribuţii în gestiunea de prevederi sociale a ţării europene în care s-a mutat.
Datorită sistemului “totalizării”, toate contribuţiile vărsate în Italia sau în alte ţări europene, vor fi însumate cu scopul de a acorda o singură pensie.
Suma acordată ca pensie se determină din gestiunea de prevederi sociale a fiecărei ţării, în funcţie de contribuţiile vărsate, conform aşa zisului “sistem pro-rata”.

Va multumesc. Ati putea sa imi raspundeti si la intrebarile mele in legatura cu somajul?
Toți cei care au nevoie de indemnizația de șomaj, la momentul depunerii cererii, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
1) să fi fost concediat sau să-și fi dat demisia dintr-un motiv întemeiat/"giusta causa"
2) să aibă în ultimii 4 ani de muncă cel puțin 13 săptămâni lucrate, cu taxele plătite la zi
3) să aibă cel puțin 30 de zile de muncă efectivă în ultimile 12 luni dinainte de șomaj
4) să fi depus declaraţia de Imediată Disponibilitate (DID) la Centrul Forţelor de muncă competent (Centro per l'mpiego).

Pentru cei care au fost angajați în ultimii 4 ani durata indemnizației acoperă un maxim de 24 de luni. Această durata este direct proporțională cu jumătate din săptămânile în care beneficiarul a plătit taxe statului italian în ultimii 4 ani de muncă. Noua lege nu acoperă și perioadele pentru care au fost deja percepute în trecut alte indemnizații de șomaj.

Suma lunară, de care se va beneficia prin intermediul acestei indemnizații, va fi calculată împărțind totalul salariilor din ultimii 4 ani de muncă la numărul de săptămâni de taxe plătite la stat.
sursa: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bustapaga rosica rosica Buna ziua ,lucrez in Italia ca si cameriera 13 ore zilnic ,fara pauza si a salariu 1000 euro,pe bustapaga nu mi a trecut decat intr o luna 75 eur ,si in luna ... (vezi toată discuția)
Incetare contract (licentiamento) mara7 mara7 Eu lucrez ca Badanta in Italia iar batranul pe care l-am ingrijit a murit pe 4 ian 2017. Eu pe 12 ian 2017 am fost programata pt internare pt o interventie ... (vezi toată discuția)
Am lucrat in italia, pot beneficia de indemnizatie de somaj in romania? niroz niroz Am varsta de 23 ani,am ca studii 11 clase (nu am terminat liceul),am lucrat la o firma din localitate un an si doua saptamani (comform legii, cu contract de ... (vezi toată discuția)