Buna ziua,
Am si eu urmatoarea nelamurire: in acest an eu impreuna cu toti vecinii de pe coloana mea am decis sa ne montam centrale termice si de comun acord am decis sa taiem si tevile de incalzire care treceau prin apartamentele noastre. Caldura pe casa scarii nu functioneaza si deci nu beneficiem de nici un serviciu din partea agentului termic local.
Cand s-au afisat cheltuielile am observat ca avem de platit o anumita suma, care nu e mare dar pe care noi ne-am gandit ca nu o vom mai plati nemaivand nici o legatura cu incalzirea centrala. Este posibil acest lucru ? Trebuie sa achitam obligatoriu acea suma chiar daca nu beneficiem de nici un serviciu , este specificat undeva in lege acest lucru?
Multumesc anticipat !
Daca ati sta in mai multe case si nu in mai multe apartamente, taierea tevilor ar duce la lipsa caldurii in imobilul dv. Totusi, intr-un bloc in care aveti vecini care se incalzesc inca la comun, caldura radiaza si spre apartamentul dv. ca aveti tevi sau ca le-ati taiat, sirtuatia nu e deloc identica cu aceea in care nu ati beneficia deloc de inertia termica a celor care au caldura centralizat.
In plus, asociatia de proprietari e un organism care trebuie sa se ingrijeasca de intreg blocul. Faptul ca aveti tevi care pierd caldura la subsol e problema tuturor coproprietarilor, si a celor care le folosesc si a celor care nu. Asa cum acoperisul e problema tuturor apartamentelor din bloc.
In consecinta, in umila mea parere, juridic, ar trebui sa aveti ceva-ceva cheltuieli cu incalzirea comuna.
Totusi, ar trebui si sa fi avut autorizarea asociatiei pentru eliminarea acelor tevi (miroase indepartat a distrugere si lucrari fara autorizare; a cui? a directiei de urbanism a localitatii), asa ca ideea de amenda sau alte declaratii nu e chiar ireala. Juridic vorbind. Aceste autorizari exista si in alte state ale lumii civilizate si, sincer, sunt muuuult mai stricte.
Asociatia e compusa din toti de pe acea scara/bloc; asociatia inseamna si dv. Daca nu va implicati in problemele ei, exista si varianta unor decizii care nu va plac. Aveti si varianta verificarii acelor cheltuieli.
Puteti propune izolarea tevilor, calcularea pierderilor etc.
CatalinCD, interesant punct de vedere, insa ar ajuta mai putina agresivitate. Multumesc.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Era doar o simpla nelamurire, nu o incercare de a ne sustrage de la plata obligatiilor. Am avut o discutie cu ceilalti vecini si cu administratorul si am inteles de ce trebuie platit chiar daca noi nu beneficiem direct de caldura oferita de agentul termic.
O seara placuta si o viata linistita va doresc !