buna ziua! in urma divortului la notar s-a stabilit custodie comuna cu domiciliul la mama iar tatal trebuie sa plateasca minorului 25% din venituri.Tatal lucreaza in armata si pe langa salariu are norma de hrana si o suma de bani pentru chirie (desi el nu plateste chirie unde locuieste). Acesti 25 % se calculeaza doar la salariu sau se tine cont si de celelalte venituri care sunt neimpozitabile? precizez ca din luna mai a anului curent (cand s-a pronuntat divortul) tatal nu mi-a dat nici un ban pentru copil amenintandu-ma cu partajul unui credit la banca.
Mai mult de atat m-a rugat sa-l astept pana in ianuarie 2016 cu plata pensiei deoarece nu are acum Am fost de acord cu el. Acum el vine si-mi spune ca din ianuarie o sa-mi dea 200 lei pentru fiisa. Cine calculeaza aceasta pensie alimentara? Trebuie sa merg eu la el la serviciu cu hotararea de divort?Trebuie sa le spun eu sa opreasca bani si din salariu si din toate veniturile tatalui asa cum scrie in actul de la notar? Cand am fost impreuna la Autoritatea Tutelara el a declarat ca are 800 ron salariul. Ceea ce nu este adevarat. Ce relevanta are declaratia asta in momentul inceperii platii catre copil?
Prin Decizia nr. 21/2015, ÎCCJ a admis recursurile în interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava, statuând că:
„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 527 alin. (2) şi art. 529 alin. (1) şi (2) din Codul civil, echivalentul valoric al normei de hrană prevăzute de art. 2 alin. (4) şi art. 4 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se include în totalul veniturilor nete lunare în raport de care se stabileşte pensia de întreţinere datorată de către părinte copilului”.