avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitorii defunctei pot renunta la dreptul asupra ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitorii defunctei pot renunta la dreptul asupra masei succesorale?

Buna seara!

Am nevoie, va rog, de un raspuns la problema mea. In data de 16 Septembrie a acestui an bunica mea a decedat. Mostenitorii sai sunt mama mea si fratele ei. Ambii doresc sa renunte la dreptul de mostenire asupra intregii mase succesorale in favoarea mea. Mentionez ca si fratele mamei are o fiica, ea exprimandu-si acordul cu privire la decizia tatalui sau de renuntare (nu stiu cat de mult conteaza asta in acest punct). Am nevoie sa stiu care este procedura legala in aceasta situatie si daca ceea ce doresc mama si unchiul meu este posibil.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:45, 20 Octombrie 2015
Acceptarea mostenirii este un drept, nu o obligatie.
Pe cale de consecinţă, cel care doreşte să renunţe la o moştenire va face o declaraţie de renunţare care se poate face în formă autentică la orice notar public
Pentru informarea terţilor, declaraţia de renunţare se va înscrie, pe cheltuiala renunţătorului, în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii (art. 1120 alin. 3 din Codul civil).
Fratele sa renunțe, iar mama apoi sa va doneze ce a moștenit.
gi-jane2 a scris:

Fratele sa renunțe, iar mama apoi sa va doneze ce a moștenit.

Posibil sa fiu eu gresit informata si daca este asa va rog sa ma corectati. Nu cumva donatia poate fi atacata in instanta?

legalmgm a scris:

Acceptarea mostenirii este un drept, nu o obligatie.
Pe cale de consecinţă, cel care doreşte să renunţe la o moştenire va face o declaraţie de renunţare care se poate face în formă autentică la orice notar public
Pentru informarea terţilor, declaraţia de renunţare se va înscrie, pe cheltuiala renunţătorului, în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii (art. 1120 alin. 3 din Codul civil).

Va multumesc frumos pentru raspuns!

De catre cine in cazul dvs ?? Mai aveti frati sau mama, sot ? In afara de ce mosteneste de la parinti, mama nu mai are nimic ca avere proprie ?
Docatia poate fi atacata cu succes doar daca se incalca rezerva succesorala a rezervatarilor.

Alte discuții în legătură

Succesiunea dupa parinti ANDRONICESCU ELENA ANDRONICESCU ELENA Buna ziua. Mama a murit acum 8 ani si nu a fost facuta succesiunea din cauza ca tatal nostru traia. In anul trecut a murit si tata si pana acum nu a fost ... (vezi toată discuția)
?pprocura specială sau generală ?a Mysti Mysti Buna ziua , după un proces de succesiune in instanța ; dupa efectuarea unei tranzacții ; eu si fratele am rămas unicii mostenitori pe respectivul imobil ; ... (vezi toată discuția)
Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)