avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sa fie profanare...?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sa fie profanare...?

Tatal meu, decedat in 1982, a fost "gazduit" de catre o verisoara, in locul de veci pe care il detine intr-un cimitir din Bucuresti. Cu ocazia unor lucrari de modernizare a acestuia,i- a scos ramasitele pamantesti, moment in care a gasit de cuviinta sa-mi anunte, telefonic, sora, punandu-ne in fata unui fapt implinit, in sensul ca "veniti sa luati saculetul cu oseminte, pt. ca altfel ajunge la magazia cimitirului". Nici nu a gandit ca ar fi fost crestineste sa ne anunte, ca fiind urmasii lui directi, in viata, cu ceva timp inainte. Treaba s-a intamplat cu doua zile in urma. Ma intreb: cine si cu ce a gresit, d.p.d.v. legal ? Administratia cimitirului, sau verisoara tatalui, proprietara a locului de veci? Sau amandoi? Va multumesc pentru orice opinie.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 15:22, 8 Noiembrie 2009
Fapta ar putea fi incadrata juridic in infractiunea de profanare morminte , prevazuta de art. 319 C. penal. Pe langa aceasta , crestineste ar fi fost ca acelor oseminte sa le fi fost facuta o slujba.Consider ca sunt vinovati si cei de la administratia cimiturului, care au permis acest lucru .Puteti sesiza organele judiciare in vederea tragerii la raspundere a faptuitorilor.
Potrivit Art. 380 Cod Penal Nou- Profanarea de cadavre sau morminte
(1) Sustragerea, distrugerea sau profanarea unui cadavru, ori a cenuşei rezultate din incinerarea acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
(2) Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui monument funerar, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă
Puteti sa faceti plangere penala impotriva verisoarei dvs insa trebuie identificate conditiile in care i-a fost permis dezhumarea tatalui dvs . Conform uzantelor din cimitirele ortodoxe , dezhumarea poate avea loc dupa ce trec 7 ani de la data decesului fiindca atunci se considera cadavrul ca fiind putrezit complet....practic nici macar sicriul nu mai ramane cand se face dezhumarea! Daca verisoara dvs este detinatoarea locului de veci nu i se poate intampla absolut nimic deoarece nu a facut decat sa-si "curete " locul , neavand nici o obligatie fata de dvs! Sigur interventia in locul de veci a fost facuta de angajatii cimitirului , deci problema acordului nu cred ca se pune!
:offtopic:Nu discut aspectele legate de moralitate , de crestinism , de corectitudine , fiindca mi s-a atras atentia de un administrator ca pe acest site nu ne intereseaza aspectele morale ci doar cele juridice!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Se observa ca noul Cod penal aduce imbunatatiri acestei infractiuni. Aspectele juridice sunt clare, insa exista si unele aspecte ale moralei crestine si nu numai , care ar merita dezbatute.
Doamna Ana Cristina , eu nu am "atacat" aceste aspecte fiindca sunt sensibile si tin de orientarea religioasa a fiecaruia , dar si de "credintele" noastre!B-)
Insa daca tot ati deschis cutia Pandorei ...expuneti-va punctul de vedere!:D
Nu mi-as dori vreun avertisment...vreau sa raman un user model. Suntem juristi, discutam legile.:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Are vreun drept pentru a reclama profanare de morminte? ardeleanu_ana ardeleanu_ana Am o ruda care a fost casatorita. Sotul ei a decedat. Acesta avea niste bunici care au murit cu mult inaintea lui (au aprox. 50 de ani de cand au ... (vezi toată discuția)
Loc de veci cu probleme deyutza2017 deyutza2017 buna seara as avea si eu o intrebare ..sa incep cu inceputul . am un frate mort de un an si jumatate si azi am aflat prin coincidenta ca fratele meu a fos ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am trecut acum câteva zile pe la mormântul soției ... Venin ion Venin ion Bunaziua am trecut acum câteva zile pe la mormântul soției mele si am constatat ca cineva cred ca pãrintii ei a schimbat numele de pe cruce revenind la ... (vezi toată discuția)