avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am castigat la fond, pot sa pun in executare hotarea?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am castigat la fond, pot sa pun in executare hotarea?

Buna ziua. Astazi am castigat la fond restituirea unei datorii. Suma este destul de mare. Intrebarea mea este daca pot investi cu formula executorie aceasta decizie sau trebuie sa astept sa vad daca cealalta parte face apel? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ghitaciobanu , utilizator 00:42, 27 Octombrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Nu puteti pune in executare hotararea pana nu este definitiva(s-a respins apelul sau a expirat termenul de apel).Nu mai este nevoie de investire cu formula executorie, trebuie sa luati o copie legalizata de la instanta , cu mentiunea ca este definitva si, o puneti in executare prin intermediul unui executor judecatoresc.
In principiu nu puteti pune in executare o hotarare care nu este definitiva dar mai exista si exceptii in functie de obiectul cererii:

Articolul 448 Executarea provizorie de drept
(1) Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:
1. stabilirea modului de exercitare a autoritatii parintesti, stabilirea locuintei minorului, precum si modul de exercitare a dreptului de a avea legaturi personale cu minorul;
2. plata salariilor sau a altor drepturi izvorate din raporturile juridice de munca, precum si a sumelor cuvenite, potrivit legii, somerilor;
3. despagubiri pentru accidente de munca;
4. rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, precum si pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale;
5. despagubiri in caz de moarte sau vatamare a integritatii corporale ori sanatatii, daca despagubirile s-au acordat sub forma de prestatii banesti periodice;
6. reparatii grabnice;
7. punerea sau ridicarea sigiliului ori facerea inventarului;
8. cereri privitoare la posesie, numai in ceea ce priveste posesia;
9. hotararile pronuntate in temeiul recunoasterii de catre parat a pretentiilor reclamantului, pronuntate in conditiile art. 436;
10. in orice alte cazuri in care legea prevede ca hotararea este executorie.

De asemenea, daca ati folosit procedura ordonantei de plata prevazuta de art 1014 NCPC, puteti sa o puneti in executare fara ca hotararea sa fie definitiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investirea cu formula executorie eduardvl eduardvl Buna ziua, Se da urmatoarele spete: 1. Un litigiu de munca (drepturi banesti) depus la tribunal in anul 2012, se finalizeaza cu hotararea tribunalului ... (vezi toată discuția)
Hotarare executorie, cu privire la plata pensie intretinere, pronuntata in prima instanta, dar necomunicata se poate aplica imediat ? vlad_ion2002 vlad_ion2002 Buna ziua, In materia platii pensiei de intretinere minor, Intrebarea mea este daca hotararea 2977/21.04.2015, chiar daca nu a fost redactata, dar este ... (vezi toată discuția)
Temei legal ralu_2008 ralu_2008 [b]Apoi, pensia de intretinere e executabila de la prima hotarare din fond, nu e nevoie sa ajunga hotararea definitiva, cu atat mai mult irevocabila... ... (vezi toată discuția)