avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotarare executorie, cu privire la plata pensie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotarare executorie, cu privire la plata pensie intretinere, pronuntata in prima instanta, dar necomunicata se poate aplica imediat ?

Buna ziua,

In materia platii pensiei de intretinere minor,

Intrebarea mea este daca hotararea 2977/21.04.2015, chiar daca nu a fost redactata, dar este executorie si este postata pe site-ul judecatoriei s5, poate fi pusa in aplicare chiar din aceasta luna (aprilie 2015)?

Hotararea este data in prima instanta de judecatoria sector 5 in dosarul 23494/302/2014.

Mai jos continutul pe scurt al acesteia, asa cum este postat pe site-ul judecatoriei:

"21.04.2015
Ora estimata: 09:00
Complet: C1-minori
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată. Reduce pensia de întreţinere stabilită prin sentinţa civilă nr. 9531/14.11.2013 pronunţată de Judecătoria sectorului 5 Bucureşti modificată prin decizia civilă nr.541A/22.04.2014 a Tribunalului Bucureşti în sarcina pârâtului şi în favoarea minorei de la suma de 1400 lei la cota de 1/6 din venitul net lunar total, inclusiv norma de hrană, cu începere de la data de 01.10.2014, până la majoratul beneficiarei. Respinge cererea de obligare a pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Executorie. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea se depune la Judecătoria sectorului 5 Bucureşti.
Document: Hotarâre 2977/2015 21.04.2015"

Intreb aceasta deoarece asa cum am inteles eu prevederile noului Cpc, apelul, daca este exercitat, nu este in mod automat suspensiv de executare in aceasta materie, ci pentru a suspenda executarea hotararii 2977/2015 trebuie urmata procedura suspendarii executarii (cea de la contestatia la executare). Este corect ce spun sau nu ?

Altfel spus, daca eu voi plati pensia de intretinere pentru aceasta luna (aprilie 2015), luand ca baza legala hotararea 2977/21.04.2015, de mai sus, exista posibilitatea legala de a fi executat silit pentru diferenta de bani pana la 1400 lei, cf. deciziei 541A/2014 a TMB ??

Pentru recuperarea sumelor de la 01.10.2014 pana in prezent este o alta discutie, voi introduce actiune separat dupa ce voi obtine o hotarare definitiva, aici nu am intrebari.

Va multumesc anticipat pentru raspuns, care sper sa fie in timp util (mai sunt cateva zile din aprilie).
Exista diverse variante de lucru, depinde cine cu ce merge la executor. Sentinta e executorie, dar nu e redactata.
Pentru recuperarea sumelor ar trebui sa notificati debitorul, sa ii spuneti ca ati achitat surplus si sa stabiliti o compensare de comun acord, altfel veti proceda dv. la compensare dupa o schema propusa in notificare...
Sentinta este executorie de drept, executarea se initieaza de la pronuntarea hotararii.

Executarea provizorie
Art. 448
Executarea provizorie de drept
(1) Hotărârile primei instanţe sunt executorii de drept când au ca obiect:
1. stabilirea modului de exercitare a autorităţii părinteşti, stabilirea locuinţei minorului, precum şi modul de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu minorul;

2. plata salariilor sau a altor drepturi izvorâte din raporturile juridice de muncă, precum şi a sumelor cuvenite, potrivit legii, şomerilor;

3. despăgubiri pentru accidente de muncă;
4. rente ori sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii, precum şi pensii acordate în cadrul asigurărilor sociale;

5. despăgubiri în caz de moarte sau vătămare a integrităţii corporale ori sănătăţii, dacă despăgubirile s-au acordat sub formă de prestaţii băneşti periodice;
6. reparaţii grabnice;
7. punerea sau ridicarea sigiliului ori facerea inventarului;
8. cereri privitoare la posesie, numai în ceea ce priveşte posesia;
9. hotărârile pronunţate în temeiul recunoaşterii de către pârât a pretenţiilor reclamantului, pronunţate în condiţiile art. 436;
10. în orice alte cazuri în care legea prevede că hotărârea este executorie.
(2) Executarea hotărârilor prevăzute la alin. (1) are caracter provizoriu.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investirea cu formula executorie eduardvl eduardvl Buna ziua, Se da urmatoarele spete: 1. Un litigiu de munca (drepturi banesti) depus la tribunal in anul 2012, se finalizeaza cu hotararea tribunalului ... (vezi toată discuția)
Am castigat la fond, pot sa pun in executare hotarea? caradis caradis Buna ziua. Astazi am castigat la fond restituirea unei datorii. Suma este destul de mare. Intrebarea mea este daca pot investi cu formula executorie aceasta ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere major anissuk anissuk In cat timp paratul este obligat sa trimita reclamantei pensia de intretinere de la data COMUNICARI primite acasa( in cazul in care nu depune ... (vezi toată discuția)