avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la succesiune

Buna seara tuturor!

Sint noua aici si incerc sa ma exprim pe intelesul tuturor. Problema mea este urmatoarea: mama mea si parintii ei au cumparat un loc de veci impreuna. Intre timp au murit toti dar mama a fost ingropata in alt loc de veci,deci in locul cu parintii ei a ramas un loc liber, unde acum urmeaza sa fie ingropata matusa mea care e pe moarte. Tata imi spune ca trebuie sa-i trimit o hirtie ca eu renunt la succesiunea din partea mamei si fratele meu la fel,caci altfel n-o pot ingropa pe matusa mea(normal: locul apartine mamei mele). Dar daca noi ( fratele si eu) renuntam,inseamna ca tata ramane cu totul si (desi nu stim ce are efectiv in afara de un apartament),la ce ne putem astepta? Dupa zisele tatalui acum 15 ani,numai un copil de-al meu(eu am trei) si un copil de-al fratelui(el are doi) sint nominati in testament.....deci eu si fratele nu sintem mostenitorii? Atunci nu trebuie nici act de renuntare ? Nu cunosc legile dar as fi foarte recunoscatoare daca cineva ma poate sfatui in acest caz....penibil.Fratele si eu sintem foarte darnici si nu vrem sa creem o situatie penibila.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 12:17, 20 Iulie 2009
Daca renuntati la succesiune inseamna ca renuuntati la tot de pe urma mamei nu numai la locul de veci. Chira daca exista un testament in favoarea altor persoane dv. si fratele ca mostenitori rezzervatari nu puteti fi inlaturati de la succesiunea mamei. Totul depinde de interesul dv. daca renuntati sau nu expres la succesiunea mamei.
Depinde f. mult de relatia existenta intre copii si tata. Se practica si aceasta varianta, considerandu-se ca dupa moartea celui de-al doilea parinte, copiii oricum vor culege intreaga avere ramasa. Dar nu e mai putin adevarat ca tatal poate instraina totul in timpul vietii si atunci veti pierde si partea ramasa de la mama. Puteti merge unul dintre copii, cu o procura pentru celalalt lipsa in vederea intocmirii certificatului de mostenitor, fara sa renunte nimeni la partea de mostenire care i se cuvine dupa mama. Ulterior, poate fi instrainat acel loc de veci.
consider ca nu e musai sa renuntati dvs la mostenire .
renuntarea la mostenire, presupune renuntarea la toate masa succesorala cuvenita in urma decesului mamei , deci nu numai la locul de veci .

daca matusa este pe moarte si doriti sa o inmormantati in acel loc de veci , dupa acceptarea succesiunii si dezbaterea succesorala, dvs . , mostenitorii ii puteti dona locul de veci matusii .
tot astfel, puteti face act de vanzare-cumparare .
Renuntarea la succesiune nu se poate face numai in parte , practic renuntati la toata masa succesorala cu activ si pasiv.
Faptul ca exista un testament in care nu ati fost trecuti dvs si fratele dvs nu are nici o importanta deoarece sunteti mostenitori rezervatari si aveti dreptul la rezerva succesorala!
Sfatul meu este sa dezbateti succesiune si ulterior sa decideti daca donati acel loc de veci!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament fara succesiune 10129 10129 Acum 2 ani parintii mei care au un loc de casa si respectiv casa construita de ei s-au gandit sa doneze jumatate din teren fratelui meu pentru a-si construi ... (vezi toată discuția)
Se poate face ceva daca unul din copii isi inmormanteaza mama iar celalalt care nu a participat cu nimic se duce si ia ajutorul de inmormantare de la casa depensii? farizadah farizadah As ruga pe cineva care cunoaste daca poate sa ma indrume.Nu de mult timp mi-am ingropat mama si am suportat cheltuielile de inmormantare de una singura (se ... (vezi toată discuția)
Mostenire vmandrei vmandrei salut! ieri am fost la notar pentru stabilirea succesiunii...dupa bunica mea care a murit acum 6ani....acum 4ani a murit si mama mea. matusa mea- sora mamei ... (vezi toată discuția)