avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Amendă rovinieta
Discuție deschisă în Executare silită

Amendă rovinieta

Am fost amendat in 2012 de patru ori pentru ca am circulat fara rovinieta. Am platita cele patru amenzi, dar fara sa platesc si cei 28 de euro, tariful de despagubire.Zilele acestea am primit de la Biroul Executorilor Judecatoresti somatie cu executare silita pentru neplata celor 28 de euro, precum si onorariul executorului, deci fiecare amenda insumand 350 de lei. Mi-a fost pusa poprire pe toate conturile, inclusiv la serviciu. Din ce am mai citit, am inteles ca in 2012 a fost anulata legea privind tariful de despagubire. Este adevarat? In incheierea judecatoriei ma obliga sa platesc si ca nu am cale de atac. Ajutati-ma, va rog! Cum procedez?
Cel mai recent răspuns: Jurist90 , utilizator 20:29, 21 Octombrie 2015
L nr 144/2012
Art. II
Tarifele de despagubire prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicate si contestate in instanta pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se anuleaza
.
Constitutia Romaniei, la articolul 15, arata foarte clar ca in cazul legii contraventionale si penale se va aplica intotdeuna legea mai favorabila
In speta dv,aveti dreptul in cinci zile sa contestati in instanta onorariul executorului iar in 15 zile, intregul proces de executare .
Contestatia la executare prin care solicitati si suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei poate sa primeasca termen in instanta in 2-3 luni de la data depunerii, perioada in care executarea silita continua.
Este de preferat sa adresati instantei si o cerere accesorie de suspendare provizorie a executarii silite pana la solutionarea cererii de suspendare formulata in contestatie.
Pentru ambele cereri de suspendare trebuie sa se achite o cautiune de aproximativ 10% din valoarea amenzii.

Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2015
ynocentta, utilizator
Mai am o intrebare: Amenzile au fost puse inainte de a se anula legea tarifului de despagubire. Eu am primit amenzile acasa in 2014, dar ele erau din ianuarie, aprilie si mai 2012. Procesul a fost in 2015, luna iunie, iar acum am fost executat silit. Daca la data primirii amenzilor legea nu era anulata, mai pot contesta executarea silita pentru tariful de despagubire. Va multumesc!
Realitatea este ca instantele nu au o practica unitara in aceste situatii.

Referitor la cazut de fata, inteleg ca ati luat la cunostinta procesele verbale si totusi nu le-ati contestat prin formularea plangerii contraventionale.
Astfel, dupa cum vi s-a aratat, art. II din Legea nr. 144/2012 prevede ca se vor anula numai procesele verbale anulate si contestate in instanta., ceea ce nu este cazul in situatia de fata.
Exista dosare in care s-a retinut ca valabila aceasta prevedere, dar si dosare in care s-a considerat ca trebuie aplicata legea contraventionala mai favorabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita tarif rovinieta 28 euro leorot leorot Buna ziua, Asa cum au mai patit-o si altii, mi se intampla si mie - acum 4 zile am primit o somatie de la un executor judecatoresc pentru plata sumei de 28 ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare proprie,amenda rovinieta si onorariu executor GooGdan GooGdan Buna ziua, Am primit acum 2 zile o dispunere de executare silita prin poprire pt o amenda de rovinieta din 2011 de 28euro,plus aproape 100euro onorariu ... (vezi toată discuția)
penalizare compania de autostrazi executare slx slx buna ziua, am primit un plic de la tribunal in legatura cu executare silita pentru neplata tarifului de penalizare pt rovinieta, situatia descrisa si ... (vezi toată discuția)