Am depus la tribunal contestatia impotriva hotararii de la judecatorie, si am intrebat de ce n-a fost inregistrata si judecata in 3 zile, 3 zile mai tarziu. Am primit raspuns ca contestatia a fost trimisa la judecatorie de la tribunal, dupa care a fost trimisa din nou la tribunal, tegiversare motivata prin art. 425^1 (3) din CPP
Mie nu mi se pare legal ce-au facut. Ce parere aveti?
Legea nu spune nimic de aceeasi instanta, ci doar de instanta superioara, si mai mult, se refera la depunerea la aceeasi instanta cu "dupa caz", ceea ce in cazul art. 184 (14) din CPP nu se aplica:
art. 184 din Codul de procedura penala
(14) Impotriva incheierii judecatorului de drepturi si libertati se poate face contestatie la judecatorul de drepturi si libertati de la instanta ierarhic superioara de catre suspect, inculpat sau de procuror in termen de 24 de ore de la pronuntare. Contestatia impotriva incheierii prin care se dispune internarea nevoluntara nu suspenda executarea.
(15) Contestatia formulata de suspect sau inculpat impotriva incheierii prin care s-a dispus internarea nevoluntara se solutioneaza in termen de 3 zile de la data inregistrarii acesteia si nu este suspensiva de executare.
(16) In vederea solutionarii contestatiei formulate de procuror, judecatorul de la instanta ierarhic superioara dispune citarea suspectului sau inculpatului. Participarea avocatului ales sau numit din oficiu al suspectului ori inculpatului este obligatorie.
(17) In vederea solutionarii contestatiei formulate de suspect sau de inculpat, judecatorul de la instanta ierarhic superioara comunica acestuia si procurorului data stabilita pentru judecarea contestatiei si le acorda posibilitatea de a depune observatii scrise pana la acea data, in afara de cazul cand apreciaza ca prezenta suspectului sau inculpatului, participarea procurorului si formularea de concluzii orale de catre acestia sunt necesare pentru justa solutionare a contestatiei.