avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obiectul de activitate al unei firme este preluat de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obiectul de activitate al unei firme este preluat de alta firma. Ce opţiuni are angajatul?

Vă adresez rugămintea să mă ajutaţi în următoarea problemă. Lucrez la o firmă cu mari datorii la stat, iar patronul a decis să mute obiectul de activitate al acestei firme la o altă societate, condusă tot de el. În esenţă, ideea lui este ca toţi angajaţii să-şi dea demisia de la vechea firmă şi să semneze, simultan, un nou contract de muncă cu cealaltă societate. Adresez rugămintea cuiva care cunoaşte astfel de cazuri să-mi spună ce este obligat patronul să facă în condiţiile în care eu nu doresc să merg cu el la noua firmă. Precizez că am conflicte vechi cu conducerea pentru că nu virează de ani de zile contribuţiile la buget şi pentru modul în care sunt tratată (deoarece fac parte dintre angajaţii mai vechi, rămaşi de pe vremea vechiului patron, am rămas cu cel mai mic salariu, apropiat de salariul minim pe economie, în timp ce angajaţii mai noi, cei aduşi de actualul patron, au salarii de 3-4 ori mai mari şi, în plus, mie mi se dau cele mai multe şi mai grele sarcini, deoarece se spera ca, astfel, să-mi dau demisia şi să plec eu, din proprie iniţiativă) şi nu doresc sub nicio formnă să continui relaţia de muncă cu acest evazionist. El mi-a spus că dacă nu vreau să trec la noua firmă oricum el nu-mi poate încheia situaţia la vechea firmă, pentru că are datorii, şi că nu are nicio obligaţie faţă de angajaţi să le încheie situaţia şi să-i dea în şomaj. Ce pot face eu în această situaţie? Şi, mai ales, ce obligaţii are, totuşi, angajatorul?
Vă mulţumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 21 Octombrie 2015
1. Vechea societate se inchide/radiaza ?

2. Daca nu doriti samergeti la noua societate, raportul de munca trebuie sa fie inchis ,intrucat vor aparea probleme la acordarea indemnizatiei de somaj .

3. Datoriile la stat nu au nicio legatura cu incetarea c.i.m. si acordarea somajului.

4. Dvs aveti posibilitatea sa solicitati incetarea raportului de munca ,prin demisie sau cu acordul partilor.
Angajatorul are posibilitatea sa va concedieze, in cazul in care va inchide societatea.
Angajatorul nu doreşte să închidă societatea, ci vrea ca, prin trecerea tuturor angajaţilor la noua societate, vechea firmă să nu mai aibă activitate, adică el să nu mai depună niciun fel de declaraţii şi, astfel, firma să fie declarată inactivă.
Eu nu doresc nici să-mi dau demisia, nici să închei contractul prin acordul părţilor, deoarece astfel nu aş mai beneficia de şomaj. În aceste condiţii, dacă eu nu vreau să trec la noua firmă (pentru că angajatorul este un evazionist arhicunoscut, la niciuna dintre firmele sale nu plăteşte dările la stat, dar - din motive care îmi scapă - este în libertate) angajatorul nu are obligaţia să-mi încheie contractul de muncă prin desfiinţarea postului sau dintr-un alt motiv (care nu ţine de persoana mea)? Mulţumesc mult
Nu are nicio astfel de obligatie, angajatorul respectiv.

Societatea respectiva nu va mai avea activitate si , prin urmare, raportul dvs de munca va ramane activ daca niciuna dintre parti nu au initiativa incetarii acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare firma inactiva si stergerea datoriior catre stat. ce se intampla cu angajatii? elenagabi elenagabi Va adresez rugamintea sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema. Firma la care lucrez a acumulat datorii foarte mari la bugete. De asemenea, de ani multi ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă când obiectul dosarului este opozitie elenagabi elenagabi Vă adresez rugămintea să mă ajutaţi cu o clarificare. Am văzut, pe portalul instanţelor de judecată, că firma la care lucrez a fost dată în ... (vezi toată discuția)
Ce metoda de incetare a cim trebuie aplicata pentru a beneficia de indemnizatie de somaj? andreea_smadu andreea_smadu Am fost sunata de un reprezentant al firmei pentru care lucrez (mentionez ca patronul detine 2 firme cu acelasi profil iar eu figurez ca angajat la una din ... (vezi toată discuția)