avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Sanctiuni executare lucrare in mod gresit
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Sanctiuni executare lucrare in mod gresit

Se încalcă vreo lege în cazul în care ești plătit și execuți o lucrare greșită? Există sancțiuni? Nu mă refer la medici. Ei au parcă o lege a "practicii greșită".
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:06, 21 Octombrie 2015
Obiectul reparatiei Art. 1.381
(1) Orice prejudiciu da dreptul la reparatie.
(2) Dreptul la reparatie se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat.
(3) Dreptului la reparatie ii sunt aplicabile, de la data nasterii sale, toate dispozitiile legale privind executarea, transmisiunea, transformarea si stingerea obligatiilor.

Raspunderea solidara Art. 1.382
Cei care raspund pentru o fapta prejudiciabila sunt tinuti solidar la reparatie fata de cel prejudiciat.

Raporturile dintre debitori Art. 1.383
Intre cei care raspund solidar, sarcina reparatiei se imparte proportional in masura in care fiecare a participat la cauzarea prejudiciului ori potrivit cu intentia sau cu gravitatea culpei fiecaruia, daca aceasta participare nu poate fi stabilita. In cazul in care nici astfel nu se poate imparti sarcina reparatiei, fiecare va contribui in mod egal la repararea prejudiciului.


Intinderea reparatiei Art. 1.385
(1) Prejudiciul se repara integral, daca prin lege nu se prevede altfel.
(2) Se vor putea acorda despagubiri si pentru un prejudiciu viitor daca producerea lui este neindoielnica.
(3) Despagubirea trebuie sa cuprinda pierderea suferita de cel prejudiciat, castigul pe care in conditii obisnuite el ar fi putut sa il realizeze si de care a fost lipsit, precum si cheltuielile pe care le-a facut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.
(4) Daca fapta ilicita a determinat si pierderea sansei de a obtine un avantaj sau de a evita o paguba, reparatia va fi proportionala cu probabilitatea obtinerii avantajului ori, dupa caz, a evitarii pagubei, tinand cont de imprejurari si de situatia concreta a victimei.

Formele reparatiei Art. 1.386
(1) Repararea prejudiciului se face in natura, prin restabilirea situatiei anterioare, iar daca aceasta nu este cu putinta ori daca victima nu este interesata de reparatia in natura, prin plata unei despagubiri, stabilite prin acordul partilor sau, in lipsa, prin hotarare judecatoreasca.
(2) La stabilirea despagubirii se va avea in vedere, daca prin lege nu se prevede altfel, data producerii prejudiciului.
(3) Daca prejudiciul are un caracter de continuitate, despagubirea se acorda sub forma de prestatii periodice.
(4) In cazul prejudiciului viitor, despagubirea, indiferent de forma in care s-a acordat, va putea fi sporita, redusa sau suprimata, daca, dupa stabilirea ei, prejudiciul s-a marit, s-a micsorat ori a incetat.


Oricum, lege exista, conteaza ce s-a intamplat exact si functie de asta , gasit in codul civil articole pe care sa va intemeiati in drept cererea catre instanta.
Asa ca daca cel care executa o lucrare gresit nu o indreapta, va trebui sa va adresati instantei ca pe baza probelor sa constate ca s-a produs un prejudiciu din vina executantului si acesta va fi obligat sa indrepte sau sa va despagubeasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea cu privire la pretentiile civile - ucidere din culpa doru6 doru6 Vrea sa sesizez parchetul cu privire la savarsirea infractiunii de ucidere din culpa comisa de catre un medic. In acelasi timp, vreau sa solicit si daune ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii intretinere teisoara teisoara Buna ziua, va rog daca se poate un raspuns cu privire la faptul ca datoriile restante mai vechi de trei ani si pt.care nu s-a incercat recuperarea lor se ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma in a putea sa-mi fac o idee - cerere de despagubire pentru lipsa de folosinta a unui teren ContSters341448 ContSters341448 Din experienta dumneavoastra , cam la ce suma m-asi putea referi in cererea de despagubire pentru lipsa de folosinta a unui teren de 2112 mp , intravilan in ... (vezi toată discuția)