Acestea sunt articolele din Codul civil, care intereseaza in speta dvs:
Puteti depune oricand o actiune in instanta, privind despagubiri si daune, dar este indicat ca in cazul de fata sa aveti raportul de constatare medico-legal din care reiese culpa medicului.
Aceasta expertiza, va ajuta instanta sa isi poata forma convingerea ca sustinerile dvs. sunt corecte.
Art. 1365 -Efectele hotărârii penale
Instanţa civilă nu este legată de dispoziţiile legii penale şi nici de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce priveşte existenţa prejudiciului ori a vinovăţiei autorului faptei ilicite.
Daca nefericitul eveniment s-a produs in spital, acesta va raspunde in solidar cu medicul. In cazul in care malpraxisul a fost produs din eroare subiectiva (medicul nu a actionat conform procedurilor medicale legate de diagnosticul pacientului), ar fi recomandat sa existe la dosar si decizia Comisiei de Disciplina din cadrul Colegiului medicilor din Romania, instanta neavand nici autoritatea si nici competenta necesara, sa poata decide daca decesul a survenit ca urmare a malpraxisului medicului.
Art. 1382 - Răspunderea solidară
Cei care răspund pentru o faptă prejudiciabilă sunt ţinuţi solidar la reparaţie faţă de cel prejudiciat.
Ca sa si primiti despagubirile si daunele solicitate, este in sarcina dvs. sa aduceti probe din care sa reiasa prejudiciul creat si bineinteles legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu.
Art. 1385 -Întinderea reparaţiei
(1) Prejudiciul se repară integral, dacă prin lege nu se prevede altfel.
(2) Se vor putea acorda despăgubiri şi pentru un prejudiciu viitor dacă producerea lui este neîndoielnică.
(3) Despăgubirea trebuie să cuprindă pierderea suferită de cel prejudiciat, câştigul pe care în condiţii obişnuite el ar fi putut să îl realizeze şi de care a fost lipsit, precum şi cheltuielile pe care le-a făcut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.
(4) Dacă fapta ilicită a determinat şi pierderea şansei de a obţine un avantaj sau de a evita o pagubă, reparaţia va fi proporţională cu probabilitatea obţinerii avantajului ori, după caz, a evitării pagubei, ţinând cont de împrejurări şi de situaţia concretă a victimei.
Dupa cum puteti citi, veti aduce si dovezile in baza carora va reiesi, care este venitul de care sunteti privat in urma decesului.
Art. 1390 -Persoana îndreptăţită la despăgubire în caz de deces
(1) Despăgubirea pentru prejudiciile cauzate prin decesul unei persoane se cuvine numai celor îndreptăţiţi, potrivit legii, la întreţinere din partea celui decedat.
(2) Cu toate acestea, instanţa, ţinând seama de împrejurări, poate acorda despăgubire şi celui căruia victima, fără a fi obligată de lege, îi presta întreţinere în mod curent.
(3) La stabilirea despăgubirii se va ţine seama de nevoile celui păgubit, precum şi de veniturile pe care, în mod normal, cel decedat le-ar fi avut pe timpul pentru care s-a acordat despăgubirea. Dispoziţiile Art. 1387-1.389 se aplică în mod corespunzător.
Alte cheltuieli care pot justifica o parte din cuantumul prejudiciului, solicitat de dvs, in instanta
Art. 1392 -Cheltuieli de îngrijire a sănătăţii. Cheltuieli de înmormântare
Cel care a făcut cheltuieli pentru îngrijirea sănătăţii victimei sau, în caz de deces al acesteia, pentru înmormântare are dreptul la înapoierea lor de la cel care răspunde pentru fapta ce a prilejuit aceste cheltuieli.
Intradevar in penal, suspendarea dureaza pana cand procedura medierii se incheie ori cu acord de mediere ( in cazul dvs.solutionarea laturii civile), ori cu proces-verbal (nu s-a ajuns la nicio intelegere), dar nu mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere.
Aveti posibilitatea sa deschideti procedura de mediere inainte de a face plangerea penala, pentru ca odata sesizate organele de cercetare, chiar daca ajungeti la un acord in privinta laturii civile, nu poate fi inlaturata raspunderea penala.
Pentru a gasi raspunsul la intrebarile dvs. legate de medierea in penal, cred ca va este de un real folos sa cititi informatiile cuprinse in topicul urmator.
www.avocatnet.ro/content/for...
Nu ar fi productiv sa reproduc doar o parte din informatiile continute de topicul recomandat prin link, deoarece v-as privez de intreaga si detaliata informatie, cuprinsa acolo.