avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea cu privire la pretentiile civile - ucidere ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea cu privire la pretentiile civile - ucidere din culpa

Vrea sa sesizez parchetul cu privire la savarsirea infractiunii de ucidere din culpa comisa de catre un medic.
In acelasi timp, vreau sa solicit si daune materiale si morale.

Stiu ca, potrivit modificarilor aduse la Legea 192/2006, este obligatorie sedinta de informare cu privire la avantajele medierii - art. 60 indice 1 lit. d) - iar, actiunea civila din procesul penal poate face obiect al medierii, chiar daca nu este vorba de o infractiune pentru care plangerea penala se pune in miscare la plangerea prealabila - in acest sens si art. 16 indice 1 din C.pr.pen.

Intrebarea mea este la ce moment trebuie sa particip eu si medicul la o astfel de sedinta privinda medierea in asa fel incat sa nu pierd termenul de constituire ca parte civila in procesul penal mai ales ca actiunea civila in procesul penal este scutita de taxa de timbru?

Sau pot sa ma constitui parte civila si ulterior sa particiam la sedinta de mediere? In acest caz se suspenda actiunea civila in procesul penal sau se suspenda intreaga actiune, inclusiv cea penala?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2013
doru6, utilizator
Buna ziua,

aveti suficient timp sa va constituiti parte civila - o puteti face inclusiv in fata instantei de judecata, ceea ce presupune desfasurarea integrala a urmaririi penale, faza care de regula este foarte indelungata.
Prin urmare, aveti timp sa faceti plangerea penala - apoi sa desfasurati procedura de mediere si apoi sa va constituiti parte civila.
Lipsa medierii nu atrage suspendarea nici a actiunii civile si cu atat mai putin a actiunii penale.

Avocat Costi Boncu
Acestea sunt articolele din Codul civil, care intereseaza in speta dvs:

Puteti depune oricand o actiune in instanta, privind despagubiri si daune, dar este indicat ca in cazul de fata sa aveti raportul de constatare medico-legal din care reiese culpa medicului.
Aceasta expertiza, va ajuta instanta sa isi poata forma convingerea ca sustinerile dvs. sunt corecte.
Art. 1365 -Efectele hotărârii penale
Instanţa civilă nu este legată de dispoziţiile legii penale şi nici de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce priveşte existenţa prejudiciului ori a vinovăţiei autorului faptei ilicite.

Daca nefericitul eveniment s-a produs in spital, acesta va raspunde in solidar cu medicul. In cazul in care malpraxisul a fost produs din eroare subiectiva (medicul nu a actionat conform procedurilor medicale legate de diagnosticul pacientului), ar fi recomandat sa existe la dosar si decizia Comisiei de Disciplina din cadrul Colegiului medicilor din Romania, instanta neavand nici autoritatea si nici competenta necesara, sa poata decide daca decesul a survenit ca urmare a malpraxisului medicului.
Art. 1382 - Răspunderea solidară
Cei care răspund pentru o faptă prejudiciabilă sunt ţinuţi solidar la reparaţie faţă de cel prejudiciat.

Ca sa si primiti despagubirile si daunele solicitate, este in sarcina dvs. sa aduceti probe din care sa reiasa prejudiciul creat si bineinteles legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu.
Art. 1385 -Întinderea reparaţiei
(1) Prejudiciul se repară integral, dacă prin lege nu se prevede altfel.
(2) Se vor putea acorda despăgubiri şi pentru un prejudiciu viitor dacă producerea lui este neîndoielnică.
(3) Despăgubirea trebuie să cuprindă pierderea suferită de cel prejudiciat, câştigul pe care în condiţii obişnuite el ar fi putut să îl realizeze şi de care a fost lipsit, precum şi cheltuielile pe care le-a făcut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.
(4) Dacă fapta ilicită a determinat şi pierderea şansei de a obţine un avantaj sau de a evita o pagubă, reparaţia va fi proporţională cu probabilitatea obţinerii avantajului ori, după caz, a evitării pagubei, ţinând cont de împrejurări şi de situaţia concretă a victimei.

Dupa cum puteti citi, veti aduce si dovezile in baza carora va reiesi, care este venitul de care sunteti privat in urma decesului.
Art. 1390 -Persoana îndreptăţită la despăgubire în caz de deces
(1) Despăgubirea pentru prejudiciile cauzate prin decesul unei persoane se cuvine numai celor îndreptăţiţi, potrivit legii, la întreţinere din partea celui decedat.
(2) Cu toate acestea, instanţa, ţinând seama de împrejurări, poate acorda despăgubire şi celui căruia victima, fără a fi obligată de lege, îi presta întreţinere în mod curent.
(3) La stabilirea despăgubirii se va ţine seama de nevoile celui păgubit, precum şi de veniturile pe care, în mod normal, cel decedat le-ar fi avut pe timpul pentru care s-a acordat despăgubirea. Dispoziţiile Art. 1387-1.389 se aplică în mod corespunzător.

Alte cheltuieli care pot justifica o parte din cuantumul prejudiciului, solicitat de dvs, in instanta
Art. 1392 -Cheltuieli de îngrijire a sănătăţii. Cheltuieli de înmormântare
Cel care a făcut cheltuieli pentru îngrijirea sănătăţii victimei sau, în caz de deces al acesteia, pentru înmormântare are dreptul la înapoierea lor de la cel care răspunde pentru fapta ce a prilejuit aceste cheltuieli.


Intradevar in penal, suspendarea dureaza pana cand procedura medierii se incheie ori cu acord de mediere ( in cazul dvs.solutionarea laturii civile), ori cu proces-verbal (nu s-a ajuns la nicio intelegere), dar nu mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere.

Aveti posibilitatea sa deschideti procedura de mediere inainte de a face plangerea penala, pentru ca odata sesizate organele de cercetare, chiar daca ajungeti la un acord in privinta laturii civile, nu poate fi inlaturata raspunderea penala.

Pentru a gasi raspunsul la intrebarile dvs. legate de medierea in penal, cred ca va este de un real folos sa cititi informatiile cuprinse in topicul urmator.
www.avocatnet.ro/content/for...

Nu ar fi productiv sa reproduc doar o parte din informatiile continute de topicul recomandat prin link, deoarece v-as privez de intreaga si detaliata informatie, cuprinsa acolo.



Intr-un proces penal , constituirea ca parte civila se poate face in tot cursul urmaririi penale , cat si in fata instantei , pana la citirea actului de sesizare .
Cred ca ar trebui sa deschideti procedura de mediere inainte de depunerea plangerii penale , deoarece uciderea din culpa nu face parte dintre infractiunile in cazul carora , impacarea partilor inlatura raspunderea penala .
Buna ziua,

as vrea sa completez raspunsul dat mai devreme si sa fac trimitere la Art. 67 din Legea 192/2006 privind medierea :
(1)Dispoziţiile din prezenta lege se aplică în mod corespunzător şi în cauzele penale care privesc infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Prin urmare NU EXISTA niciun fel de obligatie cu privire la mediere in speta dvs, intrucat fiind vorba despre ucidere din culpa impacarea partilor nu are niciun efect. Asadar, faceti plangerea penala .

Avocat Costi Boncu
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Daca doriti sa aveti rezultate reale cu medierea in privinta pretentiilor pe latura civila, este preferabil sa apelati la mediere inainte de plangerea penala. Trebuie sa va analizati obiectiv asteptarile si ceea ce doriti de fapt sa obtineti: pedepsirea medicului (prin procesul penal) sau despagubiri cat mai mari (prin mediere).

Introducerea sau nu a plangerii penale poate fi un argument puternic (in favoarea dumneavoastra) in negocierea cu medicul, pe cand daca acesta este deja urmarit penal ca urmare a plangerii, va fi mult mai putin disponibil pentru o intelegere avantajoasa pentru dumneavoastra.

Eu nu spun ca suferinta sau revolta produse de decesul unei persoane dragi sunt monede de schimb sau pot fi evaluate, aveti sincera mea compasiune pentru pierderea suferita. Poate ca doriti in primul rand ca medicul sa raspunda pentru fapta sa, daca este vinovat. Insa nu suntem noi in masura sa judecam in locul dumneavoastra. Stiti cel mai bine ce simtiti si ce doriti.
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragerea langerii prealabile lili77 lili77 Daca imi retrag plangerea prealabila (vatamare corporala din culpa accident rutier , 20 zile ingrijiri medicale, } se stinge si actiunea civila ?Mai pot ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni alexandru25 alexandru25 Buna ziua, as dori sa va in treb cum se procedeaza cu daunele pt. un accident a un ui pieton pe trecere de pietoni. Cumnata mea a fost lovita, a avut neviue ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere dan@ela dan@ela Buna seara, In cazul in care imi retrag plangerea de la sectie, ii mai pot actiona in judecata pentru despagubiri pe cei care m-au vatamat si din cauza ... (vezi toată discuția)