avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Martor in procesul civil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Martor in procesul civil

Buna dimineata,neavind cunostiite juridice va supun atentie dvs.un caz.
Ma judec in civil cu propietarii( evacuare din imobil) si dupa mai multe termene instanta a admis si proba cu martori.La data sedintei martorul reclamantei este o persoana care am avut un conflict mai vechi si care a pretins ca este prieten cu fam.reclamantului,dar la intrebarea daca stie unde se afla apartamentul a raspuns ca NU STIE si la alte intrebari puse de mine in fata instantei a avut acelasi raspuns.Intrebarea mea este daca este legal o persoana cu care ai avut un conflict mai vechi transat in instanta poate veni ca martor intr-un proces in care consider ca a avut interese(a pierdut procesul cu mine) si a depune marturie.Cum pot contesta calitatea de martor(eu zic mincinos ptr.ca la 3 din 5 intrebari nu a putut raspunde) si pasii de urmat.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 12:01, 26 Octombrie 2015
Art. 315 c.proc.civ.
Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori
(1) Nu pot fi martori:
1. rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;
4. persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
5. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.
(2) Părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1-3.

Aveati posibilitatea ca la momentul propunerii probelor sa va opuneti incuviintarii probei testimoniale cu acest martor in temeiul art.315 al.3 c.proc.civ. , sa depuneti hotararea de care faceti vorbire si sa motivati de ce nu se impune ascultarea acestuia in calitate de martor.
Cata vreme nu ati procedat in aceasta maniera, sunt aplicabile dispozitile al.2 , respectiv ati acceptat tacit sa fie ascultat acest martor.
Avand cele aratate mai sus, nu ramane decat sa incercati, ca in situatia in care nu v-ati judecat pe fondul cauzei, sa depuneti hotararea respectiva in cadrul probei cu inscrisuri si la momentul in care veti pune concluzii pe fond, sa aratati instantei ca declaratia martorului nu poate fi calificata ca fiind una obiectiva dat fiind situatia expusa de dvs. si sa solicitati ca instanta sa nu tina seama de ea/ sa o inlature atunci cand va delibera .
Pentru o eventuala plangere penala pentru marturie mincinoasa sunt de vazut mai multe aspecte,astfel ca este necesar sa consultati un avocat care studieze toate datele problemei.

În plus față de ceea ce a spus simonette 12, ați putea avea o poziție critică în calea de atac față de ceea ce a spus martorul. Bineînțeles, criticile se fac și în funcție de cum motivează instanța de judecată hotărârea.
Daca nu mai sunteti in termen ptr. a va opune la proba cu martori, urmeaza ca la apel sa invocati si lipsa de obiectivitate a martorilor, bineinteles si functie de motivarea hotararii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor in instanta olga2011 olga2011 nepoata mea,fiica surorii mele poate depune marturie intr-un dosar civil?multumesc. e singura care a fost de fata cand am dat o suma de bani unui membru a ... (vezi toată discuția)
martor - cerere instituire a ordinului de protectie mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca la cererea de emitere a unui ordin de protectie, reclamantul poate aduce ca martor propria fiica, cu care dealtfel si ... (vezi toată discuția)
Pe care dintre ei pot sa i pun martori ? Loryyta Loryyta Intr un proces civil fiul meu sau concubinul si matusa mea poate sa mi fie martori ? (vezi toată discuția)