nepoata mea,fiica surorii mele poate depune marturie intr-un dosar civil?multumesc. e singura care a fost de fata cand am dat o suma de bani unui membru a familiei pentru o lucrare la casa,,ea avea atunci 17 ani.
multumesc
Nu ,atât datorita gradului de rudenie cat si datorita faptului ca sumele mai mari de 250 de lei pot sa fie dovedite doar printr-un înscris.Mergeti totusi la un av pt o consultație în funcție de cele povestite de dvs poate av va invata ce și cum sa cereți și să dovediți.
Articolul 315 din Codul de procedura civila: Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori
(1) Nu pot fi martori:
1. rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soțul, fostul soț, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflați în dușmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părți;
4. persoanele puse sub interdicție judecătorească;
5. cei condamnați pentru mărturie mincinoasă.
(2) Părțile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori și persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1-3.
Colegii mei au drepate însă nu sunt redundante următoarele mențiuni:
-jurisprudența este neunitară, motiv pentru care am întâlnit în situații similiare deopotrivă respingerea solicitării cf art 315 Cod Civil, cât și admiterea potrivit excepției statornicite de art 316 Cod Civil, întrucât unele
instanțe au considerat că speța întră în sfera "raporturilor de familie" de vreme
ce împrumutul a avut loc între membri de familie;
-cu privire la inadmisibilitatea probei cu martori când obiectul contractului depășește 250 lei, veți putea invoca imposibilitatea morală a cristalizării unui contract scris, dictată tot de relațiile de rudenie!
E loterie în spețele de genul acesta!