avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere minori

Buna ziua, as dori sa stiu daca un parinte poate fi obligat la plata pensie de intretinere minori in conditiile in care nu exista o hotarare de divort sau de incredintare unuia din parinti a minorilor. Parintii doar locuiesc separat, mama dorind sa locuiasca la parintii sai care o ajuta cu cresterea celor doi minori care sunt gemeni. Intre parti a existat si o intelegere ca tatal sa se ocupe de plata datoriilor care sunt la apartamentul in care au locuit impreuna, a ratelor de la banca facute tot pentru uzul comun, iar mama din veniturile sale sa ingrijeasca copii. Tototdata, mama vine permanent la domiciliul comun si foloseste utilitatile de acolo, spala rufe la copii. Cu toate acestea a formulat cerere in instanta pentru pensie de intretinere, in conditiile in care tatal achita mai bine de jumatate din salariu la rata de la banca, abaia avand bani cu care sa traiasca pana luna urmatoare. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:08, 21 Octombrie 2015
Chiar daca parintii minorilor nu sunt divortati, insa ei sunt despartiti in fapt/ locuiesc separat, pensia de intretinere poate fi stabillita pe cale judecatoresca in conditile in care reclamanta probeaza ca celalalt parinte nu contribuie la cresterea si educarea minorilor.
In cadrul actiunii paratul poate propune si administra probe din care sa rezulte obligatiile sale financiare ( plata credit) si sa solicite ca instanta sa stabileasca o pensie de intretinere sub limita maxima prevazuta de lege pentru intretinerea celor doi minori.

Art. 527 c.civ.
Debitorul întreţinerii
(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale.

Art. 529 c. civ.
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.




Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Intelegerea cu mama nu poate fi facuta in dauna copiilor. Ei, copiii, trebuie intretinuti de ambii parinti.
Asa incat, luati si platiti pensie si chemati la negociere mama ca sa vedeti ce faceti cu creditul. Negociati o solutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere pensie alimentara nestiutorintoate nestiutorintoate buna seara, care sunt pasii pt a solicita pensie alimentara copil minor . nu am fost casatoriti niciodata, dar am convenit ca minorul sa ramana la mine. (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Adrian22hma Adrian22hma Buna am o intrebare.Am divortat in Spania si acum traiesc in Romanía ,in Spania plateam pensie alimentara pentru un copil 250€ CE se trebuie sa FAC in ... (vezi toată discuția)
Procent din veniturile tatalui pentru crestere minor de catre mama la divort prin notar delotilia delotilia Buna ziua. As dori sa stiu care este, in cazul unui divort cu minori, procentul din salariul tatalui la care are dreptul minorul in cazul in care acesta ramane ... (vezi toată discuția)